Usein asia on päinvastoin ‒ lapset opettavat vanhemmilleen ja isovanhemmilleen uutta teknologiaa, jonka kehityksessä vanhempien ihmisten on ehkä vaikeampi pysyä perässä. Tällä videolla näytetään mitä tapahtuu, kun isovanhemmat opettavat lapsenlapsilleen vanhaa teknologiaa.

Ensimmäisenä esittelyssä on vinyyli, ja yksi nuori sanookin, ettei ole ikinä elämässään nähnyt sellaista. Toinen taas kommentoi, kuinka pieni se on, ja ukki toteaakin, että hänellä oli täsmälleen samanlainen nuorempana. Nuorilla on vaikeuksia saada vinyyli päälle, mutta lopulta sekin onnistuu. Itse muistan lapsuudestani vinyylin, meillä oli sellainen lapsuudenkodissamme, mutta en ikinä itse käyttänyt sitä. Tosin muistan sen, kuinka hauskaa oli selailla vinyylilevyjen kansia ja ihmetellä sitä, kuinka paljon ne erosivat CD-levyistä.

Seuraavaksi on vuorossa vanha lankapuhelin, jonka keskellä on pyörivä numerovalitsin. Sinun tulee pyörittää valitsijaa kerran ympäri jokaisen numeron kohdalla. Nuoret koittavat painaa valitsinta, ja mummo neuvoo kuinka sormi tulee laittaa valitsijan numeroaukon sisään ja pyörittää. Tämän muistan mummolastani erittäin hyvin ‒ kotona meillä oli sentään mielestäni todella moderni puhelin, jossa oli tavalliset numeronäppäimet pyörivän valitsijan sijasta. Tuntui todella turhauttavalta pyörittää ympäri jokaisen numeron kohdalla. Välillä et pyörittänyt tarpeeksi pitkälle asti, numeroa ei valittu ja jouduit tekemään kaiken uudestaan.

Kolmantena nuorten eteen laitetaan vanha kunnon herätyskello. Muistatteko? Se jaloilla seisova hirviö, joka pärähti soimaan mummolassa korvanjuuressa niin lujaa, että navetan lehmätkin ammuivat säikähdyksestä. Nuoret eivät ymmärrä kuinka aikaa voi valita, ja yksi toteaa jopa, että kello on edelleen asetettu vuoteen 1968. Muistan herätyskellon takana olleen vivun, joka väännettiin halutun kellonajan kohdalle. Sitä en kyllä muista, pystyikö herätyskelloa asentamaan esimerkiksi puoli seitsemäksi, vai pitikö aina valita tasatunnit.

Kannettava kasettisoitin keksittiin vuonna 1975 ja mankka tuli erityisesti nuorille tärkeäksi. Nämähän ovat niin kuin stereot, eikö? Yksi nuori kysäisee. Nuorten käännellessä nappuloita kaikkien korvat ja kuulo joutuvat koetukselle. Osalle tuottaa hankaluuksia myös kasetin asettelussa. Itsekin muistan, kuinka tarkkaan ja selvästi kasetin eri puolet piti merkitä, ettei tarvinnut tuskailla asian kanssa pidempään. Ja kelaus, ai että se vei aikaa ja hermoja.

Vastaiskuna yksi nuori ojentaa uusimman iPhonensa mummolleen käsiteltäväksi, ja toinen kertoo, kuinka puhelimessa on nykyään kaikki edellämainitut laitteet. Yksi vanhuksista ihmettelee, miten puhelimesta joutuu etsimään ja painelemaan niin monia eri nappuloita soittaakseen, kun taas lankapuhelimessa numerot ovat heti nähtävillä. Yksi nuorista sanoo, kuinka kiitollinen hän on, ettei hänen tarvitse käyttää vanhaa teknologiaa. Täytyy kyllä sanoa, että vaikka itselle edellämainitut laitteet ovat jokseenkin tuttuja, kasarilapsi kun olen, niin olen itsekin kiitollinen nykyajan teknologiasta, vaikka kaikkia uusimpia vempaimia en ymmärräkään. Katso alta hauska video, kuinka isovanhemmat opettavat lapsenlapsilleen vanhaa teknologiaa.