Kyllä, luit otsikon ihan oikein. Kalat todellakin osaavat laskea laskutehtäviä, kuten me ihmiset.

Eivät ne tietysti osaa derivoida tai integroida eivätkä laskea muitakaan kovin vaikeita laskuja, mutta osaavatko kaikki ihmisetkään? Ne osaavat laskea sellaisia asioita, joista niille on hyötyä, jonka voisi todeta ihmisillekin olevan paras tapa opetella laskemaan.

Kalojen laskutaitoa on tutkittu ja todettu, että ne osaavat laskea yksinkertaisia laskuja

”Opetimme kaloja laskemaan yksinkertaisia ​​yhteen- ja vähennyslaskuja. Niiden oli lisättävä tai vähennettävä alkuarvoa ensin yhdellä.”, kertoo tohtori Vera Schluessel Bonnin yliopiston eläintieteen instituutista.

Tutkimuksessa havaittiin, että kalat kykenivät lisäämään ja vähentämään peräti viisi numeroa lisää, mikä alkuarvo oli. Niiden oletetaan nyt olevan yhtä älykkäitä kuin mitä linnut ja nisäkkäät ovat. Varsinkin rauskut loistivat laskutehtävissä.

Nyt tutkijat miettivät, että mihin kaikkeen kalat osaisivat vastata, jos niille kyettäisiin esittämään kysymyksiä.

Kuusi seepramalawinahventa ja kolme rauskua oppivat yhdistämään sinisen yhteen laskemiseen ja keltaisen vähentämiseen. Seepramalawinahvenilla kesti keskimäärin 28 kokeilukertaa, jotta matikkatehtävät menivät oikein ja rauskuilla keskimäärin 68 kertaa. Kalat palkittiin ruualla, kun ne osasivat laskun.

Seepramalawinahvenien menestys tehtävissä vaihteli, ja kalat vastasivat oikein 296/381 yhteenlaskuun (78 %). Samaan aikaan rauskut vastasivat 169/180 yhteenlaskuun oikein (94 %). Vähennyslaskuissa Seepramalawinahvenet vastasivat oikein 264/381 (69 %), kun taas rauskut saivat 161/180 (89 %) oikein.

Vaikuttaisi siltä, että kalat kykenisivät laskemaan aika vaikeitakin numeerisia laskuja, riippumatta siitä onko niillä siihen biologista tarvetta vai ei.

Lähde: Study Finds