Oletko menossa työhaastatteluun mutta et tiedä miten sinun tulisi valmistautua? Ei hätää. Keräsimme vinkkejä työhaastatteluun, joiden avulla kokemattomampikin työnhakija selviytyy haastattelusta.

Vinkkejä työhaastatteluun:

Oikeanlainen pukeutuminen luo hyvän ensivaikutelman ja antaa sinulle varman tunteen työhaastatteluun. Ota hieman selvää, millainen pukukoodi hakemallasi työpaikalla on ja pukeudu sen mukaisesti. Esimerkiksi ison pörssiyhtiön toimistossa tulisi olla paremmin pukeutunut kuin rakennustyömaalla. Sama pätee jo työhaastattelutilanteeseen.

Ota varmuuden vuoksi mukaasi ansioluettelo, vaikka olisit lähettänyt sen jo etukäteen. Ansioluettelo tulee pitää siistissä kansissa, jotta se luo ammattimaisen ja järjestelmällisen vaikutelman.

Yritä olla itsevarma, vaikka tilanne saattaa jännittää. Tukeva ja itsevarma kädenpuristus ja katsekontakti tervehtiessä haastattelijaa antaa sinusta itsevarman vaikutelman. Älä anna katseesi harhailla ympäri toimistoa haastattelun aikanakaan, vaan keskity itse asiaan.

Mieti mahdollisia kysymyksiä ja vastauksia etukäteen. Pyri vastaamaan rehellisesti myös heikkouksista ja vahvuuksista kysyttäessä. Heikkouksiksi olisi hyvä löytää ominaisuuksia, jotka eivät estä työnpaikan vastaanottamista ja joita on mahdollista kehittää tulevaisuudessa. Vahvuuksia tulisi miettiä sen mukaan, mitä hakemassasi työnkuvassa vaaditaan.

Heikkouksista kysyttäessä voit myös kertoa miten olet kehittänyt itseäsi. Tämä kertoo haastattelijalle että olet tietoinen heikkouksista ja pyrit tekemään töitä kehittyäksesi tärkeillä osa-alueilla. Pyri vastaamaan rehellisesti myös näihin kysymyksiin.

Muista ottaa selvää kohdeyrityksestä etukäteen. Mieti myös muutamia kysymyksiä valmiiksi esitettäväksi haastattelijalle, jotka sinua voisi kiinnostaa avoimessa työpaikassa. Haastattelija kysyy aina haastattelun loppupuolella onko sinulla herännyt kysymyksiä, joten hyviä kysymyksiä esittämällä voit antaa itsestäsi kiinnostuneen kuvan.

Tilanteen salliessa voit kysyä haastattelijalta työtehtävään liittyviä lisäkysymyksiä myös haastattelun aikana ja näin antaa itsestäsi aktiivisen ja innostuneen kuvan.

Saavu työhaastatteluun ajoissa. Mielummin 5-10 minuuttia etuajassa, kun myöhässä. Varaa reilusti aikaa haastatteluun, jotta et joudu kiirehtimään pois paikalta liian aikaisin tai antamaan hätäisiä vastauksia.

Lähetä haastattelijalle kiitosviesti haastattelun jälkeen, jossa kiität mahdollisuudesta päästä haastatteluun ja kerrot että jäät odottamaan vastausta avoimesta työpaikasta.

Älä tee näitä mokia työhaastattelussa:

Muista että haastattelu on ohitse vasta kun olet kokonaan ulkona yrityksen tiloista. Vaikka haastattelija siirtyisikin vapaamuotoisempaan keskusteluun tiiviin haastattelun jälkeen, älä ala laukoa tyhmyyksiä. Sama pätee kävellessäsi yrityksen tiloissa kohti ulko-ovea. Muista olla kohtelias yrityksen työntekijöille ja vastaanoton työntekijöille.

