Kesäkelit ovat vihdoin täällä, mikäs sen hienompaa kuin viettää aurinkoista kesäiltaa mökillä tai kotona grillaten ja valoisasta ajasta nauttien. Valitettavasti kesä tuo mukanaan myös hyttyset, joiden jatkuva ininä ja kutisevat pistokset pilaavat helposti tunnelman muuten niin rauhallisesta illasta. Miten sitten suojautua näiltä ärsyttäviltä itikoilta? Lue vinkit ja karkoita hyttyset helposti.

Hyttyset suunnistavat kohteensa luo muun muassa tuoksun ja hiilidioksidin avulla. Näin ollen hiki ja hengästyminen sekä seisova ilma houkuttelee hyttysiä paikalle. Kokosimme parhaat hyttysten karkoitusvinkit kesää varten.

Hyttyskarkotteet ovat tehokkain tapa suojautua hyttysiltä. Saatavilla on esimerkiksi iholle ja vaatteisiin levitettäviä tai suihkutettavina karkotteita. Varsinkin mökkireissulla tämä keino on lähes pakollinen, sillä hyttysiä esiintyy varsinkin vesistöjen äärellä ja suojaisissa paikoissa. Hyttysnaaraat munivat seisovaan veteen, joten vesilätäköiden läheisyys lisää hyttysten määrää alueella.

Vietä aikaa avaralla paikalla, tarvittaessa käytä tuuletinta
Hyttyset eivät viihdy tuulisissa paikoissa. Jos mahdollista, pyri viettämään aikaa paikassa, johon sopii pieni tuulenvire. Tuulenvire myös sekoittaa ilmaa vieden ihmisen tuottaman hiilidioksidin nopeammin sivummalle, mikä häiritsee hyttysten suunnistamista. Tarvittaessa laita suojaiselle terassille tavallinen pöytätuuletin tai pari karkoittamaan hyttysiä. Tuuletin on hyvä suunnata ihmisiä kohti, jotta ilmavirrasta on mahdollisimman paljon hyötyä. Tuulettimen tekemä ilmavirta haittaa kevyiden hyttysten lentämistä, eivätkä ne mielellään lennä tuulisessa paikassa.

Savu karkoittaa hyttysiä
Kaupoissa myydään monenlaisia poltettavia hyttyskarkotteita, joiden savu pitää hyttyset loitolla. Hyttyskierukat palaa hitaasti ja niiden käyttöaika on yllättävän pitkäkestoinen. Hyttyskierukoiden lisäksi myös tavallisen nuotion savu häiritsee hyttysiä, joten grillin tai nuotion sytyttäminen mökillä on hyvä tapa lisätä tunnelmaa ja samalla karkottaa hyttysiä.

Niin ja voit toki yrittää tuhota koko hyttyskatraan lähistöltäsi erilaisilla kerääjillä. Se kuitenkin vie aikaa, koska niitä pikkusia inisijöitä on niin paljon.