Kesäloma, mikä ihana sana! Vaikka loma ei vielä kolkuttelisikaan ovella tai jos urakoit töissä koko kesän, myös vapaat viikonloput maistuvat kesällä erityisen makoisille.

Monille ihmisille, ja varsinkin heille, jotka noudattavat tällä hetkellä dieettiä, vapaat viikonloput ja lomat saattavat kuitenkin aiheuttaa stressiä. Repsahdanko? Mitä voin tehdä etten repsahtaisi? Miten ylläpitää terveellistä ruokavaliota loman ohessa?

Työvapaat tunnit eivät välttämättä tarkoita lihomista, vaikka kesäkilot ovatkin monelle tuttu asia. Siispä kokosimme teille muutamia neuvoja. Kuinka pysyä hyvässä kunnossa lomalla ja viikonloppuisin? Lue vinkit alta!

Juo, juo, juo

Vaikka ne kesäiset drinkit houkuttelevatkin, kannattaa menovedeksi valita vanha kunnon vesi. Jos vesijohtovesi ei aina nappaa, kahmaise kaupasta kivennäisvettä. Voit tehdä myös oman makuvetesi heittämällä vesikannuusi sitruunaa, minttua, vadelmia, kurkkua, mitä vain! Jos jotain menojuomaa kuitenkin halajat, kuiva valkoviini, vodkasooda ja esimerkiksi GT ovat ”parempia” vaihtoehtoja sokerisiiderien sijaan.

Aloita aamu aktiivisesti

Iltapäivän väsymyksessä on inhottava ajatus lähteä hikoilemaan lenkkipolulle hyttysten syötäväksi, joten jos tiedät että tällaiset ajatukset valtaavat helposti mielesi, hoida treeni aamulla pois alta. Annat aineenvaihdunnallesi sekä takalistollesi kunnon potkun ja voit hyvällä omallatunnolla nauttia sen cocktailisi auringossa. Vaikket laihtuisi (jos se on loppujen lopuksi tarkoituksesi) niin et ainakaan lihokaan.

Tsekkaa nähtävyydet uudella tavalla

Jos olet lomalla ja uudessa paikassa joko kotimaassa tai ulkomailla, nähtävyyksien kiertely on olennainen osa matkaa. Monesti me sorrumme hyppäämään kaupungin kesäjunaan tai vuokraamaan auton, vaikka kohteet voisi tsekata uudellakin tavalla. Esimerkiksi pyöräilemällä! Useimmissa suurkaupungeissa, myös esimerkiksi Helsingissä, voi vuokrata päiväksi kaupunkipyörän suoraan niiden telineistä ja pyörän voi palauttaa samanlaiseen telineeseen vaikka toiselle puolen kaupunkia. Myös perinteinen kävely käy hyvin. Haluatko ekstramotivaatiota? Laita puhelimestasi sports tracker tai muu sovellus päälle, joka mittaa kilometrit, askeleet ja/tai kalorit ja ymmärrät hyötyliikunnan tärkeyden.

Näin pysyt hyvässä kunnossa lomallakin

Nautiskele fiksusti

Lomalla ei jaksa nipottaa liikaa, mutta kesämekkoon ja uusiin shortseihin olisi kiva mahtua myös loman jälkeen. Siksi kannattaa nautiskella mutta tehdä se fiksusti. Ravintolassa tilaa grillattua, älä uppopaistettua ruokaa, lisukkeeksi kannattaa valita salaatti tai kasvikset ranskalaisten sijasta. Jos rakastat perunaa, keitetyt ja muussatut ovat aina parempi valinta. Entäs jälkkäri? Jaa annos rakkaasi kanssa, oli hän sitten kaverisi, perheenjäsen tai kumppanisi, ja kaloritkin puolittuvat.

Ekstravinkki hyvässä kunnossa pysymiseen lomalla: Jos vain mahdollista, valitse majoitus jossa voit itse kokata suurimman osan ruoastasi! Näin ainakin aamupalastasi tulee heti terveellisempi ja muistakin aterioistasi, jos voit pakata niitä mukaan tai käydä välillä majoituspaikassasi syömässä rientojesi välillä. Puhumattakaan siitä kuinka paljon säästät rahaa ja tutustut paikalliseen ruokakulttuuriin ruokakaupoissa. Pelkästään jääkaapin olemassaolo auttaa kummasti keventämään!

Näin nautiskelet fiksusti lomallakin

 

 

Kuvat: travel & leisure, askfitnesscoatch.com, thekitchn.com