Vaikka olisit itsevarma ja hyvällä fiiliksellä, älä ota tilannetta liian rennosti. Vastailemalla puolihuolimattomasti haastattelijan mielestä tärkeisiin kysymyksiin saattaa antaa välinpitämättömän kuvan. Sama pätee myös liian rentoon ja vetelän oloiseen olemukseen.

Älä koskaan mustamaalaa edellistä työnantajaasi. Kukaan yritys ei halua saada huonoa julkisuutta, joten haastattelija saattaa miettiä kahdesti työntekijän palkkaamista, jos tämä on haastattelutilanteessa laukonut pahoja asioita edellisestä työpaikastaan.

Älä mene haastatteluun valmistautumatta. Tämä pointti tuntuu itsestään selvyydeltä, mutta pelkästään firman nimen ja toimialan tietäminen ei riitä. Sinun tulisi myös miettiä etukäteen mahdollisia vastauksia kinkkisiin kysymyksiin. Hyvä työnhakija osaa myös kysyä haastattelijalta yrityksestä ja vapaasta työpaikasta kysymyksiä, jotka antavat hänestä innostuneen ja asiantuntevan kuvan.

Älä kysy palkasta tai luontaiseduista ennen kuin haastattelija pääsee tähän vaiheeseen. Nämä ovat toki tärkeitä asioita, mutta niitä ei ole syytä ottaa esiin heti haastattelun alettua. Hyviä kysymyksiä ovat yritykseen, työyhteisöön ja vapaaseen työtehtävään liittyvät kysymykset.

Älä panikoi tai ala keksiä satuja jos et tiedä vastausta johonkin kysymykseen työhaastattelussa. Haastattelija saattaa kysyä kinkkisiäkin kysymyksiä ja pistää sinut testiin. Näissä tilanteissa itsevarmat hakijat erottuu joukosta.

Mitä sitten tehdä jos et tiedä vastausta tai ymmärtänyt täysin kysymystä? Riippuen kysymyksen laadusta sinun on mahdollista kiertää vastaus kertomalla jotain mitä tiedät asiasta. Vaikka se ei vastaisikaan suoraan haastattelijan kysymykseen, se saattaa riittää vastaukseksi ja antaa kuvan että olet perillä asiasta. Toinen vaihtoehto on esittää tarkentava kysymys haastattelijalle: mitä hän tarkoitti kysymyksellä. Jos et vieläkään tiedä vastausta, voit kertoa miten lähtisit ratkaisemaan ongelmaa tai mistä etsiä tietoa kyseiseen aiheeseen.

Jos mikään ylläolevista ei tunnu oikealta ratkaisulta, on pakko vaan myöntää ettet tiedä vastausta kysymykseen. Tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan kannata miettiä heti ensimmäisenä, sillä se ei pidemmän päälle ole hyvä vastaus työhaastattelussa. Mitä jos joudut toisen tai kolmannenkin kerran kinkkisen kysymyksen eteen? Ei ole hyvä joutua vastaamaan kolmea kertaa ”en tiedä”.

 

Älä valehtele työhaastattelussa. Valehtelusta kiinni jääminen on ehkä pahin virhe minkä työhaastattelussa voi tehdä. Tästä syystä pieniäkin valheita tulee välttää, sillä haastattelija voi jatkaa aiheesta kysymällä aina vain lisää tarkentavia kysymyksiä, kunnes ajaudut umpikujaan.
Älä ala keskustella omista ongelmistasi. Haastattelijaa ei kiinnosta, että tarvitset työpaikan maksaaksesi pois opintolainan tai ostaaksesi uuden auton. Työnhakijoita ei palkata säälipisteiden perusteella, vaan pätevyyden ja sopivuuden. Tästä syystä sinun kannattaakin ongelmiesi sijaan tuoda esiin omia vahvuuksiasi.

Näiden vinkkien avulla ja sudenkuoppia välttämällä valmistaudut hyvin seuraavaan työhaastatteluun. Onnea matkaan!

Lähde