Ulkomailla pieniltä huijauksilta ei voi välttyä. Yleensä niihin kuuluvat tinkimistilanteet, joissa sinä ulkomaalaisena asiakkaana maksat silti liian korkean hinnan useasti epäkelvosta tuotteesta. Monesti myös sorrut menemään liian kalliisiin ja ei-niin-laadukkaisiin ravintoloihin, koska ne ovat aivan biitsin tuntumassa, vaikka hieman pidemmälle kävelemällä säästäisit rahaa. Tai sitten annat biitsillä majailevan artistin ”vain kokeilla” hennatatuointia käsivarteesi, jonka jälkeen tämä picasso alkaakin vaatia sinulta rahaa tehdystä työstä.

Näiltä tilanteilta voi kuitenkin välttyä, jos malttaa hieman ottaa asioista selvää etukäteen, olla hieman skeptinen (ei liikaa tosin) ja lukaista yleisimmistä huijauksista. Keräsimme niitä sinulle tähän, jotta seuraava reissusi olisi skämmivapaa. Yleisimmät huijaukset ulkomailla ‒ lue nämä ja olet askeleen edellä!

Yleisimmät huijaukset ulkomailla: katuhuijaukset

Ystävyysranneke: Joku yrittää tulla sitomaan ranneketta (itsetekemäänsä) ranteeseesi tai sitten hän alkaa tehdä sitä samalla kun pujottaa sitä käteesi. Hän saattaa aluksi näyttää siltä, että tekee tämän ystävällisyydestä, mutta pian alkaa rahankerjuu. Toiminta saattaa olla myös vain häiriötä samalla kun hänen rikoskumppaninsa penkoo taskujasi.

Yleisimmät katuhuijaukset ulkomailla

Ruusu tyttöystävälle: Yleensä sinua ja kumppaniasi lähestyy mies, joka ojentaa ruusun tyttöystävällesi. Sitten hän pyytää aivan liian ylihinnoiteltua hintaa ruususta ja saa sinut näyttämään pihiltä mieheltä, jos et suostu maksamaan.

Löydetty sormus: Henkilö pudottaa edessäsi sormuksen sinun näkemättäsi ja kysyy sinulta, pudotitko sormuksen. Kun sanot ei, hän tarkastelee sormusta ja kertoo sen olevan oikeaa kultaa (se ei ole). Sitten hän yrittää myydä sitä sinulle hintaan, joka on aivan liian korkea rihkamasta.

Nämä huijaukset ovat yleisiä varsinkin Pariisissa ja Roomassa, Barcelonassa ja Kairossa.

Heitetty vauva: Nainen heittää vauvansa (yleensä pelkkä nukke) syliisi, ja kun olet shokissa ja pitelet nukkea, jota ensin luulit vauvaksi, naisen kumppanit penkovat taskujasi tai käsilaukkuasi.

Katupelit: Mies ehdottaa sinulle peliä, jossa sinun tulee esimerkiksi arvata, missä pallo on kolmesta kupista. Hänellä on katsojia, jotka ovat yleensä turisteiksi pukeutuneita huijauskumppaneita. Kun suostut peliin tai menet vain mukaan ihmisjoukkoon katsomaan, huijarit ryöstävät taskujesi sisällön.

Varo näitä huijauksia ulkomailla

Pudotettu lompakko: Tyhjä lompakko, joka näyttää aidolta ja vahingossa tiputetulta, lasketaan maahan. Kun turisti kulkee sen ohi, hän automaattisesti tarkistaa, onhan hänen oma lompakkonsa tallessa. Vierestä seurannut huijari tällöin näkee missä turisti pitää lompakkoaan ja hänen on helpompi viedä se hieman myöhemmin turistia seurattuaan.

Nämä huijaukset ovat yleisiä Roomassa, Lontoossa, Pariisissa ja Ukrainassa.

Tahra takissa: Joku läikyttää juomaansa tahallaan takkiisi tai puseroosi esimerkiksi törmäämällä sinuun ”vahingossa”. Sitten hän osoittaa tahraa ja tarjoutuu puhdistamaan sen. Kun he saavat näppinsä kiinni takkiisi, lähtee taskujen sisältö samalla.

Kengänkiillottaja: Mies tiputtaa kengänkiillotusharjansa jalkojesi juureen. Kun nostat sen hänelle, hän haluaa kiittää sinua kiillottamalla kenkäsi. Tämä vaikuttaa ystävälliseltä eleeltä, mutta mies aikoo pyytää rahaa tästä.

Näitä huijauksia kannattaa varoa erityisesti Rio de Janeirossa, Buenos Airesissa, Istanbulissa, Madridissa ja Delhissä.

Valokuvaaja: Olet esimerkiksi perheesi tai kumppanisi kanssa turistikohteessa ja paikallinen tarjoutuu ottamaan teistä valokuvan, hän vaikuttaa erityisen luotettavalta. Parhaassa tapauksessa hän pyytää hieman rahaa palveluksestaan, mutta pahimmassa tapauksessa hän juoksee pois kamerasi kanssa.

Artisti: Ystävällinen ja innokas mies pysäyttää sinut kun olet matkalla jonnekin, ja haluaa sinun kuuntelevan hänen musiikkiaan ja ojentaa samalla CD:n, joka vaikuttaa ilmaiselta. Hän kertoo, kuinka suuren palveluksen tekisit hänelle, jos soittaisit sitä omassa kotikaupungissasi. Kun otat CD:n vastaan, hän vaatii maksua ja jos kieltäydyt, hänen kaverinsa tulevat uhkailemaan sinua kunnes maksat.

Huumediileri: Taksikuljettajat ja/tai Tuk Tuk -kuskit tarjoavat sinulle ja ystävillesi huumeita, kun olette matkalla baariin tai bileisiin, esimerkiksi Thaimaassa kuuluisiin Full moon -bileisiin. Jos hyväksytte/ostatte ne, poliisiksi naamioitunut mies ”vain sattuu” kulkemaan ohi ja vaatii isoa sakkosummaa jotta vältätte vankilan.

Tällaisia huijauksia tulee usein vastaan Euroopan suurkaupungeissa, New Yorkissa sekä Thaimaan turistikohteissa.

Näiden tarinoiden ei ole tarkoitus pelästyttää sinua matkustelemasta, mutta on hyvä tietää, etteivät kaikki ystävällisiltä ja viattomilta vaikuttavat ihmiset sellaisia ole. Maalaisjärki ja nämä vinkit mukaan ja matkastasi tulee takuulla antoisa!

 

 

Lähde.
Kuvat: notey.com, smarterparis.com