Kyllähän aikuisetkin nauravat vitseille, jossa on mukana kakkaa. Mutta lapset tuntuvat nauravan sanalle kakka vielä aikuisiakin herkemmin.

Sanan kakka viljeleminen voi saada lapsen nauramaan hysteerisesti. Vanhempien ei kannata olla siitä kovin huolissaan, koska se liittyy lapsen huumorintajun kehittymiseen. Sehän on silloin vain hyvä asia?

Huumorin kehityksen vaiheet

Tutkimuksen mukaan lasten huumorin aihealue muuttuu sitä mukaan, kun lapsi kehittyy. Ihan alussa pieniä lapsia naurattaa, jo kun heidän kanssaan leikkii kukkuuleikkiä, jossa pistetään ensin kasvot piiloon ja sen jälkeen paljastetaan kasvot ja sanotaan ”kukkuu”. Esikouluiässä lapsia alkavat taas huvittamaan WC- ja kakka-aiheiset asiat. Sen jälkeen tulevat sukupuolirooleihin liittyvät huumoriasiat.

Lasten huumorintaju kehittyy kahdella tavalla. Toinen on se, kuinka lapset pitävät asioita hauskoina, kun he venyttävät kognitiivisia kykyjään. Epäsopivuus on keskeisessä osassa siinä, mikä lasta naurattaa. Todisteiden mukaan, kun kognitiivinen taso on ylitetty, kohde menettää tehonsa. Se on esimerkiksi se hetki, kun lasta ei kakkajutut enää naurata.

Toinen lapsen huumorintajuun ja kehitykseen liittyvä tapa liittyy sosiaaliseen jännitykseen. Kun alussa kukkuuleikki naurattaa, ei se enää naurata siinä vaiheessa, jos lapsella on eroahdistusta, tai kukkuuleikkiä leikkii joku vieras aikuinen.

Huumori on sosiaalisen kehittymisen yksi osa. Siihen tarvitaan myös kakkajuttuja. WC-huumorilla on taipumus hiipua iän myötä, mutta kyllähän se meitä aikuisiakin vielä naurattaa, vai mitä?

Lähde: The Conversation

LUE MYÖS