Se on limainen, siinä on kalkkia pinnassa ja käytät sitä keittiössäsi joka päivä.

Luulisi, että pesisit tämän usein, mutta monikaan ei pese sitä koskaan. Arvaatko mikä se voisi olla?

No se on vedenkeitin, joka oli ainakin eräällä naisella limainen ja kalkkinen. Ehkä kannattaisi tarkistaa välillä, että onko oma vedenkeitin puhdas. Suomessakin nimittäin lisätään useissa vesilaitoksissa veteen kalkkia. Se voi näkyä teekuppisi pinnalla pieninä kelluvina valkoisina hiutaleina, jos olet keittänyt veden teehesi vedenkeittimellä.

Nainen antoi hyviä vinkkejä vedenkeittimien puhdistamiseen. Hän täyttää vedenkeittimensä puoleen väliin asti seoksella, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä. Sen jälkeen hän laittaa vedenkeittimen päälle ja jättää seoksen keittimeen puoleksi tunniksi. Sinä aikana limat ja liat ovat irronneet, ja keittimen voi huuhdella.

Jos sinulla ei ole etikkaa, voit käyttää puhdistamisessa myös näitä:

  1. Fluorihammastahna – Tätä voidaan käyttää kattilan sisäosan puhdistamiseen kalkkikiven poistamiseksi. Muista kuitenkin poistaa hammastahna, jotta keitinvetesi ei maistu mintulle.
  2. Sitruunamehu – Täytä kattilasta ¾ vedellä ja yhdellä osalla sitruunamehua, anna sen liota tunnin ajan ja keitä sitten vesi keittimessä kolme kertaa. Anna sen jäähtyä, huuhtele sitten perusteellisesti useita kertoja ja pyyhi keittimen ulkopinta antibakteerisella monikäyttöisellä puhdistusaineella.
  3. Ruokasooda – Käytä samanlaisella menetelmällä kuin sitruunaa ja etikkaa. Laita sitä keittimeen pari teelusikallista ja anna sen laskeutua veteen sekoittamisen jälkeen ja jatka sitten kiehuttamista.
  4. Coca Cola – Täytä vedenkeitin puoliväliin kokiksella, kiehauta ja anna laskeutua. Pese kokis pois ja puhdista vedenkeitin sen jälkeen. Kokiksen hiilihappo-ominaisuudet auttavat hajottamaan kalkkia.
  5. Suolakurkkuvesi – Täytä kattila puoliväliin tällä seoksella, anna liota ja kiehauta. Suolakurkkumehussa oleva sitruunahappo hajottaa liat.

Lähde: Mirror