Oletko käynyt New Yorkissa? Vielä tarkemmin kaupungin uskomattomassa Central Parkissa? Tämä kuuluisa keskuspuisto on mielettömän kokoinen ja aivan oma nähtävyytensä. New Yorkin betonisen asfalttiviidakon keskellä Central Park tarjoaa hengähdystauon autojen vilinästä ja pakokaasujen haistelusta. Ja niin kuin normaalisti keskuspuistot, tämäkin on luonnollisesti maatasossa.

Mutta olisiko mahdollista, että näin ei saata olla tulevaisuudessa? Kaksi arkkitehtia haluaa muokata Central Parkista uponneen laakson, ja heidän mallinsa tästä on todellinen katseenkääntäjä. Yitan Sun ja Jianshi Wu ovat molemmat vastavalmistuneet Rhode Island School of Design -koulusta, ja he voittivat juuri eVolo-verkkolehden palkinnon suunnitelmastaan muuttaa Central Park ”monikäyttöiseksi suurrakennelmaksi”, jota ei luoda rakentamalla ylöspäin vaan kaivamalla alaspäin.

Jotta tämä olisi mahdollista, puistoa kaivettaisiin noin 30 metriä alaspäin ja se reunustettaisiin asuinrakennuksilla, joiden pinnat ovat heijastavaa materiaalia, jotta maisemasta tulisi entistä hienompi ja se näyttäisi suuremmalta. Arkkitehdit haluavat tehdä puistosta uudenlaisen Manhattanin keskipisteen ja suunnitelma lisäisi samalla suht edullisia asuntoja kireille markkinoille ja antaisi sadoille uusille perheille mahdollisuuden saada mieletön näköala keskuspuistoon.

New York Magazine -lehti kertoo, ettei ole ensimmäinen kerta, kun Central Parkin ja Manhattanin aluetta on visioitu uudelleen. Tämä arkkitehtien uusi suunnitelma on kuitenkin mahdoton toteuttaa, sillä puiston alla kulkee metrolinjoja ja päävesijohtoja. Mutta eikö olisikin huikeaa ajatella, että yhdessä maailman kuuluisimmista kaupungeista olisi kokonainen uponnut laakso, jonne laskeutua vierailulle? Siinä jäisi Dubain Palmusaaret helposti kakkossijalle! Katso alta palkittu mallikuva uudenlaisesta New Yorkin Central Parkista!

 

Katso palkittu mallikuva uudenlaisesta New Yorkin Central Parkista!

 

 

Lähde.