Hampaiden terveyden ylläpito vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehon hyvinvointiin. Aamuin ja illoin hampaiden peseminen on jo hyvä alku, mutta päivän aikana hampaasi kokevat erilaisia happohyökkäyksiä, joita ei tule aina ajatelluksi. Suun hyvinvointiin voit kätevästi vaikuttaa arkisilla ruokailuvalinnoillasi, esimerkiksi lisäämällä lounasateriasi joukkoon parskaalia tai nauttimalla karkkien sijaan kesäisiä mansikoita!

Jos olet kokeillut jo kaikki mahdolliset konstit hampaiden valkaisuun tuloksetta, niin suosittelemme tutustumaan näihin luonnollisiin keinoihin!

Lähde: naturalon

1. Parskaali
Kuva: Photospin
Kuva: Photospin

Parsakaali pitää sisällään aimo annoksen rautaa, joka suojelee hampaiden kiillettä suun happohyökkäyksiltä.

Hammastutkimuksiin erikoistunut julkaisija European Journal of Dentistry suoritti tutkimuksen, jonka tulokset viittasivat parskaalin puhdistavan ja kiillottavan hampaita tehokkaasti. Hyvän hammaskiilteen ylläpitäminen johtaa hampaiden vähentyvään reikiintymiseen ja värjäytymiseen!

2. Juusto
Kuva: Photospin
Kuva: Photospin

Juusto pitää sisällään kalsiumia, joka muiden maitotuotteiden lailla vahvistaa ihmisen luustoa. Juusto estää myös plakin kertymistä ja reikien syntymistä!

Juusto sisältää hampaita vahvistavan kalsiumin lisäksi fosforia, joka edistää hampaitesi kiillettä.

Ehkä tästä tulee usein valokuvatessa hymyilemiseen yllyttävä englannin kielinen sanonta: ”Say Cheese”.

3. Ananas
Kuva: Photospin
Kuva: Photospin

Ananas on hedelmäkunnan jäsenistä ainoa, joka sisältää bromelaiinia. Bromelaiinia on lisätty erilaisiin hammastahnoihin, jotka poistavat hampaidan värjäytymiä.

Ananaksen sisältävä bromelaiini toimii moniuloitteisena terveyden edistäjänä, sillä sen on todettu ehkäisevän syöpää ja edistävän sydämen ja verisuonten terveyttä! (lähde: ravintolisawiki)

4. Sipuli
Kuva: Photospin
Kuva: Photospin

Huomio! Nämä sipulin hyödyt täyttyvät vain, kun sipuli nautitaan raakana.

Kaikki tietävät sipulin aiheuttavan ihmiselle pahanhajuisen hengityksen. Hengityksen haiseminen viittaa sipulin vahvaan rikkipitoisuuteen, jonka ansiosta suussa oleva bakteerikanta laskee. Rikin avulla voidaan siis välttyä kätevästi hampaiden reikiintymiseltä.

5. Kala
Kuva: Photospin
Kuva: Photospin

Kalat ovat tunnettuja omega-3 rasvahapoistaan, jotka suojelevat suuta tulehduksilta. Omega-3 rasvahappojen avulla ennaltaehkäistään ientulehduksia, jotka voivat johtaa pahimmassa tapauksessa hampaiden putoamiseen!

6. Tummanvihreät kasvikset
Kuva: Photospin
Kuva: Photospin

Suomen kesä lähenee ja suomalaiset kasvikset ovat kohta parhaimmillaan. Suojaa hampaitasi lisäämällä ostoskoriisi kenties pinaattia tai lehtikaalia!

Tummanvihreät kasvikset sisältävät paljon mineraaleja, jotka luovat suojaavan kerroksen hampaittesi ympärille. Nämä kasvikset estävät tahrojen tarttumista hampaiden pintaan!

7. Rusinat
Kuva: Photospin
Kuva: Photospin

Tutkimukset ovat osoittaneet, että murojen syönti aamulla rusinoiden kera puhdistaa hampaitasi huomattavasti paremmin kuin ilman rusinoita!

Rusinat edistävät syljen eritystä ja pitävät hampaat erossa plakkiintumiselta, reikiintymiseltä sekä värjääntymiseltä. Rusinat myös neutralisoivat suussa olevia happoja ja edistävät hampaiden säilymistä luonnollisen valkoisina!

8. Omena
Kuva: Photospin
Kuva: Photospin

Omenahappoa löydät usein lisättynä kaupasta ostamaasi hammastahnaan. Omenahappo edistää syljen erittymistä, mikä toimii jo itsessään hampaiden puhdistajana.

Omena voidaan käsittää hampaille suunniteltuna pikapesuna. Omenan syönti myös hoivaa ikeniäsi ja edistää niiden terveyttä!

9. Mansikka
Kuva: Photospin
Kuva: Photospin

Omenien tavoin mansikat sisältävät hampaita suojelevaa happoa! Samalla ne sisältävät myös tärkeitä antioksidantteja, jotka estävät värjäytymistä aiheuttavien bakteerien kertymistä!

Mansikoiden sisältämä C-vitamiini ennaltaehkäisee myös suun tulehduksia!

10. Vesi
Kuva: Photospin
Kuva: Photospin

Päivittäinen veden juominen pitää hampaat valkoisina ja lisää syljen eritystä, joka suojelee hampaitasi.

Veden avulla ylläpidät hampaitasi puhtaan valkoisina ja erossa ruoan jäämiltä! Juo siis vettä päivittäin ja huuhtele hampai

Lähde: naturalon