Sitä on mietitty kautta aikojen, että kumpi oli ensin, muna vai kana.

Onhan sitä hauskaa miettiä, mutta oikea vastauskin olisi kiva jo saada, koska tätä on mietitty jo Rooman filosofien, kuten Aristoteleen, ajoista lähtien. Mutta vastaus ei ole tälläkään kerralla ihan selkeä, koska se riippuu siitä, miten evoluutio otetaan siinä huomioon. Myös aamupala on tässä vastauksessa suuressa osassa.

Aamupalalla syödään kananmunia tai vaikka munakasta. Siksi muna on silloin ennen kanaa, koska kanaa syödään vasta myöhemmin päivällä esimerkiksi lounaalla.

Jos huomioidaan myös evoluutio, on muna silloinkin ennen kanaa. Ensin oli jokin lintu, joka muistutti kanaa, mutta ei silti ollut kana. Kun tämä kanaa muistuttava lintu muni munan, jossa tapahtui mutaatio, tuli munasta ulos kana. Silloin muna oli ennen kanaa.

Mutta jos huomioidaan jumala, on kana ollut silloin ennen munaa. Tämä todistetaan Mooseksen kirjassa Luvussa 1, jossa sanotaan näin: ”20 Viliskööt vedet eläviä olentoja ja lennelkööt linnut ilmassa taivaankannen alla. 21 Niin Jumala loi suuret meripedot ja kaikki muut elävät olennot, joita vedet vilisevät, sekä kaikki siivekkäiden lajit. Jumala näki, että niin oli hyvä. 22 Hän siunasi ne sanoen: Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää meren vedet, ja linnut lisääntykööt maan päällä.” Eli tällöin on kana ollut ennen munaa, koska kanat ovat alkaneet lisääntyä vasta tämän jumalan sanoman jälkeen.

Kananmunat tarvitsevat huolenpitoa, jotta niistä voi kuoriutua kanoja. Kuka tästä ensimmäisestä munasta sitten piti alussa huolta, jos muna tuli ennen kanaa, jolloin kana ei ollut munasta huolehtimassa?

Evoluution mukaan muna tuli ensin, mutta genetiikka ja Raamattu julistavat kanan olleen ensin. Saitko nyt vastauksen tähän kiperään kysymykseen?

Lähteet: The Perspective ja Raamattu