Etkö lähtenytkään jouluksi etelään niin kuin kesällä vielä suunnittelit? Oliko hartaissa toiveissasi skipata kaikki joulustressi ja suunnata yksin, kaverisi tai kumppanisi kanssa jonnekin palmujen alle ja meren äärelle? Missä joulun perinteet näkyvät vain punaisissa drinkeissä ja hilpeissä jouluntoivotuksissa monilla eri kielillä. Tulisit takaisin sitten, kun kaikki kinkunjämät on syöty, riidat sovittu ja joululaulut ovat lakanneet soimasta.

Mutta suunnitelmistasi (jotka eivät kuitenkaan johtaneet aivan loppuun asti) huolimatta huomaatkin, että edessä on joulu sukuloiden, juoruille nyökkäillen ja epämiellyttäviin kysymyksiin vastaillen. Miten selvitä, jos joulu sukulaisten kanssa ottaa päähän? Se vaatii kärsivällisyyttä ja hieman viiniä. Jutustelukin sujuu sutjakammin. Tulet luultavasti kokemaan ainakin yhden tai kaksi alla olevista kymmenestä viini/olut/glögihiprakasta (tai humalasta):

Keskipäivän glögit

Tämä tapahtuu yleensä jo muutama päivä ennen joulua, kun olet saanut pakolliset jouluostokset tehtyä ja nautit lasin pari terästettyä glögiä ja tunnet tietynlaista haikeutta lähestyvästä joulusta. Kenties jopa ahdistustakin kaikesta siitä sukuloinnista. Siitä johtuu se toinen glögilasillinen.

Kahden päivän vapaat -humala

Pääset joulutunnelmaan heti, kun huomaat, että sinulla on hieman vapaata. Innostut lähtemään suosikkiviinibaariisi ystäväsi kanssa, ja muutamat johtavat vielä muutamiin seuraaviin. On niin mukava vaihtaa kuulumisia jonkun kanssa, joka ei ole sukulaisesi eikä tuomitse sinua.

Kukaan ei kuitenkaan juo tätä viiniä -hiprakka

Olet ostanut perhepäivälliselle lempiviiniäsi, johon kukaan ei kuitenkaan koske. Höh. No, sinulle ainakin maistuu ruoan kanssa lasi tai pari. Olisi sääli heittää sitä hukkaan. Huomaatkin, että viini maistuu paremmin kuin itse päivällinen.

Miksi olet vielä sinkku?

Miksi olet vielä sinkku? Sinähän olet niin loistava tyyppi! Vai oletko vain nirso? Tämä keskustelu ja nämä kysymykset ovat ehkä ärsyttävämpiä kaikista, siksi tämä johtaa helposti humalaan. Yli-innokas tätisi haluaa keskustella parisuhdestatuksestasi, ja ainut mitä voit tehdä, on siemailla fiinisti viiniäsi ja ottaa rauhallisesti vastaan kaikki, mitä tuleman pitää, tai kulauttaa kunnon annos kurkkuusi ja kertoa rehellisesti tarina edellisestä yhden illan jutustasi. Tädin ilme olisi tällöin ainakin näkemisen arvoinen.

Vastaeronneen viinikulaus

Olet vastaeronnut, ja tietenkin sen piti tapahtua juuri ennen joulunpyhiä. Olet haavoittuvainen, surullinen, mutta kenties myös helpottunut ja iloinen alkavasta uudesta vaiheesta elämässäsi. Kaikki nämä tunteet sekoittuvat keskenään, etkä osaa vielä käsitellä niitä kunnolla. Onneksi keksit tilapäisen ratkaisun ‒ viini tai olut tai glögi tai kaikki nämä vuorotellen. Ainakin saat hetkeksi paremman olon juuri silloin, kun kaikki muut ilmestyvät joulunviettoon pariskuntina.

Meillä on eri mielipiteet kaikesta

Olette nauttimassa joulupäivällistä, ja istut sukulaisesi vieressä, joka haluaa keskustella samalla kun nautitte lipeäkalaa ja rosollia. Sinä haluaisit seurata muiden keskusteluja vierestä, mutta olet pakotettu tähän keskusteluun ja esittämään mielipiteitäsi, kun niitä kerran suoraan kysytään. Olette sukulaisesi eri mieltä kaikesta, ja kohteliaasti yritätte nyökkäillä toisen vastauksille, ottaen samalla kulauksia viinistänne. Näitä nyökkäilyjä ja kulauksia tulee yllättävän monta, ja huomaat olevasi ensimmäistä kertaa hieman liian hiprakassa joulupöydässä.

Meillä ei ole mitään yhteistä

Tämä viinihiprakan yksi muoto on läheistä sukua yllä olevan kanssa. Huomaat kesken joulunvieton, ettei sinulla ja muutamilla muilla sukulaisillasi ole mitään yhteistä, ettekä pidä samoista aktiviteeteista. Tämä tulee ilmi, kun yritätte keksiä yhteistä tekemistä. Yksi inhoaa lautapelejä, toinen haluaisi omia telkkarin itselleen videopelien pelaamiseen ja kolmas haluaisi, että te kaikki lähtisitte virkistävälle kävelylenkille. Mitä, kesken lasillisenko? Kukaan ei pääse sopuun tekemisestä, ja kaikki päätyvät tekemään omia juttujaan.

Tätini/setäni pakotti minut tähän

Todennäköisesti sinulla on aika cool tai muuten vain rento täti tai setä josta pidät, mutta et oikein tiedä mistä keskustelisitte. Päädytte rentouttamaan tunnelmaa avaamalla joululahjaksi saadun pullon Pinot Grigiota tai sedän Laphroaig-viskiä ja lopulta joudut selittelemään itseäsi äidillesi. Voit aina syyttää tätiä tai setää ‒ hehän ovat vanhempia kuin sinä ja heidän pitäisi tietää paremmin.

En ole syönyt päiviin -tunne

Joko edellisestä ateriastasi on liian kauan, tai sitten keittiöstä kantautuvat tuoksut saavat sinut ajattelemaan, että olet paastonnut koko edellisen viikon, mutta vatsassasi kurniva nälkä on aivan mahdoton. Yrität siepata kulhosta muutaman konvehdin pahimpaan hätään, mutta se vain pahentaa tilannetta. Myös se, että äitisi ilmoittaa päivällisen olevan valmis vasta kahden tunnin kuluttua. Siispä ojennat auliisti lasiasi, kun olohuoneessa kiertää punaviinipullo, ja tuloksena saat huomata sen todellakin olevan totta, että tyhjään vatsaan juominen ei ole se paras idea.

Minun on päästävä ihmisten ilmoille -hiprakka

Tämä vaihe tulee päivän, kahden kuluttua, kun olet jo viettänyt tarpeeksi aikaa sukulaistesi ja perheesi kanssa. Kaikki vitsit on kerrottu, kuulumiset vaihdettu, ja sinä haluat tavata muita ihmisiä. Tämä korostuu varsinkin sinkkuna. Alat hienovaraisesti vihjailla jouluisesta pubikierroksesta ja kysellä vaivihkaa, onko lähikuppila vielä auki. Hyvällä tuurilla saat esimerkiksi sisaruksesi mukaasi!

 

Lähde.
Kuva: www.dailymail.co.uk