Parhaat superfoodit ‒ ota nämä avuksi kevyempään oloon!

Koronapandemia laittoi arkielämän uuteen uskoon ja monelle se kulminoitui leipomisesta innostumiseen. Huikean hyvä harrastus, mutta ei sieltä terveellisimmästä päästä. Hyviä uutisia siis meille, jotka haluavat pitää kurveistaan kiinni samalla kun nauttivat elämästä. Muistakaamme kuitenkin, että rannalle voit lähteä minkä kokoisena hyvänsä, eli turha stressaaminen kannattaa jättää niille, jotka siitä nauttivat.

Jos kuitenkin haluaisit hieman keveämmän olon ja turvotuksen pois, paljon kehutut superfoodit auttavat siinä. Mutta mitä kaikkia superfoodeja onkaan markkinoilla tarjolla? Kokosimme alle parhaat superfoodit ‒ hyödynnä näitä päästäksesi kesäkuntoon tai muuten vain edistämään terveyttäsi!

Chia-siemenet

Tämä ihmesiemen sisältää 486 kaloria 100 grammaa kohden, mutta sitä ei tarvitse syödäkään kuin ruokalusikallinen tai kaksi päivässä, jotta saat siitä terveyshyödyt irti. Näissä siemenissä on runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, eli suomeksi niitä hyviä rasvoja, eikä lainkaan kolesterolia. Hiilihydraatteja on 42 grammaa 100 grammassa ja proteiinia 17 grammaa. Cjia-siemenet ovat myös loistava kuidun lähde, sillä ravintokuitua löytyy 34 grammaa. Chia-siemenistä voit valmistaa herkullista chia-vanukasta esimerkiksi marjojen kera.

Parhaat superfoodit ‒ hyödynnä näitä päästäksesi kesäkuntoon

Marja-Chia-vanukas

1,5 dl chia-siemeniä

6,5 dl manteli- tai kookosmaitoa

8 rkl (vaaleaa) agavesiirappia

2 dl marjoja maun mukaan, esim. mansikkaa ja mustaherukkaa

Sekoita blenderissä kaikki muut ainesosat paitsi chia-siemenet. Kaada seos chia-siementen joukkoon, sekoita ja anna turvota vähintään 4 tuntia. Tässä reseptissä on hieman vähemmän nestettä, koska sitä tulee myös marjoista.

Resepti osoitteesta ruohonjuuri.fi

Raakakaakao

Raakakaakaosta olet saattanut kuulla useimmiten raakasuklaan valmistuksen yhteydessä. Raakakaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa, jopa 10 prosenttia kaakaopavun painosta on eri antioksidantteja. Kaakaopapu sisältää flavonoideja, rautaa, sinkkiä, kuparia, C-vitamiinia, magnesiumia, mangaania, proteiinia ja kromia. Magnesiumin on tutkittu auttavan luiden vahvistamisessa jopa kalsiumia enemmän.

Parhaat superfoodit ‒ hyödynnä näitä päästäksesi kesäkuntoon

Chlorella-viherlevä

Viherlevät ovat nostaneet statustaan superfood-markkinoilla, ja erityisesti viherpirtelöiden ystävät suosivat viherjauheita ja viherlevää smoothieissaan. Spiruliina-levä on niistä tunnetuin, mutta Chlorella-viherlevää ei tulisi jättää huomiotta. Chlorella sisältää enemmän lehtivihreää eli klorofylliä per gramma kuin mikään muu viherkasvi maailmassa, ja ikääntymistä vastaan taistelevat (varsinkin naiset) ovat innoissaan tästä faktasta: chlorella on suurin tunnettu ravinnonlähde ikääntymistä viivyttäville nukleiinihapoille (RNA ja DNA).

Parhaat superfoodit ‒ hyödynnä näitä päästäksesi kesäkuntoon

Chlorellassa on 60 prosenttia imeytyvää proteiinia; sen proteiinipitoisuus on yksi suurimmista maailmassa. Myös kasvissyöjät voivat täten pitää huolta riittävästä proteiininsaannistaan. Tästä levästä saat myös elintärkeää B12-vitamiinia, jota aiemmin puhuttiin saatavan vain lihatuotteista. Sekoita chlorellaa sisältävää viherjauhetta teelusikallisesta kahteen vaikka aamusmoothiesi sekaan ja nauti!

