Poliisi haastatteli kolmea kaveria, jotka olivat kouluttautumassa etsiviksi.

Testatakseen heidän taitojaan tunnistaa epäilty, hän näytti ensimmäiselle kaverille kuvaa 5 sekunnin ajan ja piilottaa sen sitten. ”Okei. Tässä on epäilty, mistä tunnistaisitte hänet?”

Ensimmäinen kaveri vastaa: ”Se on helppoa. Saamme hänet nopeasti kiinni, koska hänellä on vain yksi silmä!”

Poliisi sanoo: ”No… öö… se johtuu siitä, että näyttämäni kuva on hänen sivuprofiilistaan.”

Hieman hämmentyneenä tästä naurettavasta vastauksesta, hän vilauttaa kuvaa 5 sekunnin ajan toiselle kaverille ja kysyy häneltä: ”Tämä on teidän epäiltynne, mistä tunnistaisitte hänet?”.”

Toinen kaveri hymyilee, kääntää hiuksiaan ja sanoo: ”Hah! Hänet olisi liian helppo saada kiinni, koska hänellä on vain yksi korva!”

Poliisi vastaa vihaisena: ”Mikä teitä kahta oikein vaivaa!? Tietenkin vain yksi silmä ja yksi korva näkyvät, koska se on kuva hänen sivuprofiilistaan! Eikö teillä ole parempaa vastausta?”

Tässä vaiheessa erittäin turhautuneena hän näyttää kuvaa kolmannelle miehelle ja kysyy hyvin ärsyyntyneellä äänellä: ”Tämä on epäiltynne, mistä tunnistaisitte hänet?”.

Hän lisää nopeasti: ”Mieti tarkkaan, ennen kuin annat minulle typerän vastauksen!”

Kolmas kaveri katsoo kuvaa hetken intensiivisesti ja sanoo: ”Epäillyllä on piilolinssit”.

Poliisi on yllättynyt ja sanaton, koska hän ei todellakaan itse tiedä, käyttääkö epäilty piilolinssejä vai ei.

”No, tuo on mielenkiintoinen vastaus. Odottakaapas tässä pari minuuttia, kun tarkistan hänen tietonsa ja palaan asiaan.”

Hän poistuu huoneesta ja menee toimistoonsa, tarkistaa epäillyn tiedot tietokoneeltaan ja palaa takaisin säteilevä hymy kasvoillaan.

”Vau! En voi uskoa tätä. Se on TODELLA totta! Epäillyllä on todellakin piilolinssit. Hyvää työtä! Miten pystyit tekemään näin tarkkanäköisen havainnon?”

”Se on helppoa…” kolmas kaveri vastasi. ”Hän ei voi käyttää tavallisia silmälaseja, koska hänellä on vain yksi silmä ja yksi korva.”