Ärsyttävätkö lomalle lompsis -tyyliset sanonnat? Tai jatkuvat loma lähenee -päivitykset Facebookissa tai lomapäivitykset Instagramissa? Varaudu, sillä ne lähenevät kovaa vauhtia kun kevät saapuu ja ihmiset alkavat pörräämään kuin ampiaiset matkatoimistojen sivuilla. Onhan kohta jo kesäloma!

Kenties (todennäköisesti) olet itsekin lompsimassa kesälomalle suht pian (jos ajatellaan positiivisesti) ja odotat jo innolla mojitoja, aurinkovarjoja tai nähtävyysbussiajeluja. Loma on kyllä yksi suomen kielen ihanimmista sanoista, mutta siihen liittyy myös tiettyjä varotoimia, joita kannattaa noudattaa. Ihan vain siksi, että voit levollisin mielin syöksyä uusiin seikkailuihin. Onko matka tiedossa? Lue nämä varotoimet ennen lähtöä!

Lue läksysi

Kannattaa lukea kohdemaan matkustustiedotteet ulkoasiainministeriön sivuilta, jotta tiedät mitä varoa ja kuinka paljon. On olemassa maita, joihin matkustamista ei suositella ja aika ajoin suositukset vaihtelevat. Todennäköisesti olet matkustamassa kohteeseen, jossa maalaisjärki riittää, mutta nopea vilkaisu ei aikaa vie paljoa.

Matkustusilmoitus

Jos olet nykypäivän Rambo tai muuten vain omatoiminen seikkailija, jolle ei Alanya eikä edes Kaakkois-Aasia riitä ja matkustat riskialttiille alueelle, matkustusilmoitus kannattaa tehdä. Tämäkin onnistuu ulkoasiainministeriön sivuilla. Näin voimme sitten porukalla jahdata sinua ympäri maita ja mantuja, jos p**** osuu tuulettimeen.

Seuraa uutisia paikallisen näkökulmasta

Ei auta, jos vilkaiset Iltalehteä, onko sinne tullut sattumoisin uutispäivityksiä Jemenistä. Ota selvää, mikä on luotettava paikallislehti tai -media ja seuraa niiden kautta kohdemaasi uutisia. Sosiaalinen media tulee myös tässä hyödyksi myös siksi, että siellä uutisia päivitetään myös englanniksi.

Valmistele lapset

Emme tarkoita nyt kalttaamista tai marinoimista, vaan lasten valmistelusta edessä olevaan kenties heille ensimmäiseen kokemukseen ulkomailla. Mitä tehdä, jos joudut eksyksiin tai jäät metroon yksin? Miten toimia jos tavaratalossa syttyy tulipalo tai muu hälinä? Kannattaa tässä vaiheessa myös tsekata, että rokotukset ovat kunnossa ja oikeat lääkkeet kassissa mukana. Useimpia troppeja saa kyllä paikan päältä, mutta kannattaa muutamia olla valmiina mukana, jottei hädän tullen tarvitse metsästää apteekkia keskellä Laosin yötä.

Testaa lasten tieto

Kun olette pitäneet ensimmäisen ja toisenkin luentonne, on aika pitää pienet pistokokeet. Esimerkiksi, kun olette jo reissussa ja olette ensimmäisenä tai toisena päivänä olleet shoppailemassa paikallisella marketilla, anna lasten johdattaa teidät takaisin majapaikkaanne. Näin he oppivat muistamaan reitin, jos he sattuvat eksymään.

Pidä kännykän akku täynnä

Näin voitte aina soittaa, jos jokin menee mönkään tai joudutte erilleen toisistanne. Jos matkustat yksin, tämä on erityisen tärkeää, sillä varsinkin älypuhelimen avulla voit soittaa, tekstata, varata lentoja, majoitusta, maksaa kaikki edellä mainitut, etsiä tietoa ja vastaanottaa rahaa. Kun pakkaat, laturin pitäisi olla listasi kärkipäässä.

Kurkista kukkaroosi

Siellä ei kannata pitää mitä tahansa. Jätä turhat plussa-kortit ja salijäsenyyskortit kotimaahan ja pidä lomakukkarossasi vain paikallista rahaa (aina kannattaa olla jonkin verran käteistä mukana) sekä jonkinlainen henkilöllisyystodistus, vaikka vain paperikopio passistasi jos liikut hämäräkulmilla. Oikea kannattaa jättää majapaikkaan lukkojen taakse. Pankkikortin kuljettaminen voi myös olla paikallaan, mutta pidä aina huoli, etteivät kaikki munasi ole vain yhdessä korissa muiden napattavana.

Napsi kuvia

Nyt emme tarkoita pelkästään lomakuvia, joissa vaimosi (tai joku muu) poseeraa bikineissä. Jos lomailet lastesi kanssa, ota kuvat lapsistasi, jotta hätätilanteessa (jos he vaikka katoavat) voit näyttää lastesi kuvia ihmisille ja/tai poliisille. Kuvat kannattaa napata myös esimerkiksi passistasi, majapaikkasi osoitteesta ja vaikka ovikoodista, jos et usko muistavasi sitä (tai tiedät, että illalla tulee nautittua viski tai pari).

Mikä voisi mennä vikaan?

Yllä olevan lauseen miettiminen etukäteen voi tuntua lomafiiliksen pilaajalta, mutta se voi tulla hyvinkin hyödylliseksi. Kannattaa varautua jo etukäteen monenlaisiin tilanteisiin, niin lomalla säästyy turhalta stressiltä ja mitä jos -ajattelulta. Kun sinulla on jo valmiiksi esimerkiksi suunnitelmia tai lääkkeitä, hoidat pikkuesteet nopeasti ja lomailu voi pian taas jatkua normaalisti.

Koko kuva

Nykyisin ihmiset ovat alkaneet pelätä entistä enemmän terrori-iskuja ja lentokoneturmia. Vaikka näitä tapahtuukin, jopa Euroopassa, ne ovat silti epätodennäköisin murheenkryyni joka lomallasi tapahtuu. Kannattaa kiinnittää huomio edellä mainittujen sijaan rokotuksiin, matkavakuutuksiin, maalaisjärkeen alkoholin kanssa sekä ympäristöösi. Mikä tärkeintä, ole varovainen liikenteessä. Reissussa paljon lentokonetta vaarallisempi kulkuväline on esimerkiksi mopotaksi tai tuktuk.

Nyt kun sinua on peloiteltu sopivasti ja tarpeeksi, on aika toivottaa hyvää (tulevaa) lomaa!

 

 

Teksti: Sketsi.net
Lähde.