Yllytyshullut – suosittu TV-ohjelma esittelyssä

Yllytyshullut on alun perin Australialainen ohjelmaformaatti. Alkuperäinen Who Dares to win –nähtiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1996. Sittemmin Nordisk Film & TV osti oikeudet formaattin tuottamiseen suomessa. Suomalaisesta versiosta tuli nopeasti menestys ja sen muistaa lähes kaikki TV-viihteen ystävät. Ohjelman juontajina nähtiin nykyään Radiossa vaikuttava, jämäkkä mediapersoona, Arttu Harkki. Toisena juontajana toimi alkuun Anu Harkki ja myöhemmin tutuksi tullut ja katsojien mieleen jäänyt Teresa De Rita-Cavlek.
Sarjan ohjelmissa nähdään aina kaksi erilaista osiota. Pääosiossa tavalliset ihmiset ovat saaneet ilmoittaa tuttujaan Yllytyshullut-ohjelmaan näiden tietämättä. Ohjelmassa seurataan alusta asti, kun tuotantoryhmä hakee pahaa-aavistamattoman päähenkilön tekemään hurjaa temppua. Kilpailijan taustat on usein selvitetty tarkkaan ilmoittajan avulla, joten esimerkiksi haastetun henkilön pelot ja kammot ovat tempun kehittelijöiden tiedossa. Usein tempussa lähdetäänkin rikkomaan näitä pelkoja ja kammoja, joka tekee tilanteesta vielä vaikeamman haastetulle. Jokaisessa ohjelman jaksossa seurataan yksi temppu alusta loppuun. Osion temppuina nähtiin mm. hyisen jään alla sukeltamista, temppuradan läpäisyä täysin säkkipimeässä ja prätkän ohjastamista liikkuvan kuljetusauton kyytiin täydestä vauhdista.
Toisessa osiossa TV:stä tutut juontajat haastavat ihmisiä kadulla tekemään lyhyitä taitoa ja rohkeutta vaativia tehtäviä mahdollista rahapalkintoa vastaan. Tehtävissä muun muassa limbottiin piimälasi suussa ja syötiin vastenmielisiä ötököitä ja aineksia.
Suomen TV:ssä Yllytyshullut –ohjelmaa nähtiin viimeisen kerran kesällä 2010, kun viimeiseksi jääneen kuudennen tuotantokauden jaksot pyörivät TVssä. IMDB:stä tai TV-kanavien tietokannoista ei löydy tarkempaa tietoa ohjelman suosiosta ja katsojaluvuista, mutta ohjelmasta tehdyt 6 kotimaista tuotantokautta ja formaatin tunnettavuus ympäri maan kertovat ainakin suuntaa Yllytyshullujen suosiosta. Sketsi.netin toimitus on jäänyt kaipaamaan lisää tuotantokausia tähän suosikkiformaattiin. Suomessa mm. Extreme Duudsonit ovat ammattilaisia stunttien parissa, joten osaamista uusien tuotantokausien suunnitteluun ja toteutukseen varmasti löytyisi. Nähtäväksi jää, vieläkö tämä suosikkiohjelma palaa ruutuun joko alkuperäisenä tai päivitettynä versiona.
Ohjelman alkuperäinen, Australialainen versio on saanut suositussa Elokuvien ja TV-sarjojen nettitietokannassa 7,2 tähteä kymmenestä. Australiassa Sarja pyöri 5 vuotta 1996-2001. Ohjelman idea on sama kun suomalaisessa versiossa ja myös osa tempuista ja haastetehtävistä on identtisiä.
Lähteet:
imdb.com
wikipedia (yllytyshullut)
Voita 1000€ lahjakortti Ikeaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin Ikeaan!
- Onko tämä historian nopein synnytys? Lapsi oli sylissä muutamassa sekunnissa
- Feissarimokat: Ei passaa myydä mitään netissä, jos käy töissä tai nukkuu liian pitkään
- Nainen jätti poikaystävänsä, koska anoppi ei ostanut hänelle lentolippua ykkösluokkaan
- Matkustajakone lentää hirveässä myrskyssä, mutta mies on aina mies
- Mies luulee peittäneensä naamansa partavaahdolla – moka selvisi aika nopeasti
- Naisen päiväkirja: ”Päätin etten kestä tätä enää vaan otin asian esille…”
- Feissarimokat: Lelut kummittelevat ja henget kiertävät ympärillä – uskotko kummituksiin?
- Nainen on nirso ja krapulassa – tämä yhdistelmä aiheutti todella hupaisan tilanteen
- Feissarimokat: Lapsille mieluisat lelut ovat aikuisten mielestä pelottavia
- Mies kaataa baarissa kurkusta alas kalliit juomat ja maksaa niistä vain euron
- Naisen päiväkirja: ”Päätin etten kestä tätä enää vaan otin asian esille…”
- Feissarimokat: Piia tekee kaupan vaa’alla virheen, joka tuntuu lähes mahdottomalta
- Matkustajakone lentää hirveässä myrskyssä, mutta mies on aina mies
- Feissarimokat: Hulvatonta menoa, kun yövuorosta saavutaan kotiin
- Asiakas haluaa että häneltä kysytään henkkareita, mutta ongelma tulee, kun niitä ei löydy
- Toimitusjohtaja selittää pitkään syitä ylennykseen – sitä ei tässä tilanteessa olisi tarvittu
- Mies kaataa baarissa kurkusta alas kalliit juomat ja maksaa niistä vain euron
- Feissarimokat: ”Onko kuvassa susi, koira vai sittenkin kettu?”