Potkujen saaminen on varmasti yksi elämän inhottavimmista asioista. Varsinkin, jos tämä tulee kohdallesi yllättäen. Yhtenä aamuna menet töihin normaalisti, päivä alkaa normaalisti, mutta jossain vaiheessa työpäivää pomosi kutsuu sinut puheilleen.

Realistinen sinä miettii, että hänellä on sinulle jokin uusi työtehtävä tai hän haluaa kysyä sinulta jostain asiasta. Epäilevä sinä ajattelee, että olet tehnyt jotain väärin ja saat tiukkaa palautetta, mutta ei sen kummempaa. Toiveikas sinä miettii jopa, että saatat saada kehuja ja jopa palkankorotuksen, koska olet niin hyvä työntekijä. Mutta potkujen saamista et ole edes ajatellut, ja pomon pikkuhiljaa sinulle aukenevat sanat alkavat syöpyä tajuntaasi. Äänettömiä kysymyksiä alkaa sadella päähäsi. Miksi juuri minä? Mitä tein väärin? Onko kyse yleisistä irtisanomisista vai mokasinko juuri minä jotenkin? Miten pärjään? Johtuuko tämä siitä, etten vieläkään muista kaikkien työkavereideni nimiä?

Saitko siis potkut? Katso alla olevalta videolta 5 eri vaihetta, jotka ihminen käy läpi irtisanomisen jälkeen. Ensimmäiseksi tulee häpeä, etkä voi uskoa, että näin tapahtui juuri sinulle. On inhottavaa kerätä tavarat kasaan ja astella kaikkien ihmisten ohi pois työpaikaltasi. Katsoiko joku? Nyt ne ajattelevat, että olen jonkin sortin luuseri. Ovatko he pahoillaan vai nauravatko he?

Seuraavaksi tulee masentuminen. Päiväsi täyttyvät papereidesi selailusta ja äitisi lukuisista puhelinsoitoista sekä kaikista neuvoista, mitä voisitkaan nyt tehdä. Onko meidän kullalla kaikki hyvin? Tässä vaiheessa saatat myös löytää itsesi lähipubista vetämässä tuoppeja napaasi.

Kolmanneksi tulee riemu ̶ nyt voin tehdä kaikkea sitä mitä olen aina halunnut, mutta minulla ei ole ollut aikaa! Tajuat, että maailma on sinulle avoin. Olet vapaa ja voittamaton! Kunnes tulee 4. vaihe, jossa todellisuus iskee vasten kasvojasi, kun luottokorttisi raja tulee vastaan. Hitto, miksi juuri ruokakaupan kassalla, kun takanasi on kello kuuden megajono?

Mutta pääset lopulta vaiheeseen 5, joka on elpyminen. Järjestelet ja kirjoitat CV:si uuteen uskoon, ja teet LinkedIniin tyrmäävän kuvauksen itsestäsi ja osaamisestasi. Kaikki järjestyy kyllä! Mutta sillä aikaa tajuat, että sinun on ehkä pakko kieltäytyä kaveriporukan viikonloppureissusta Eurooppaan, ettei vaihe 4 pomppaa takaisin. Katso alta video potkujen saamisen eri vaiheista, oletko joskus samaistunut tähän?