Luulitko, että tiesit suurin piirtein, minkä kokoinen esimerkiksi Kanada on ja miten suuri kokoero Australialla ja Yhdysvalloilla on? Todennäköisesti luulit väärin. Buzzfeed on julkaissut artikkelin, joka leviää netissä pikavauhtia, sillä se laittaa käsityksesi eri maiden kokoeroista uuteen uskoon.

Olemme tottuneet katselemaan maapalloamme litteällä kartalla, karttaprojektiolla nimeltään Mercatorin projektio, jossa leveys- ja pituuspiirit ovat suoria ja kartta on oikeakulmainen, joten ilmansuuntien väliset kulmat ovat kaikkialla todellisuuden mukaisia. Tämä fakta on tehnyt Mercatorin projektiosta käyttökelpoisen varsinkin merenkulussa ja se on yleistynyt kuvaamaan maailmankarttaa.

Mercatorin projektio vääristää eri maiden todellisia kokoja.

Kuva: wikipedia

Todellisuudessa maat, jotka ovat kaukana päiväntasaajasta, näkyvät Mercatorin projektiossa aivan liian suurina verrattuna samansuuruisiin maihin, jotka ovat päiväntasaajan lähellä. Tämän vuoksi tätä karttaprojektiota on kritisoitu ja se on vaikuttanut ihmisten käsitykseen maista.

Buzzfeedin julkaiseman artikkelin ja karttojen avulla näet eri maiden koot todellisuudessa ja verrattuna toisiinsa. Alla muutamia esimerkkejä:

17 karttaa, jotka muuttavat käsityksesi eri maiden kokoeroista.

Equator tarkoittaa päiväntasaajaa.

Nämä kartat näyttävät eri maiden koot todellisuudessa.

Tämä kartta näyttää Grönlannin koon Mercatorin projektiossa ja Britannian koon siihen nähden. Britannian koko Mercatorin projektiossa näyttää suuremmalta mitä se todellisuudessa onkaan. Kun Britannia siirretään päiväntasaajalle, sen oikea koko näyttäytyy. Aika pieni maa, eikö vain? Jos vertaa Afrikan maihin.

Monet maat ovat todellisuudessa suurempia kuin mitä yleisesti käytetty kartta Mercatorin projektio antaa ymmärtää.

Tässä kuvassa näkyy hyvin, kuinka esimerkiksi Kongon tasavalta (valtio Keski-Afrikassa) on todellisuudessa suurempi kuin uskoitkaan. Yleisesti käytetyllä kartalla, Mercatorin projektiossa, näyttää että Kongo olisi suht pieni, mutta jos Kongo laitettaisiin Mercatorin projektiossa Grönlannin viereen, nähtäisiin kuinka ne ovat melkein samankokoisia. Nyt alamme pikkuhiljaa ymmärtää, kuinka mielettömän suuria Afrikan maat ja itse Afrikka ovat vaikka ne kartallamme näyttävätkin pieniltä.

Loput kartat löydät klikkaamalla tästä.