Vesimeloni on monien herkku, jota syödään yleensä sellaisenaan. Vaikka taidat tietää, mikä vesimeloni on, et ehkä tiedä kaikkia näitä siihen liittyviä faktoja, joista osa on aika hauskoja.

  1. Siemenetöntä vesimelonia ei ole muunnettu geneettisesti. Ne ovat itse asiassa hybridejä vesimeloneita, jotka on luotu ristittämällä vesimeloni, jossa on 22 kromosomia, vesimelonin kanssa, jossa on 44 kromosomia. Tuloksena on steriili vesimeloni. Nämä vesimelonit tuottavat kypsymättömiä valkoisia siemeniä, jotka ovat täysin turvallisia syödä. Siemenettömät vesimelonit luotiin yli 50 vuotta sitten.
  2. Vesimeloneja on viljelty Egyptissä yli 5000 vuotta. Egyptiläiset kuvasivat vesimelonin piirroksina hautojen seinille ja jättivät jopa vesimeloneita kuolleidensa viereen, jotta ne ravitsisivat heitä matkalla alamaailman läpi.
  3. Koska vesimelonit ovat kotoisin Afrikasta, ne tarvitsevat kuumia, aurinkoisia olosuhteita menestymiseen. Jotkut lajikkeet tarvitsevat kypsymiseen jopa 130 lämmintä päivää. Useimmat vesimelonit kypsyvät 85–100 päivässä.
  4. Guinnessin ennätysten mukaan Lloyd Bright kasvatti Arkansasissa kaikkien aikojen suurimman vesimelonin, joka painoi 268,8 kiloa! Ennätys tehtiin vuonna 2005 Hope Arkansasin isossa vesimelonikilpailussa.
  5. Vesimelonit ovat 92 prosenttisesti vettä.
  6. Yhdysvalloissa kasvatetaan yli 300 erilaista vesimelonityyppiä, vaikka vain noin 50 lajiketta niistä myydään ruokakaupoissa.
  7. Vesimeloneilla on yleensä sisältä punainen, mutta jotkut ovat sisältä valkoisia, keltaisia, oransseja tai jopa vihreitä.
  8. Vesimelonin makeus voidaan mitata Brix-asteikolla. Suurin osa vesimeloneista on noin 9–10 Brix-asteikolla. Erittäin makea vesimeloni on 11–12 Brix-asteikolla.
  9. Vesimelonit levisivät Afrikasta Kiinaan 100-luvulla. Nykyään Kiina kasvattaa enemmän vesimeloneita kuin mikään muu maa. Kiinassa vieraat tuovat vesimeloneja lahjaksi emännille.
  10. Yhdysvallat on vesimelonituotannossa maailman neljänneksi suurin. Suosituimpia vesimelonin kasvatusosavaltioita siellä ovat Kalifornia, Arizona, Texas, Florida ja Georgia.
  11. Ruokahistorioitsija John Egerton uskoo, että vesimelonit tulivat Yhdysvaltoihin afrikkalaisten orjien mukana.
  12. Vesimeloni ei kasva vatsassa, jos syö sen siemeniä. Itse asiassa siemenet ovat todella ravitsevia, ja niissä on runsaasti magnesiumia, sinkkiä ja proteiineja. Pureskele siemenet ennen nielemistä optimaalisen ravinnon saavuttamiseksi.
  13. Vesimeloni on hedelmä sen makean maun takia, mutta vesimeloni on itse asiassa vihannes. Se kuuluu cucurbit-perheeseen, joissa ovat mukaan myös esimerkiksi kurpitsat ja kurkut.
  14. Ihmiset halusivat ennen ripotella vesimeloniin ripauksen suolaa. Egyptissä ja Afrikassa ihmiset yhdistävät vesimelonin usein suolaisen fetajuuston kanssa. Suola tuo esiin vesimelonin mehukkuuden ja maun.
  15. Vesimeloni on terveysruokaa! Vesimelonissa on todella vähän kaloreita, mutta sitäkin enemmän lykopeenia kuin missään muussa hedelmässä tai vihanneksessa. Lykopeeni on voimakas antioksidantti, joka voi vähentää tulehduksia ja tuhota vapaita radikaaleja. Vesimeloni sisältää myös paljon C-vitamiinia ja hyvää kuitulähdettä.
  16. Japanilaiset kasvattavat neliömäisiä vesimeloneita. Mutta miten? He asettavat neliön muotoisia lasilaatikoita kasvavan hedelmän ympärille, jotta siitä tulee neliönmuotoinen kasvamisen aikana. Japanilaiset pitävät niistä, koska ne ovat pieniä eivätkä pyöri. Ne sopivat siksi hyvin esimerkiksi jääkaappiin. Niissä on huonokin puoli? Nämä vesimelonit maksavat noin 82 dollaria!
  17. Oletko koskaan ollut mukana vesimelonin siementen sylkemiskilpailussa? Jason Schayot on tässä mestari. Hän sai suoritettua vuonna 1995 siinä maailmanennätyksen, jolloin hän sylkäisi vesimelonin siemenen yli 20 metrin päähän.
  18. Vesimeloni on Oklahoman virallinen vihannes. Vai onko se sittenkin hedelmä?
  19. Amerikkalaiset syövät enemmän vesimelonia painoonsa nähden kuin mitään muuta hedelmää. Vesimelonin tuottajat Amerikassa kasvattavat yli 4 miljardia kiloa vesimelonia vuosittain.
  20. Mark Twain rakasti vesimelonia. Hän kutsui sitä enkelien ruuaksi.

Lähde: Gardening Channel