Spetsnaz on tunnettu venäläisenä pelättynä erikoisjoukkona, joita on koulutettu jo kylmän sodan aikoihin Naton vastaisiin tiedustelu ja sabotaasitehtäviin Itä-Euroopassa. Ryhmän nimitys Spetsnaz tulee venäjänkielisestä nimityksestä erikoisjoukoille. Tavanomaisesti nimeä käytetään Venäjän tiedustelupalvelun terrorismin vastaisista joukoista, sisäministeriön erikoispoliisijoukoista ja armeijan tiedustelupalvelun GRU:n erikoisjoukoista.

lähde
lähde

Nämä erikoisjoukot ovat tunnettuja maailman parhaista taistelusukeltajista. Erikoisjoukkojen toimiminen on käsitetty mysteerinä, sillä heidän toiminnan yksityiskohtia ei juurikaan tunneta. Kuitenkin yleinen käsitys on, että joukot ovat olleet mukana erilaisissa taisteluissa mm. Afganistanissa ja Tšetšeniassa.

lähde
lähde

Spetsnaz- erikoisjoukkojen harjoitukset koostuvat useista haastavista ja ihmisluonnetta koettelevista tilanteista. Upseeritasolle pääsy Spetsnaz -joukoissa vaatii omistautumista ja vahvaa henkistä kanttia. Upseerien koulutus keskittyy vastapuolen ominaisuuksien tuntemiseen ja sisältää pitkälti mm. kieli- ja taideopintoja. Kieliopinnot keskittyvät lähinnä vastapuolen kieleen, eli englantiin, ranskaan, saksaan ja kiinaan!

lähde

lähde

Neuvostoliiton aikana Spetsnaz- erikoisjoukot käsitettiin huippusalaisina. Spetsnaz -joukkojen jäsenet soluttautuivat tavallisten sotilaiden joukkoon käyttäen tavanomaisten joukko-osastojen univormuja ja tunnuksia.

lähde
lähde

Spetsnaz GRU on tunnettu armeijan erikoisjoukkoina. GRU -taistelijoiden tunnuksena toimii hihamerkkiin kuvattu musta lepakko. Hihamerkin taustakuvat vaihtelevat johtosuhteen, puolustushaaran tai aselajin mukaisesti.

lähde
lähde

Spetspaz- erikoisjoukot joutuvat käsittelemään kipua harjoitusaikanaan. Ehkä tiiliskivi rinnalle hajoitettuna ei tunnu vuosien harjoittelun jälkeen pahalta ?

 

lähde
lähde

Lähteet: systemaspetsnaz / wikipedia / militaryfactory