Talvella sängyssä voisi viettää suurimman osan vuorokaudesta. Varsinkin, jos päivärytmisi on iltapainotteinen, tuntuu ettei edes aamukahveja ehdi juoda, ennen kuin se vähäinenkin valo häviää horisonttiin.

Tiedämme kaikki, että riittävä uni ja lepo ovat hyväksi terveydelle, saavat olosi virkeämmäksi ja edistävät esimerkiksi myös painonhallintaa. Mutta nukkumiseen liittyy muitakin faktoja, joista et kenties ole kuullutkaan! Kärsitkö univaikeuksista? Siinä tapauksessa katso alta video nukkumisen nippelitiedoista.

Buzzfeedin videon mukaan liian vähäinen nukkuminen voi johtaa valehteluun, varasteluun ja pettämiseen. Unenpuute voi siis hyvinkin olla yksi syy epäeettiseen toimintaan. Tätä ei silti ehkä kuitenkaan kannata sanoa puolisolle, kun hän löytää epäilyttävän puhelinnumeron takkisi taskusta. Unenpuute liitetään myös ylenpalttiseen mässäilyyn, joten seuraavan kerran kun huomaat hiipiväsi taas yön pimeydessä jääkaapille ja ihmettelet mistä nämä herkkuhimot kumpuavat, suuntaa sänkyyn ja vastaus voi hyvinkin löytyä vällyjen välistä.

Varsinkin opiskelijoiden arkeen kuuluu yömyöhään valvominen ja pänttääminen pikkutunneille asti. Vaikka tuntuisi, että tällöin sinulla olisi parhaiten aikaa ja rauhaa lukea tentteihin, tämä ratkaisu ei kannata. Väsyneenä opiskellessa saatat nimittäin unohtaa 40 prosenttia lukemastasi.

Yhden tutkimuksen mukaan täysikuun aikaan ihminen nukkuu yössä 20 minuuttia vähemmän, ja menettää 30 prosenttia syvän unen vaiheesta. Liekö kuun kirkkaus syynä vai vanhan uskomuksen mukainen kuuhulluus? Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan autonkuljettajat joutuvat 17 prosenttia todennäköisemmin onnettomuuteen pimeän aikaan. Yksi syy lisää arvostaa hyviä yöunia, varsinkin kaamos-Suomessa.

Jotkut ihmiset voivat nähdä unensa vain mustavalkoisina, ja tutkijat uskovat, että se voi juontaa juurensa aikaan, jolloin kaikki TV-lähetykset olivat mustavalkoisia. Naiset erityisesti voivat olla kiinnostuneita faktasta, että jo yhden yön nukkumattomuus voi kuivattaa ihoa ja sen vuoksi juonteet ja rypyt erottuvat selkeämmin. Lyhyet yöunet ovat yhteydessä myös kohonneeseen verenpaineeseen sekä kolesteroliin.

Hyvät yöunet poistavat myrkyllisiä ainesosia aivoistasi, ja suurin osa ihmisistä nukkuu parhaiten 18-22 asteen lämpötilassa. Jos siis sinulla on vaikeuksia saada unenpäästä kiinni, kannattaa tsekata huoneesi lämpötila. Ja jos taas nukkuminen ei ole sinulle hankalaa ollenkaan ja rakastat päiväunia, tässä sinulle useita hyviä syitä käpertyä sohvalle. Hyvää yötä!