Toiset rakastavat syödä suolakurkkuja niin paljon, että se on suorastaan hulluutta.

Tuollaiselle käyttäytymiselle löytyy kuitenkin syy, joka ei varmasti tule heti ensimmäisenä mieleen. Se löytyy sieltä oman elämän ensihetkistä jo ennen kuin on putkahdettu äidin mahasta ulos maailmaan maistelemaan asioita oikein kunnolla.

Suolakurkkujen suosiminen alkaa jo ennen syntymää

Tutkimukset ovat osoittaneet, että joitain makuja, kuten anis, porkkana tai valkosipuli, on lapsivedessä, joita vauva sitten nielee. Se johtaa lisääntyneeseen mieltymykseen näihin makuihin vauva- ja varhaislapsuusvaiheessa.

Sama pätee myös vauvoihin, jotka pääsevät imemään äidin tissimaitoa, koska jotkin äidin ruokavalion maut vaikuttavat rintamaidon makuun. Olemme biologisesti taipuvaisia ​​suosimaan makeita/suolaisia ​​makuja ja hylkäämään kitkerät/happamat maut. Altistuminen niistä yhdelle tai toiselle koko lapsuuden ajan vaikuttaa siihen, kuinka erilaiset makuelämykset hyväksytään aikuisiässä.

Voidaanko suolakurkkumieltymyksestä syyttää äitejämme

Syy siihen, että suolakurkuista pitää niin paljon, ei liity vain äidin syömisiin ja ensimmäisiin makukokemuksiin, koska myös genetiikka vaikuttaa makumieltymyksiin.

TAS2R38 on tutkituin makureseptoreihin liittyvä geeni. Ihmisiä, jotka kantavat tätä geeniä, kuvataan usein ”supermaistajiksi”. Supermaistajageeni määrittää sen, kuinka herkkä on kitkerälle maulle. Niillä, joilla ei ole supermaistajageeniä, sietävät todennäköisemmin paremmin kitkeriä makuja eli ovat ehkä myös persoja suolakurkuille.

Ihmisistä noin 25 prosentin uskotaan olevan supermaistajia. He ovat todennäköisemmin naisia ​​kuin miehiä.

Lähde: Metro