Elokuvamaailman palkinnot, Oscarit, jaettiin Los Angelesissa jo 88. kertaa viime sunnuntaina. Vuoden 2015 parhaat elokuvat ja näyttelijäsuoritukset palkittiin huikeassa palkintogaalassa, jossa nähtiin muun muassa tunteikas hetki kun Leonardo DiCaprio sai viimein kultaisen pystinsä pääroolistaan The Revenant -elokuvassa. Tätä koko maailma on odottanut henkeään pidätellen jo vuosia.

Oscar-gaala sai aikaan myös syvällisempää keskustelua, kun juontaja Chris Rock toi esille Oscareiden rotusyrjinnän omalla vitsikkäällä tyylillään. Kun vuoden elokuvat oli listattu, Rock asteli lavalle ja tokaisi, että kappas, hän näki niinkin monta kuin 15 mustaihoista ihmistä listauksen aikana. Hän sitten lisäsi: ”Tiedättekö, jos he laittaisivat ehdolle juontajia, minä en edes saisi tätä duunia. Te kaikki tuijottaisitte Neil Patrick Harrisia tällä hetkellä.”

Rockin puheet eivät olleet täysin tuulesta temmattuja, sillä jo toisena vuonna peräkkäin yksikään mustaihoinen näyttelijä ei saanut edes oscar-ehdokkuutta. Vaikka viime vuoden elokuvissa nähtiin sellaisiakin upeita suorituksia, kuten esimerkiksi Samuel L. Jackson The Hateful Eight -elokuvassa, Michael B. Jordan elokuvassa Creed sekä Jason Mitchell elokuvassa Straight Outta Compton.

Kun kaikki ehdokkaat oli lueteltu, ihmiset jopa miettivät, tuleeko Rock lavalle enää ollenkaan. Hän itse sanoi: ”Ajattelin, että lopetan tähän. Harkitsin sitä todella.”, mutta veijarimaiseen tyyliinsä tokaisi lopuksi: ”Viimeinen asia mitä tarvitsen, on menettää taas duunini Kevin Hartille.”

11 minuutin kohupuheensa aikana Rock tylytti akatemiaa olan takaa heittämällä mitä hauskempia vitsejä Oscareiden eriarvoisuudesta. Vaikka asia onkin tärkeä, Rock näytti että huumorilla asia menee paremmin perille! Katso koko video alta.

https://www.youtube.com/watch?v=GBadiCVY-tk