Buzzfeed jalkautui kadulle kysymään tavallisilta ihmisiltä, mitä he katsovat ensimmäisenä uuden ihmisen kohdatessaan. Suurin osa kertoi katsovansa ensimmäisinä silmiä, kasvoja ylipäätään ja mainitsipa joku tyylinkin pistävän silmään.

Buzzfeedin toimitus halusi testata, pitääkö tämä todella paikkansa. He kutsuivat testiryhmään joukon naisia ja miehiä, ja videoivat heidän kävelyään, keskustelujaan ja vain olemistaan pukeissa ja ilman. Sitten he asensivat tietokoneeseen ohjelmiston, joka seuraa silmien liikkeitä, ja kutsuivat kollegoitaan katsomaan kuvamateriaalit. Mitä mies katsoo naisessa ‒ ja entä nainen?

Ohjelmisto tallensi katsojien silmien kaikki liikkeet, ja toimitus löysi yllättäviäkin tuloksia. Esimerkiksi naiset ja miehet katsoivat naisten rintoja saman verran. Pelkästään miehiä ei voi siis syyttää kaula-aukon vilkuilusta! Mieskatsojat kommentoivat esimerkiksi, että tottakai he katsovat rintoja, ja yksi mainitsi jopa, että jos nainen pukeutuu avonaiseen paitaan, minne muualle muka miehen kuuluisi katsoa. Mutta kyllä naiskatsojatkin kommentoivat, jos testihenkilöllä oli antava V-kaulus paidassaan.

Yllättävä tulos oli myös se, että vaikka testihenkilöllä oli joitain huomiotaherättäviä asusteita, avara kaula-aukko tai treenatut miehet olivat ilman paitaa, me silti katsomme kasvoja eniten. Emmekä pelkästään silmiä, vaan kaikkia kasvon alueita. Mutta miksi näin on?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvojen tutkiminen on ohjelmoitu käyttäytymistapaamme aikojen alusta lähtien. Kun ihmisille näytettiin esimerkiksi kuvia ruoka-annoksista, katsojat löysivät kasvoja jopa aterioista. Lisäksi kasvojen tutkiminen on ennen ollut tapa tunnistaa, onko toinen vihollinen vai ei. Toisin sanoen, tuleeko meidän olla varuillamme ja lähteä pakoon. Kyse on siis selviytymisvaistosta.

Nykypäivänä meidän ei enää tarvitse miettiä, onko metsästysretkellä vastaantuleva alkuasukas ystävä vai vihollinen, ja aikooko hän kenties seurata meitä samoille peura-apajille. Mutta kasvojen katselu ja varsinkin kasvojen ilmeiden tulkinta on edelleen tärkeää ja taito, joka on hyvä oppia. Voimme sen avulla havaita ystäviemme mielialoja, ja deittailussa saada viitteitä esimerkiksi siitä, onko toinen osapuoli meistä kiinnostunut. Tulkitsemme kasvoja varsinkin nettideittailussa ja Tinder-palvelussa, jossa kuvien perusteella teemme päätöksiä, haluammeko tavata toisen vai emme. Tämä peli voi olla hyvinkin raakaa ja tuoda esiin alkukantaisen arvostelijanvaistomme nopeammin kuin odotimmekaan.

Katso alta hauska video siitä, mitä mies katsoo naisessa, ja eroavatko naiset ollenkaan miehistä siinä, mikä uudessa ihmisessä pistää silmään.

 

 

Teksti: Sketsi.net