Pyydettiinkö sinua kaasoksi tai bestmaniksi häihin? Tämä ihana, hauska, jännittävä ja vastuullinen tehtävä sisältää kaikenlaista aina häiden suunnittelusta järjestelyihin saakka. Kaaso ja bestman toimivat hääparin tukena useissa eri tehtävissä, ja he toimivat niin hääsuunnittelijoina, autonkuljettajina, askartelijoina, leipureina, valokuvaajina kuin terapeutteinakin, kun morsian ja sulhanen yrittävät saada kaiken kokoon usein tiukallakin aikataululla.

Yksi suurimmista tehtävistä on polttareiden järjestäminen, sillä näihin ei hääpari itse osallistu. Polttarit ja niiden ajankohta on yleensä aina yllätys, eikä niiden sisältökään paljastu vasta kun H-hetkellä. Ideointi jää usein kaason sekä bestmanin vastuulle, mutta onneksi nykyisin heitä on useampikin mukana, jottei suunnittelussa tarvitse ihan yksin jäädä. Nappaa parhaat polttari-ideat tästä ja järjestä ikimuistoinen yllätys läheisellesi!

Ota persoona ja mieltymykset huomioon

Kannattaa pitää mielessä, että jos tuleva morsian tai sulhanen on ujompaa sorttia, ei kannata suunnitella julkista nöyryyttämistä. Tähän kuuluvat esimerkiksi lyhtypylvääseen sitominen julkisella paikalla tai pukeutuminen noloihin vaatteisiin ja pakottaminen pusukerjuulle keskustorille. Ei välttämättä tarvitse olla edes ujo, mutta jos tiedät tai aavistelet, ettei toinen pidä tällaisesta, jätä se suosiolla pois. Polttareiden on tarkoitus olla hauska päivä myös päivän sankarille, ei vain sivusta seuraajille. Kannattaa ottaa myös huomioon, että jos päivän sankari pitää nukkumisesta tai kärsii yleisesti huonoista yöunista, ei ehkä ole hyvä idea ilmestyä hänen kotiinsa seitsemältä aamulla kameran kanssa.

Polttareille oma teema?

Pitääkö morsian/sulhanen erityisen paljon ruoasta, viineistä tai vaikkapa taiteesta? Järjestä polttarit hänelle mieluisan teeman ympärille! Polttareissa voitte vaikka alkuillasta osallistua viininmaistajaisiin, joissa asiantuntija opastaa teitä oikeanlaisessa viininmaistelussa tai lähteä fine dining -ravintolaan maistelemaan sankarin lempiherkkuja. Esimerkiksi elämyslahjana Illallinen pimeässä -lahjakortti voisi myös olla hyvä idea, varsinkin kun näitä illallisia järjestetään usealle henkilölle yhtäaikaa, niin koko seurueenne saattaa mahtua mukaan.

Parhaat polttari-ideat tästä ‒ järjestä ikimuistoinen yllätys!

Jos hän arvostaa taidetta, voitte osallistua esimerkiksi maalauskurssille tai järjestää sellaisen itse, jossa polttarivieraiden tulee maalata hääparista karikatyyrimainen piirros/muotokuva tai lähteä porukalla savenvalantatunnille, jossa teidän kaikkien pitää valaa savesta häihin liittyvä ”taideteos”. Näin polttareista jää talteen konkreettisia muistojakin!

Polttareihin voi kuulua kaikenlaista pientä tekemistä, ja voitte vaikka palkata päivälle tutun kuskin tai kaverinne/tuttunne, jonka tehtävä on ajeluttaa teitä paikasta toiseen.

Ehkäpä jotain aktiivista?

Onko polttarisankari urheiluhenkinen tai pitää muuten vain aktiivisesta tekemisestä? Miten olisi päivä seikkailupuistossa? Näitä seikkailupuistoja on noussut useita eri puolille Suomea parin viime vuoden aikana, joten seurueenne ei välttämättä tarvitsisi edes matkata pitkälle. Päivän touhuamisen jälkeen on mahtavaa suunnata vaikka vuokratulle mökille tai saunapaikalle, jossa voitte korkata kylmät juomat ja vaikka myöhemmin illalla suunnata toisaalle jatkamaan iltaa.

Parhaat polttari-ideat tästä ‒ järjestä ikimuistoinen yllätys!

Yksi idea on Room Escape -kokemus, joita järjestetään ainakin Helsingissä, Lahdessa, Tampereella ja Oulussa, mutta kannattaa ottaa selvää uusista toimipaikoista, koska tämä suosittu huonepakopeli yleistyy koko ajan. Ideana on se, että teidät ryhmänä lukitaan huoneeseen, josta teidän on paettava tietyn aikarajan sisällä ja huoneesta on vain yksi tie ulos. Paetaksenne teidän tulee ratkaista arvoituksia ja pulmia. Todellista tiimityön testaamista siis!

