Kyllä, on taas se aika vuodesta, jolloin kaikkein kekseliäimmät internet-meemit pääsevät valloilleen, joissa pilkataan hyväntahtoisesti kaikkia niitä, jotka päättävät kääntää elämänsä suunnan. Onhan nyt ”heidän vuotensa”.

Vaikka ”sinun vuotesi” tulisikin joka vuosi aina uudelleen, uudenvuodenlupaukset ovat ymmärrettäviä. Olisi kurjaa ajatella, ettemme voisi joka kerta ajatella, että viimeistään nyt ja tänä vuonna voimme lunastaa lupaukset. Aina ei voi onnistua ensimmäisellä tai toisellakaan kerralla, ja joka vuosi on uusi mahdollisuus. Teetkö uudenvuodenlupauksia? Lue alta 6 asiaa, jotka auttavat sinua pääsemään tavoitteisiisi. Olisiko vuosi 2016 se, jolloin huomaat, että sinussa todellakin on potentiaalia saavuttaa kaikki se, mistä haaveilet.

Päätä selvästi, missä ja millainen haluat olla vuoden päästä

Haluatko olla parempi ystävä?
Haluatko oppia soittamaan kitaraa?
Haluatko vaihtaa alaa opiskelussa tai työssä?
Haluatko alkaa yrittäjäksi?

Tee selkeät tavoitteet, älä maalaile ympäripyöreitä kuvioita, joista sinun itsesikin on hankala ottaa selvää.

Mieti, missä haluat kehittyä ja kuinka sen teet

Oli kyse sitten liikunnan aloittamisesta tai treenitulosten parantamisesta jo lajissa mitä harrastat tai vaikkapa siitä, että haluat antaa enemmän aikaa läheisillesi, mieti miten pystyt parhaiten asian suhteen kehittymään. Mieti esimerkiksi treenien suhteen, miten paljon sinun pitää enemmän liikkua ja millä tavoin päästäksesi tuloksiin. Jos haluat enemmän aikaa läheisillesi, katso kalenteriasi ja priorisoi arjen tekemisesi. Tee konkreettisia muutoksia.

Tee suunnitelma

Monesti päätöksissä auttaa se, että konkreettisesti laittaa asian ylös. Kirjoita kalenteriin, merkitse puhelimeen tai sovi puhelimessa ystäväsi kanssa. Jos päätät ja mietit asioita vain omassa mielessäsi, asiat jäävät helposti tekemättä. Tee suunnitelma aluksi vaikka muutaman kuukauden päähän, jotta siitä tulee rutiinia, jota et voi olla enää myöhemmin noudattamatta.

Luo välitavotteita

Jos uudenvuodenlupauksesi on jotain, jonka saavuttamiseen menee pitempi aika, kannattaa luoda välitavotteita, jottei motivaatiosi lopu kesken. Jos esimerkiksi tavoitteenasi on opiskella uutta kieltä, tee viikkotavoitteita ja päätä mikä viikko opiskelet mitäkin. Tämä siis, jos opiskelet itsenäisesti. Jos taas haluat opiskella ryhmässä, ilmoittaudu kurssille, jotta teet jotain konkreettista päätöksesi eteen. Myös nämä välitavoitteet tekevät asioista rutiinia.

Kerro lupauksestasi kavereillesi ja perheellesi

Kun kerrot lupauksestasi mahdollisimman monelle, sinun on vaikeampi luovuttaa tai jättää asia kesken. Tämä on luonnollista, sillä ethän sinä halua olla luovuttaja, ethän? Kavereidesi ja perheesi tuki on myös tärkeää, oli se sitten kannustavaa tai pientä naljailua – sisälläsi asuva kilpailuhenkisyys ei vain pysty antamaan periksi. Sosiaalinen media auttaa tässä myös. Jos julkaiset lupauksesi esimerkiksi Facebookissa, sinun on paljon vaikeampi pyörtää puheesi, kun sadat ihmiset ovat todistaneet suuret puheesi.

Aloita heti

Kun olet tehnyt lupauksesi, aloita heti. Älä odota ensi viikkoon tai tammikuun loppuun, koska ”silloin on parempi hetki, kun kuntosaleillakin on vähemmän ruuhkaa”. Tänään on tammikuun ensimmäinen päivä, eli loistava hetki aloittaa. Jos kärsit uudenvuodenaaton jälkimainingeista, myös huomenna on hyvä päivä aloittaa, eikö vain?

 

 

Lähde.
Kuva: www.pixabay.com