Useat haaveilevat ulkomailla asumisesta, eikä syyttä. Uusi ja tuntematon saattaa pelottaa, mutta myös kiehtoa. Me ihmiset janoamme kokemuksia, ja ulkomailla asumisessa voi kiehtoa myös se, että tajuat kuinka paljon rohkeutta ja itsevarmuutta sinulla onkaan, kun olet uskaltanut ottaa tämän askeleen. Joitakin houkuttelee lämpimämpi ilmasto (jos tavoitteena on lähteä pois pakkasista) ja toiset taas haaveilevat uusista työmahdollisuuksista ja kielitaidon kartuttamisesta.

Kun olet päättänyt lähteä töihin tai opiskelemaan tai vaikka vain oleskelemaan ulkomaille pidemmäksi aikaa, monet asiat muuttuvat. Tämän saatat ehkä huomata vasta vuoden tai vuosien päästä, kun mietit kaikkea kokemaasi. Edessä muutto ulkomaille? Lue 11 asiaa, jotka muuttuvat täysin asuessasi ulkomailla.

Adrenaliini on osa elämääsi

Arjessasi rutiini on vieras käsite ja useat, jopa kaikki, asiat ovat uusia ja tuntemattomia. Arkesi koostuu hyvinkin voimakkaista tunteista, ja aistisi ovat valppaina vastaanottamaan kaiken niin erilaisen tuoksuista ja maisemista lähtien. Tavalliset arkiset asiat eivät hoidu tutulla tavalla, joten opit koko ajan kaikkea uutta.

Kotimaassa asiat eivät ole muuttuneet hyvin paljon

Kun käyt kotona esimerkiksi lomilla, saatat ihmetellä sitä kuinka vähän asiat ovat muuttuneet. Sinulle on sattunut niin paljon uusia ja ihmeellisiä asioita, että ajattelet kotimaassakin kaiken muuttuneen. Näin ei välttämättä ole.

Et saa joko sanaa suustasi tai päinvastaisesti sanoja olisi liian paljon

Kun joku kysyy elämästäsi ulkomailla, sinulla olisi niin paljon kerrottavaa, selitettävää ja kuvailtavaa, että tuntuu että aloittaminen on vaikeaa. Mistä lähtisit kertomaan kaikkea kokemaasi? Saatat ehkä jumiutua ja jättää asioita kertomatta, tai sitten pääset vauhtiin ja keskustelukumppanisi saa muutaman tunnin täysistunnon kahvitellessanne. Muista vetää välillä henkeä.

Ymmärrät, että rohkeus on yliarvostettua

Kaikki päivittelevät sinulle, kuinka rohkea olet ollut lähtiessäsi kohti entuudestaan tuntematonta. Vaikka osin ymmärrätkin, mitä he tarkoittavat ja olet ylpeä itsestäsi, samalla ajattelet, että esimerkiksi ulkomaille muuttaminen on 10 prosenttia rohkeutta ja 90 prosenttia sen tekemistä, mitä oikeasti haluat. Haluatko sen uuden työ- tai harjoittelupaikan? Haluatko nähdä maailmaa? Sitten pakkaat laukkusi ja lähdet.

Olet vapaa

Kun olet kerran uskaltanut ottaa sen askeleen, että lähdet tutusta ja turvallisesta ympäristöstä, tajuat että olet vapaa tekemään mitä vain. Uusien riskien ottaminen ei pelota enää samalla tavalla. Olet pärjännyt ennenkin, mikset siis vastaisuudessakin pärjäisi?

Opit kieliä

Vaikka olisit kuinka hyvin pärjännyt esimerkiksi englannin tunneilla koulussa, todellinen kielitaito karttuu vasta reissatessasi tai asuessasi ulkomailla. Esiin astuu käytännön kielitaito, joka on tärkeämpää kuin se, menikö lauseesi kieliopillisesti täydellisesti oikein. Kukaan ei siitä loppujen lopuksi välitä, vaan siitä että tulet ymmärretyksi. Alat miettimään, pitäisikö uudeksi haasteeksi ottaa täysin uusi kieli.

Opit jättämään hyvästejä ja silti nauttimaan olostasi

Ymmärrät, että asuessasi ulkomailla tapaat ihmisiä, jotka ovat vain hetken osa elämääsi ja sitten jatkavat omaa matkaansa. Osaat jo asennoitua siihen, että jotkut ihmiset ovat lähelläsi vain tietyn ajan, ja siksi nautit tästä hetkestä ja näistä kokemuksista näiden ystävien kanssa täysillä.

Sinulla on useimpia esineitä kaksi kappaletta

Huomaat omistavasi kaksi pankkitiliä, kaksi puhelinliittymää, kaksi kirjastokorttia, kaksi henkilöllisyystodistusta, ehkä kahta valuuttaa lompakossasi ja jopa kaksi osoitetta.

Mikä on normaalia?

Normaali määritellään yleensä niin, että mikä on sosiaalisesti hyväksyttävää tietyssä kulttuurissa. Kun astut sisään uuteen kulttuuriin, huomaat kuinka aiemmat tietosi ja kokemuksesi normaalista muuttuvat, ja alat kyseenalaistamaan mikä edes on normaalia? Opit myös itsestäsi, kun huomaat mihin asiaan todella uskot ja mitkä asiat ovat vain oman kulttuurisi sinulle sanelemia oppeja.

Opit kärsivällisyyttä ja kysymään apua

Enää kaikki asiat eivät olekaan itsestäänselviä, vaan saatat joutua kysymään apua ja neuvoja arkisimmissakin asioissa. Mistä kaupasta saa soijarouhetta? Myydäänkö täällä villasukkia? Huomaat myös, että asiat esimerkiksi eri virastoissa eivät suju samalla tavalla kuin Suomessa. Kärsivällisyytesi ei voi olla kasvamatta, kun hoidat paikallisen virkamiehen kanssa paperisotaasi ilman yhteistä kieltä.

Opit elämään ilman suunnatonta tavaramäärää

Muuttaessasi ulkomaille olet todennäköisesti mahduttanut elämäsi matkalaukkuun. Opit elämään ilman autoa ja popcorn-konetta ja tulet toimeen vähemmällä. Et luo myöskään enää tavaroihisi vahvaa tunnesidettä, vaan muuttaessasi vaikka uuteen maahan tai takaisin Suomeen pystyt helposti luopumaan ylimääräisistä tavaroista. Tajuat, että koti on paikka missä on hyvä elää, jossa on ystäviä ja tukiverkkoa ja jossa viihdyt. Pelkkä suunnaton tavaramäärä ei luo kotia, vaan siihen tarvitaan muutakin.

 

Jos olet asunut ulkomailla, pystytkö samaistumaan näihin?

 

 

Lähde.