Piilokamera on tunnettu TV-formaatti, jossa tavallisia ihmisiä jekutetaan esittämällä jokin epäonninen ja sykähdyttävä tapahtuma todenmukaisesti. Samaan aikaan ihmisten reaktioita kuvataan sketsin edetessä, ennen kuin jutun juoni paljastetaan. Sketsin onnistuessa pilan kohteeksi joutuva henkilö ei osaa epäillä olevansa osa sketsiä ja luulee tilanteen olevan todellinen. Näin saadaan tallennettuja ihmisten oikeita reaktioita hauskalla tavalla. Nykyään piilokamera sketsejä käytetään osana useita viihdeohjelmia. Esimerkiksi MTV3:sen suosikkiohjelma Possessa on joka jaksossa ”Sätkynukke”-kohtaus, mikä on tyypillinen piilokamerasketsi.

Uusimmat Piilokamerat


Kaikki Piilokamerat

 

Piilokamera ohjelmat

Suomalainen piilokamera

Suomessa tehtiin ensimmäinen Piilokamera ohjelma vuonna 1962. Ohjelman tutuimmassa sketsissä Toimittaja-Näyttelijä Matti Kuusla on maskeerattu Italialaisturistiksi, joka etsii seiväs kädessä Olympiastadionia. Matin esittämä hahmo kyselee tavallisilta kadun tallaajilta ohjeita Olympiastadionille puhumalla täysin sian saksaa. Ohjelmasta esitettiin yhteensä 16 jaksoa Yleisradion TV-kanavalla. Tähän aikaan piilokameran kuvauksia hankaloitti vielä alkeellinen kuvaus ja mikrofonitekniikka, joka teki kuvausten järjestelyistä ja tuotantoryhmän piilottamisesta hankalaa. Nykyään tekniikan kehittymisen myötä voidaan kameroita ja mikkejä piilottaa mihin tahansa heikentämättä kuvan laatua juurikaan. (Kuva: Yle elävä arkisto)

Englanniksi Piilokameraohjelma on pyörinyt suomalaisillekin tutulla Candid Camera nimellä. Lähes jokainen varmasti muistaa TV:stä tutun lausahduksen ”Smile! You are in Candid Camera”. Ohjelma starttasi tällä legendaarisella nimellä USA:ssa vuonna 1949 NBC-kanavalla. Ohjelmaa on tehty lukuisia tuotantokausia ja lähes loputon määrä jaksoja, joista on osa näytetty myös Suomessa. Candid Camera oli jo pitkään kuopattuna, kun vuoden 2004 jälkeen ei nähty uusia jaksoja pitkään aikaan. Kuitenkin vuonna 2014 ohjelma käynnistyi uudelleen juontajinaan Mayim Bialik ja Peter Funt. Ohjelman uusin tuotantokausi keräsi kuitenkin murska arvioita, eikä se onnistunut säväyttämään yleisöä.

Piilokameraohjelmat ovat pitäneet suosionsa aina näihin päiviin asti. Yksi formaatin hyvistä ja koukuttavista puolista on niiden pituus, tai siis lyhyys. Yleensä ohjelmassa nähdään yhdestä sketsistä 3-6 otosta, jonka jälkeen siirrytään seuraavaan aiheeseen. Kun aiheita käydään läpi laidasta laitaan, kaikille katsojille löytyy varmasti mieleinen sketsi eivätkä katsojat ehdi kyllästymään yhteen ja samaan vitsiin. Formaatin hyvä puoli on myös sen helppous katsojalle. Tässä formaatissa ei haittaa, vaikka sinulta jäisi väliin 1-2 jaksoa, tai osa sketsiä yhdestä ohjelmasta. Tarina ei ole jatkuva sketsistä toiseen, joten voit hypätä mukaan tai lopettaa katselun koska tahansa. Piilokameraformaatin suosion takia siihen perustuvia sketsejä nähdään nykyäänkin useissa TV-ohjelmissa ja sketsiryhmien tekeminä. Piilokamerasketsejä nousee eri nettikanaville kuin sieniä sateella, mikä on tietysti vain positiivinen asia Piilokameran faneille. Keräämme tänne sivulle hauskoja piilokamera sketsejä päivittäin, joten pysy kuulolla.