Maca-juurikasvi

Maca-juurikasvi on lähtöisin Perusta, jossa kasvia on käytetty jo tuhansia vuosia. Se lisää kehon kestävyyttä ja suorituskykyä, joita alun perin on tarvittukin erityisen paljon esimerkiksi vuoristo-olosuhteissa. Maca sisältää 18 aminohappoa, paljon eri vitamiineja kuten B1, B2, B6, C ja E -vitamiineja sekä runsaasti mineraaleja. Maca-juurikasvin käyttöä suositellaan aloittamaan vähitellen, jotta kehosi ehtii tottua siihen. Aloita esimerkiksi yhdellä teelusikallisella päivässä, jonka voit sekoittaa esimerkiksi smoothieen tai aamupuurosi sekaan.

Parhaat superfoodit ‒ hyödynnä näitä päästäksesi kesäkuntoon

Psyllium

Psyllium on loistava kuitulisä varsinkin jos sairastat keliakiaa, eli joudut noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota. Psyllium on jauhetta, jota valmistetaan jänönratamon kuivatuista siemenistä, ja se antaa myös sitkoa taikinaan, joten sitä käytetään usein gluteenittomassa leivonnassa. Loistava lääke myös ummetuksen hoitoon, sillä psyllium sitoo itseensä nestettä, joten ulostemassa kasvaa ja se liikkuu suolessa helpommin.

Vehnänoras

Vehnä on yksi maailman tärkeimmistä ruokaviljoista, mutta sillä on väliä missä muodossa sitä syö, jotta saat siitä kaikki terveyshyödyt irti. Kun vehnän siemenen annetaan itää, sen ravintoaineiden määrä kasvaa huomattavasti. Vehnänoras on makeahko mutta miedonmakuinen todellinen superfood, joka on tekemässä vahvaa tulemista terveyspirtelöiden suosikkiainesten joukkoon. Vehnänoraita voi kasvattaa kasvihuoneessa, avomaalla tai vaikkapa omalla ikkunalaudalla ja ne valmistuvat käytettäviksi noin puolessatoista viikossa. Niiden väritys on tummanvihreä, josta myös tietää niiden ravintopitoisuuden olevan korkea. Vehnänoras ei sisällä gluteenia, joten se sopii loistavasti gluteenittomaan ruokavalioon. Voit käyttää vehnänorasta tuoreyrtin tavoin, laittaa salaatteihin, keittoihin tai vaikka pataruokiin. Niissä on yli 90 eri mineraalia, A-, B-, C- ja E-vitamiineja sekä beeta-karoteenia, joka auttaa suojaamaan auringon säteilyltä. Vehnänoras sisältää myös runsaasti rautaa, joten se auttaa anemian hoidossa. Sopiva päiväannos vehnänorasta on puolesta desistä desiin päivässä.

Parhaat superfoodit ‒ hyödynnä näitä päästäksesi kesäkuntoon

Ginseng-kasvi

Ginseng-kasvi on kotoisin Itä-Aasiasta samannimiseltä alueelta, ja sitä on käytetty jo tuhansia vuosia kansanlääketieteessä, sillä se on yksi maailman vanhimmista ja tutkituimmista superfoodeista. Kasvista käytetään sen juuret, jotka sisältävät kasvisteroleja, aminohappoja sekä vitamiineja. Ginseng-kasvin kerrotaan parantavan verenkiertoa, ja kasvin juurien sapokiinit piristävät ja parantavat vastustuskykyä. Ginsengin kerrotaan parantavan myös muistia ja edistävän seksuaalista terveyttä. Suositeltu annoskoko on neljäsosa teelusikallista päivässä, mikä on tärkeä pitää mielessä, sillä annostusta ei tulisi ylittää. Liikakäyttö voi johtaa vatsavaivoihin ja rasitukseen munuaisille ja maksalle.

Acai-marja

Latinalaisen Amerikan viidakoista löydetty marja on pyöreä ja tummanvioletti. Acai-marjat sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat esimerkiksi ehkäisemään stressiä ja tulehduksia. Acai-marja sisältää jopa enemmän antioksidantteja kuin kotimaamme superfood-marjat mustikka, karpalo ja puolukka. Antioksidanttien lisäksi acai sisältää vitamiineja, kivennäisaineita sekä omega-6- ja omega-9-rasvahappoja, ja sen sanotaan myös auttavan painonpudotuksessa, sillä sen korkean antioksidanttipitoisuuden kerrotaan vähentävän ruokahalua. Acai-marjoja myydään mehuna, kuivattuina marjoina, kapseleina sekä jauheena.

 

Oletko jo kokeillut kaikkia ylläolevia superfoodeja? Uskotko itse näiden superruokien terveysvaikutuksiin?

 

 

Lähteet: puhdistamo.fi, wikipedia, ravintolisawiki.fi, tikis.fi, ruohonjuuri.fi, life.fi

 


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.