Näin tapaninpäivän jälkeen monilla on mielessä vain se, etteivät he halua enää edes vilkaista jouluruokiin päin. Kun kinkkua, kalaa, laatikoita, riisipuuroa ja pipareita on syöty jo useiden viikkojen ajan, alkaa mielessä olla aivan toisenlaiset reseptit.

Jos jouluruokia on jäänyt yli, mutta niiden syöminen ei enää houkuttele eikä sukulaiset ja tuttavatkaan halua ruokapaketteja, ei ruokaa kannata kuitenkaan roskiin heittää. Jouluruokien tähteet kannattaa ottaa hyötykäyttöön ja tuunata niistä uusia aterioita! Katso alta reseptejä ja vinkkejä, joilla saat jouluruoat käytettyä loppuun ja säästät vielä rahaakin.

Kinkku sopii esimerkiksi hernekeittoon, uuniperunoihin kinkkutäytteellä, kinkkukiusaukseen sekä esimerkiksi kinkkupastasalaattiin. Uuniperunoille voit tekaista esimerkiksi tällaisen kinkkutäytteen Kotiliesi-lehden reseptillä:

Ainekset:
200 g kinkkua
2 paprikaa
200 g rosepippurituorejuustoa

Leikkaa kinkku ja paprika pieniksi kuutioiksi ja sekoita roseepippurituorejuustoon. Pehmennä tarvittaessa kermalla.

Tässä myös kätevän kinkkukiusauksen ohje:

Ainekset:
8 perunaa (isoa)
1 palsternakka
pala purjoa tai porkkana
1 fenkoli tai pala selleriä
3-4 dl ruokakermaa
1-2 valkosipulin kynttä
noin 150 g kinkkua
4 dl ruokakermaa (vähälaktoosista)
noin 3 dl kasvislientä
suolaa
mustapippuria
pinnalle:
100-150 g emmental-kermajuustoraastetta

Kuori perunat, palsternakka, porkkana ja selleri. Leikkaa ne tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Pese ja suikaloi purjo. Suikaloi fenkoli. Leikkaa kuoritut valkosipulinkynnet pieniksi kuutioiksi. Suikaloi kinkku. Sekoita ainekset laakeassa uunivuoassa, sirottele joukkoon vähän suolaa ja mustapippuria. Tasoita pinta ja valuta vuokaan 2 dl ruokakermaa ja kasvislientä. Sirottele pinnalle juustoraastetta.

Kypsennä uunissa 175-200 asteessa ensin noin 30 minuuttia, valuta vuokaan 2 dl ruokakermaa ja tarvittaessa kasvislientä. Sirottele paistoksen päälle juustoraastetta. Jatka kypsentämistä 30-40 minuuttia. Pienennä tarvittaessa lämpötilaa 150-160 asteeseen. Miedossa uuninlämmössä kiusaus voi kypsyä pidempään.

Graavilohta voit käyttää muun muassa herkulliseen lohipastaan, joka valmistuu kätevästi tällä reseptillä:

Ainekset:
reilu loraus oliiviöljyä
175-200 g graavilohta
purkki ruokacremeä ( 2,5 dl)
valkopippuria
nauhapastaa
parmesaania

Kuumenna pannussa oliiviöljy. Lisää graavilohi ohuina suikaleina. Jos kala on suolaista, lisää sitä vähemmän. Anna kalan hiukan pehmetä ja lisää sitten ruokacreme. Mausta valkopippurilla.

Laita nauhapasta kiehumaan jo ennen kastikkeen valmistamista. Keitä nauhapasta runsaassa vedessä, jossa on joukossa loraus oliiviöljyä. Se parantaa makua, mutta estää myös ylikuohumisen. Keitä pastaa vain 5-7 minuuttia, muuten siitä tulee lötköä. Kaada vesi pois kattilasta ja kaada kastike pastan joukkoon tai toisinpäin. Lisää parmesaaniraastetta ja sekoita kaikki keskenään hyvin. Syödään heti.

Ylijääneistä laatikkoruoista voit tehdä esimerkiksi uudeksivuodeksi tällaisen Paimenen paistoksen alla näkyvällä ohjeella:

Tee keitosta kastike: sekoita parsakaalikeiton joukkoon suikaloitua kinkkua. Lusikoi seos uunivuokaan ja kaada päälle pussillinen pakastevihanneksia. Sekoita peruna-palsternakka-bataattilaatikon joukkoon 1–2 kananmunaa ja 2 dl juustoraastetta. Kaada seos kastikkeen päälle uunivuokaan ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa salaatin kanssa.

Joululeivonnaisista loihdit esimerkiksi Pappilan hätävara -jälkiruoan tällä reseptillä:

Ainekset:
noin 100 g pipareita tai kakkupaloja
250 g mascarpone-juustoa tai 2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
0.5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
5 dl pakastemarjoja
1 dl sokeria

Murustele keksit tai jauha ne tehosekoittimessa. Vaahdota kerma tai mascarpone. Lisää joukoon rahka, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.

Lusikoi annosmaljan pohjalle keksimurua ja sen päälle rahkaseosta. Ripottele päälle lisää keksimurua.
Mausta marjat sokerilla ja sekoita ne lopun rahkan joukkoon. Jaa marjarahka kulhoihin. Koristele annokset piparilla ja marjoilla.

Maistuvaa sunnuntaita!

 

Lähteet: kotiliesi.fi, kodinkuvalehti.fi