Usein varsinkin me naiset saamme kuulla, kuinka käymme ostoksilla aivan liian usein, emmekä osaa kontrolloida pankki- ja luottokorttien käyttöämme. Moni joutuu jopa piilottelemaan ostoksiaan miehiltään, ja vakuuttelemaan, että kyllä, tämä pikkumusta on roikkunut vaatekaapissa jo viime vuodesta asti. Tämä usein onnistuukin, ellei rakas siippa vain huomaa kauluksessa mekon sisällä vielä roikkuvaa hintalappua.

Miehet harvoin ymmärtävät, että shoppailuterapia ei ole tuulesta temmattu termi, vaan ostoksilla käynti voi oikeasti käydä terapiasta, ja hoitaa sielua samalla kun pölyttynyt lookisi saa uutta ilmettä. Lue alta viisi syytä, miksi shoppailu tekee meidät onnellisiksi, ja miksi sinunkaan ei tarvitsisi sitä hävetä näin pikkujoulukauden aikaan.

 

Shoppailu antaa tunteen, että meillä on kontrolli

Vaikka edellä juuri mainitsin, kuinka esimerkiksi miehet luulevat, ettei naisilla ole kontrollia shoppailussaan, ostoksilla käynti itseasiassa juuri antaa kontrollin tunteen. Eräs tutkimus on osoittanut, että shoppaillessaan ihminen saa takaisin kontrollin, jonka hän on menettänyt jollain muulla elämänsä osa-alueella. Tutkimus osoitti, että he, jotka antoivat itselleen luvan shoppailla, tunsivat itsensä kolme kertaa onnellisimmiksi kuin he, jotka tyytyivät näyteikkunoiden katseluun.

 

Olemme onnellisia ostaessamme asioita, jotka eivät muistuta meitä puutteistamme

Eräs toinen tutkimus selvitti, että opiskelijat, jotka eivät menestyneet opinnoissaan, turvautuivat shoppailuterapiaan ja hankkivat itselleen asioita, joita he omistaisivat jos he olisivat rikkaita ja menestyneitä muun muassa juuri hyvän koulumenestyksen johdosta. Tällainen toimintamalli osoittautui kehnoksi, sillä nämä esineet vain muistuttivat heitä heidän omista puutteistaan, eivätkä ne sittenkään inspiroineet parempiin tuloksiin. Ei siis kannata laittaa sellaisiin hankintoihin rahaa, jotka aiheuttivat sinulle pahaa mieltä alun alkaen.

 

Sisäinen luovuutemme puhkeaa kukkaan

Yhdessä tutkimuksessa taas tultiin johtopäätökseen, että shoppailu parantaa luovuuttamme, ja antaa meille uusia ideoita. Useat kuluttajat olivat kertoneet, kuinka he käyvät ostoksilla vain nähdäkseen, mitä kaikkea uutta on tarjolla. Tämä on nähtävissä esimerkiksi sisustuksesta kiinnostuneiden ystävieni keskuudessa ‒ shoppailu antaa heille mahdollisuuden tarkastella myös omaa kotiaan uusin silmin, ja antaa ideoita kuinka tehdä omasta kodista vieläkin mukavampi paikka asua ‒ ja se vasta lisääkin onnellisuutta.

 

Shoppailu on loistava tapa tavata ystäviä

Tosiasia on se, että vaikka ihminen tulee toimeen vähemmällä, me kaikki tarvitsemme välillä jotain, oli se sitten kuinka välttämätöntä tai turhaa tahansa. Kiireisessä elämänrytmissä on vain kätevää tappaa ne kaksi kärpästä yhdellä iskulla, ja suorittaa kuukauden shoppailut ystävän kanssa vaihtaen kuulumiset samalla. Ja mikä parasta, saat mukaasi makutuomarin, jonka mielipide ei riipu siitä, kauan shoppailua olisi vielä jäljellä ennen Motonetissä piipahtamista.

 

Shoppailuterapia voi tulla halvemmaksi kuin oikea terapia

Kun elämä heittelee, ihmissuhde rakoilee tai tuntuu, ettet tiedä seuraavaa suuntaasi, shoppailu voi käydä terapiasta, jos seuranasi on rakas ystäväsi. Saat neuvoja ja vinkkejä niin tulevaan jännittävään työhaastatteluusi kuin uuteen vaatekertaasikin. Se voi tulla myös halvemmaksikin, jos siis makusi ei ole kalleimmasta päästä. Vaikka kaikkea kohtuudella -sääntöä kannattaa myös shoppailuterapiassa noudattaa, varsinkin me naiset tiedämme, kuinka uusi täydellisesti istuva jakku tai bilemekko voi nostaa itseluottamustamme niin, että sen seurauksena löydämme rohkeutta avata elämässämme aivan uudenlaisia ovia.

 

Teksti: Sketsi.net
Kuva: Elite Daily
Lähteet: www.dailymail.co.uk, www.forbes.com, www.psychologytoday.com