Se on aika hauska väite, että voileipä putoaisi aina lattialle voipuoli alaspäin.

Mutta tuollainen tunne ei ole pelkkä tunne tai se, että on vain niin huono-onninen, vaan se voi olla ihan tieteellisestikin totta.

Voideltu leipä voi pudota lattialle esimerkiksi aamulla kiireessä. Ei ole kivaa, jos se putoaa voipuoli alaspäin. Niin tuntuu usein käyvän, mutta tutkijat ovat saaneet todistettua, että miksi niin oikeasti käy useammin kuin että se putoaisi voipuoli ylöspäin.

Vahvistaakseen tämän teorian elintarvikeasiantuntija, professori Chris Smith ja hänen tiiminsä Manchester Met yliopistosta pudottivat pöydältä 100 paahtoleipäviipaletta. Tutkimuksessa selvisi, että leivän täytyy pudota niin korkealta, että se voi pyörähtää putoamisen aikana 360 astetta. Silloin leivän putoamisessa on sen verran aikaa, että se ehtii kääntymään kerran. Leipähän on kädessä juuri toisinpäin eli voipuoli on ylöspäin, joten yhden käännöksen verran tarkoittaa sitä, että leipä putoaa voipuoli alaspäin.

Korkeuden lisäksi oli myös toinen asia, joka vaikuttaa siihen, että leipä voi laskeutua lattialle juuri voipuoli alaspäin. Se liittyy leivän fyysiseen ominaisuuteen. Jos leivän voitelee vain toisesta päästä, ei leipä putoakaan kovin helposti voipuoli alaspäin.

Leipäviipaleen ilmataskut aiheuttavat leipään sellaista vetoa, että leipä pyörähtää. Kun leivän voitelee vain toisesta päästä, on leivän pinta erilainen kuin kokonaan voideltuna. Se muuttaa silloin leivän tapaa pyöriä ilmassa, joten leipä ehkä putoaa lattialle ns. ”oikein päin”.

Tästä lähtien Sketsi.netin leivät voidellaan vain toisesta päästä!

Lähde: Mirror