Kannattaa harkita myös uuden, hieman erilaisen urheilumuodon kokeilemista. Esimerkiksi tankotanssi, hot jooga, ratsastus tai melonta ovat hyviä vaihtoehtoja, tosin polttareiden ajankohta, eli vuodenaika ja sää tulee ottaa huomioon.

Jos morsian ja/tai sulhanen pitää golfista, uudenlainen hohtogolf voisi olla hauska vaihtoehto. Sitä järjestetään Helsingissä, Vantaalla ja Turussa, ja se on ensimmäinen laatuaan Euroopassa. Radat sisältävät yllätyksellisiä kauhutehosteita ja esimerkiksi ahtaanpaikankammotehosteen, jossa päivän sankari voi testata rajojaan! Hermojen viilentämiseksi tarjolla on onneksi baari ja sen antimet. Uusi Lasermaze-huone tai Curling-rata synteettisellä jäällä voisi myös olla mahtava kokemus! Myös Lasertagin pelaaminen nostattaa hien mukavasti pintaan, eikä aikaakaan tarvitse varata liiaksi.

Parhaat polttari-ideat tästä ‒ järjestä ikimuistoinen yllätys!

Myös esimerkiksi ampumarata on hyvä idea sekä miesten että naisten polttareihin. Mukana on aina ammattitaitoiset kouluttajat opastamassa ja neuvomassa ja samalla kun turvallisuudesta pidetään huolta, pidetään huoli myös rennosta tunnelmasta ja hauskuudesta, ja adrenaliini saadaan ainakin virtaamaan! Yleensä kerralla mukaan mahtuu korkeintaan parikymmentä henkeä.

Parhaat polttarit edullisesti ‒ mahdotontako?

Polttareita suunnitellessa tulee ottaa huomioon budjetti, sillä vaikka kuinka haluaisit(te) kaasojen/bestmanien kanssa järjestää läheisellenne ikimuistoisen päivän, muut vieraat saattavat iskeä jarruja pohjaan, varsinkin jos joukossa on opiskelijoita ja työttömiä, joiden on vain pakko suunnitella budjetointia tarkemmin.

Esimerkiksi useat laivayhtiöt tarjoavat suht edullisia risteilypaketteja, joita kannattaa hyödyntää, varsinkin jos tiedätte päivänsankarin pitävät laivamatkoista tai teillä on sieltä yhteisiä hauskoja kokemuksia. Naisille tiedoksi: hemmottelupäivän voi järjestää myös vaikka ystävän kotona kylpylän sijaan, sillä kauneusalan tuote-esittelijöitä voi tilata kotiin antamaan näytteitä ja ohjeistamaan kauneudenhoidossa ja itsensä hemmottelussa. Samalla järjestätte helposti myös morsiussaunan! Ja jos tuttavapiiriin kuuluu esimerkiksi ammattilaisvalokuvaaja tai harrastelija, jonka tiedätte tekevän hyvää jälkeä, voitte vaikka tarjota morsiamelle Makeover-hemmottelun ja sitten pyytää kuvaajaa ikuistamaan kaunis morsian ammattilaiskuviin.

Yksi varmasti parhaista polttari-ideoista laulamisesta ja/tai esiintymisestä pitävälle polttarisankarille on karaokebussin tilaaminen! Mukaan mahtuu hyppäämään yleensä noin 15-50 henkilöä eli busseja on tarjolla monenkokoisille seurueille. Kun kulut jaetaan tasan kaikkien polttarivieraiden kesken, hauskuudella ei olekaan enää niin suurta hintalappua. Äänentoisto bussissa on vertaansa vailla, ja samalla kun laulatte porukalla ikivihreitä, bussi kuljettaa teidät seuraavaan määränpäähänne.

Parhaat polttari-ideat tästä ‒ järjestä ikimuistoinen yllätys!

Polttareita suunnitellessa kannattaa hyödyntää kaikki kontaktit, niin omat kuin polttarivieraidenkin, niin säästätte takuulla kuluissa. Yleensä vieraslista koostuu hyvinkin erilaisista ihmisistä, jotka tuntevat morsiamen ja sulhasen montaa eri kautta, joten myös vieraiden osaaminen kannattaa hyödyntää. Jos saat hyvän idean, mutta tuntuu ettei juuri keksimääsi tekemiseen ole vielä ryhmäalennusta, kysy rohkeasti! Hinnat saattavat pienentyä roimasti. Muista kuitenkin, että polttareiden onnistuminen tarvitsee vain hyvän porukan ja hauskan ryhmähengen, niin pienelläkin budjetilla saatte aikaiseksi takuulla mieleenpainuvan päivän!

Koronarajoitukset saattavat toki tulla suunnitelmien tielle, mutta monia rajoituksia on jo poistettu!

Kuvat: karaokebussit.com, elamyslahjat.fi, hohtogolf.fi, lumipallo.fi, tinylittlemonster.com