Luuletko edelleenkin, että koirien ikä ihmisvuosissa saadaan siten, että kerrotaan koiran ikävuodet seitsemällä?

Se ei mene lainkaan niin, vaan se on pelkkä myytti. Sitä on koitettu laskea oikein monella tavalla. Tässä on nyt uusin kaava, joka voisi oikeasti toimiakin. Tutkimuksessa, jossa tämä kaavat tehtiin, otettiin huomioon se, että koirat eivät vanhene saman kaavan mukaan kuin ihmiset. Koirat vanhenevat aluksi nopeasti, mutta vanheneminen hidastuu sen jälkeen, kun koirat ovat seitsemänvuotiaita.

Jo yhdeksän kuukauden ikäinen koira voi saada pentuja, joten jo siinä seitsemällä kertominen menee pieleen. Uusissa tuloksissa on otettu huomioon koirien geenit. Tuloksissa todettiin, että vuoden ikäisen koiran geenit ovat jo lähellä 30-vuotiaan ihmisen geenejä.

Koiran ikääntyminen alkaa vähitellen hidastua. Nelivuotias koira on samanlainen kuin 52-vuotias ihminen, mutta ihmisen vuosien mukaan teini-iässä oleva koira on lähempänä 70-vuotiasta kuin 100-vuotiasta, jota se olisi vanhan seitsemällä kertomisen -kaavan mukaan. Ei ole mitään tiettyä lukua, jolla kertoa koiran ikä, jotta saadaan ihmisen ikä, vaan tuo luku vaihtelee jatkuvasti. Se suurenee alussa nopeasti, mutta lopussa pienenee.

Näissä tuloksissa on yksi haittapuoli: tutkimuksessa oli mukana vain labradorinnoutajia. Erirotuiset koirat voivat ikääntyä eri tavoin.

Lähde: Study Finds