Joulun pyhinä on hyvin aikaa rauhoittua ja viettää aikaa läheisten kanssa. Usein ajanviettoon kuuluu erilaiset lauta- ja seurapelit. Pelien ja leikkien lisäksi hauska tapa viettää aikaa on ratkoa arvoituksia. Keräsimme joukon erilaisia hauskoja arvoituksia Joulun pyhien ajanviettoon. Saatko sinä ratkaistua seuraavat pähkinät? Kommentoi alapuolella tai haasta kaverisi mukaan.

Ensimmäisessä arvoituksessa etsitään eroavaisuuksia kuvista. Kaikista kolmesta kuvasta löytyy yksi eroavaisuus, löydätkö ne ennen kavereitasi? Vinkki: Klikkaa kuvaa avataksesi sen täysikokoisena.

Tekemistä joulun pyhille Kuva-arvoitus Joululle Ratkeise kuva-arvoitus

Kuva-arvoitukset peräisin gamesforthebrain.com -sivustolta.

 

Seuraava kuva-arvoitus liittyy Suomalaiseen iskelmämusiikkiin. Jokainen kuva esittää jotakin suomalaista kappaletta. Mistä kappaleista on kyse? Vastaus tähän arvoitukseen löytyy artikkelin lopusta. Kuva avautuu suurempana klikkaamalla.

Suomalainen kuva-arvoitusPeräisin Hannu Mänttärin juhannuskuva-arvoituksesta (lähde)

Kolmannessa kuva-arvoituksessa yksi kuva yhdeksästä eroaa muista. Löydätkö eroavan kuvan ennen kavereitasi? (klikkaamalla suuremmaksi)

erilainen kuva-arvoitus
Pähkinä 4: Ratkaise seuraava tehtävä. Sinulla on 8 litran ämpäri täynnä vettä. Tämän lisäksi sinulla on eri kokoiset, tyhjät 5- ja 3-litran ämpärit. Ämpäreissä ei ole mitta-asteikkoa.

Kysymys: Miten saat jaettua 8 litran vesimäärän tasaisesti kahteen eri kokoiseen ämpäriin kolmea ämpäriä käyttämällä? Alkutilanteessa 8 litran ämpäri on täynnä, kaksi muuta ämpäriä tyhjiä. Ratkaisu arvoitukseen löytyy artikkelin lopusta.

matemaattinen arvoitus

Pähkinä 5: Millä valtioilla pääkaupungin nimi on sama kuin valtion nimi. Vinkki: näitä valtioita löytyy yli 10 kappaletta. Haasta kaverisi! Vastaus löytyy artikkelin lopusta.

Pähkinä 6: Olet vanki, jolla on edessäsi kaksi ovea. Toinen ovista johtaa vapauteen ja toinen vankilaan. Kummankin oven edessä seisoo vartija. Vartijoista toinen puhuu aina totta ja toinen aina valetta, mutta et voi tietää kumpi on kumpi. Saat mahdollisuuden kysyä jommalta kummalta vartijalta yhden kysymyksen, jonka jälkeen sinuun tulee valita vapauteen johtava ovi. Millaisen kysymyksen kysyt, ja kumman oven valitset?

Vastaus pähkinään löytyy artikkelin lopusta.

 

Jutun viimeinen kuva-arvoitus on netissä somesuosikiksi noussut Lumiukkokuva, josta pitäisi löytää piilossa oleva Panda. Kuva-arvoituksesta on tykännyt facebookissa jo yli puoli miljoonaa käyttäjää. Löydätkö sinä Pandan tästä kuvasta? (klikkaamalla suuremmaksi)

netin kuva arvoitusKuvan postasi ensimmäisena käyttäjä: thedudolf

 

Vastauksia arvoituksiin, Huom! älä lue ennen ratkaisua.

Vastaukset Suomalaiseen iskelmämusiikin kuva-arvoitukseen:
Kuva 5. Kotkan ruusu
Kuva 6. Bensaa suonissa
Kuva 7. Tom tom tom
Kuva 15. Viidestoista yö
Kuva 16. Tuuliviiri
Kuva 17. Marilyn
Kuva 25. Marraskuu
Kuva 26. Tumma nainen / Mustalainen
Kuva 27. Mombasa
Kuva 35. Sukkula Venukseen
Kuva 36. Tammerkoski
Kuva 37. Pieni nukke
Kuva 45. Seinillä on korvat
Kuva 46. Tuopin jäljet
Kuva 47. Katson autiota hiekkarantaa
Kuva 55. Miljoona ruusua
Kuva 56. Elämän valttikortit
Kuva 57. Vaiennut viulu

Vastaus matemaattiseen ämpäri-arvoitukseen:
8l astiasta kaadetaan 5l ämpäri ensin täyteen, sitten sieltä 3litran ämpäri täyteen. Nyt tilanne on seuraava: 8=3l, 5=2l ja 3=3.

Toisesa vaiheessa kaadetaan 3l ämpäristä kaikki 8 litran ämpäriin, joten 8l=6l ja 5l=2l.

Kolmannessa vaiheesa 5l ämpäristä kaadetaan loput 2 litraa 3litran ämpäriin, jolloin tilanne on: 8l=6, 5l=0, 3l=2

Neljännessä vaiheessa kaadetaan 8 litran ämpäristä 5 litran ämpäri täyteen, jolloin 8 litran ämpäriin jää 1 litra. 5 litran ämpäristä kaadetaan tämän jälkeen 3 litran ämpäri täyteen (sinne mahtuu vielä 1 litra). Tilanne on 8l =1, 5l=4 ja 3l=3.

Viimeisessä vaiheessa 3 litran ämpäri kaadetaan kokonaan takaisin 8 litran ämpäriin, johon on jäänyt 1 litra. Näin sekä 8 litran, että 5 litran ämpäreissä on 4 litraa vettä. Lähde

 

Vastaus 5. pähkinään: Seuraavissa maissa Maan ja sen pääkaupungin nimi on sama: Brasilia, Vatikaani, Monaco, Singapore, Kuwait, San Marino, Luxemburg, Meksiko, Djipouti, Guatemala), Panama, Algeria (Alger), Tunisia(Tunis).

Vastaus 6. pähkinään: Mitä kysyä vartijalta ja kumman oven valita?
Kysymys: Kysy jommalta kummalta vartijalta, kumman oven toinen vartija sanoisi johtavan vapauteen?
Oikea ovi: Mene eri ovesta kuin mitä vartija vastaa (Pähkinä peräisin sivustolta: arvoituksia.fi)

 

Jaa arvoitukset kavereillesi ja haasta heidät mukaan: