Käsin tiskaaminen on aika harvojen mielestä mukavaa. Jos astianpesukoneaine loppuu yllättäen, ja tiskikone on täynnä likaisia astioita, älä vain ala pesemään niitä käsin, jos se ei ole mielipuuhaasi.

Tähän ongelmaan löytyy kotoa monta ratkaisua, joita esittelee superneuvokkaisiin kotiäitien vinkkeihin keskittyvä sivusto nimeltään Stay at Home Mum. Vaikka et olisi kotiäiti etkä -isäkään, nämä niksit kannattaa muistaa, jotta et koskaan joutuisi tiskaamaan käsin.

1. Laita koneeseen alumiinitonta soodajauhetta ja eukalyptusöljyä

Toimiva pesuaine voidaan sekoittaa soodasta ( joka ei sisällä alumiinia) sekä eukalyptusöljystä, joka tekee tiskikoneesta huumaavan tuoksuisen. Jos yrität myydä kotiasi, tämä tuoksu saa ostajaehdokkaat ihastumaan kotiisi. Älä kuitenkaan ota tämän seoksen käyttöä tavaksi, koska se tekee astioista vähitellen sameita.

2. Käytä pesupähkinöitä

Pesupähkinät ovat ympäristöystävällisiä ja ne toimivat todella hyvin sekä pyykinpesukoneessa että astianpesukoneessa. Ne eivät kuitenkaan tee hyvää juomalaiselle pitkällä aikavälillä, joten tämäkään ei ole pysyvä ratkaisu astianpesukoneaineen korvaajaksi. Käytä tätä ideaa silloin, kun et vielä ehdi käymään kaupassa. Sameutta voi vähentää siten, että lisäät pesuun mukaan valkoviinietikkaa. Yksi koneellinen vaatii noin 2–3 pesupähkinää ja 4 rkl valkoviinietikkaa.

Valkoviinietikka on loistava korvike huuhtelukirkasteelle, joten voit vaikka käyttää sitä aina valmiin kirkasteen sijaan.

3. Käytä astianpesuainetta

Voit käyttää myös astianpesuainetta, jolla pestään astiat käsin. Mutta muista, että tätä ainetta ei passaa laittaa koneeseen kuin muutaman tipan verran. Jos laitat sitä liikaa, voi keittiössäsi olla pian vaahtobileet.

4. Tee itse astianpesukonetabletteja

Tämä viimeisen niksi toimii näistä parhaiten ja sen käytön voit ottaa vaikka tavaksi. Siinä tehdään itse astianpesukoneeseen laitettavia pesutabletteja. Tarvitset tähän 2 dl alumiinitonta soodaa, 0,5 dl sitruunahappoa ja vajaa 1 rkl astianpesuainetta sekä jääpalamuotteja, joissa nämä tabletit muotoutuvat.

Tässä vielä ohje omatekoisiin astianpesukonetabletteihin:

  • Lisää sooda kulhoon ja sen päälle sitruunahappo. Sekoita hyvin.
  • Sekoita astianpesuaine joukkoon ja sekoita seos huolellisesti siten, että siihen ei muodostu vaahtoa.
  • Painele seos tasaisesti jääpalamuotteihin ja anna niiden kuivua yön yli.
  • Käytä niitä aivan kuten tavallisia astianpesukonetabletteja.

Lähde: Stay at Home Mum