Venäjällä sattuu ja tapahtuu. Varmastikin useat Venäjän kömmähdykset Kreml haluaisi myös unohtaa. Venäjän armeija on toiminut kuitenkin pitkään jo pelotteena ja pahamaisena rajanaapurina niin meille suomalaisille, kuin muillekkin maille.

Vanhemman kansan takaraivossa piilee vieläkin Kylmän sodan karmeat muistot sen aikaisen Neuvostoliiton sotatouhuista.

Seuraavassa on kokoelma mitä kunnianhimoisemmista armeijaprojekteista, jotka johtivat mitä erilaisimpiin epäonnistumisiin. Katso kokoelma Venäjän armeijan noloimmista mokista.

Tsar-tankki
Venäjällä sattuu ja tapahtuu
lähde

Tämä kanuunan näköinen tankki sai lähestulkoon mystisen aseman venäläisten keskuudessa, kun sitä testailtiin vuonna 1914. Venäläiset olivat kuitenkin pilanneet tämän läpimurron partaalla olevan keksinnön laskemalla väärin tankin painosuhteet. Laitteen kolmipyöräinen runko koitui ongelmaksi, sillä usein takapyörä jäi tankista jumiin ja vähäisen suojauksen takia tankki ei kestänyt vihollisten tulitusta laisinkaan.

T-80 -tankki
Venäjän noloimmat mokat
lähde

Tsar-tankki ei kuitenkaan jäänyt Neuvostoliiton ainoaksi epäonnistumiseksi. Neuvostoliitto kehitti T-80 tankin; se oli ensimmäinen tankkituotanto, joka toimi kaasuturbiinin voimin.

Venäläisten noloimmat mokat
lähde

Tämä vuonna 1976 rakennettu tankki sai ensimmäisen todellisen taistelukokemuksensa Neuvostoliiton ensimmäisessä Tšetšenisodassa, jossa havaittiin vakavia suojausongelmia. Vastustajan ampuessa tankkia kylkeen sen oma käyttämätön ammusvarasto räjähti tuhoten tankin ja lähiympäristön joukot. Melko nolo moka suunnittelijoilta.

Raduga Kh-22
armeijan noloimmat mokat
lähde

Ohjus suunniteltiin pitkänmatkan tuhoaseeksi, jonka tarkoitus oli ohjautua mm. maata lähestyviä Yhdysvaltojen lentotukialuksia kohden. Ohjuksen tehtävä oli myös tuhota erilaisia suuria maajoukkoja vaikuttavalla räjähdysvoimallaan.

ohjus mokat
lähde

Ohjus ei kuitenkaan toiminutkaan kuin unelma, sillä vuonna 2002 Venäjän armeijan sotaharjoituksissa ohjus lähti yllättäen ohjautumaan Kazakstanin Atyraun alueelle tehden tuhojaan. Sen aikainen Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov (oikealla ylh. ) sai tapahtuneesta nuhteita ja oli velkaa selityksen armeijan toiminnasta maailmalle.

Mikoyan 1.44 – projekti
hävittäjien mokat
lähde

MiG 1.44 hävittäjien luominen oli Neuvostoliiton vastaus amerikkalaisten viidennen sukupuolven ATF -hävittäjille 1980 -luvulla.

lähde
lähde

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin MiG 1.44 status on säilynyt mysteerinä, kun se lensi ensimmäisen ja viimeisen lentonsa helmikuussa vuonna 2000. Venäläiset pystyttivät ainoan todistetun prototyypin hävittäjästä Gromov Flight Research -instituutin lentokonesuojaan vuonna 2013.

Lentotukialus Admiral Kuznetsov
Lentotukialus Admiral Kuznetsov
lähde

Venäjän armeijan lippulaivana toiminut lentotukialus on ollut maan ainoa lentotukialus tyyppiään sen jälkeen, kun Neuvostoliitto romahti vieden mukanaan suuren osan koneistostaan.

lippulaiva lentotukialus
lähde

Valitettavasti alus on kokenut lukuisia ongelmia vuosien mittaan. Aluksen voimanlähteiden heikkoudet tekivät aluksesta lähes käyttökelvottoman. Vuonna 2009 miehistö tankkasi alusta, jolloin kannella syttyi laaja tulipalo, joka vei mukanaan yhden miehistön jäsenen hengen. Samana vuonna alusta tankatessa se vuosi huomattavan haitallisen määrän polttoainetta suoraan Irlannin rannikolle.

Arkhangelsk
Arkhangelsk sukellusvene
lähde

Helmikuun 17. päivä vuonna 2004, Venäjän presidentti Vladimir Putin päätti miehittää Arkhangelskin, eli Akula-luokan sukellusveneen. Sukellusveneen vesillelaskun tarkoituksena oli tarkoitus testata täysin uudenlaista ballistista ohjusta.

lähde
lähde

Kuitenkin nämä R-29RMU Sineva -nimiset ohjukset epäonnistuivat laukaisuissaan koko kansan seuratessa tapahtumaa. Putin antoi pikimmiten käskyn puolustusministerille tarkastaa ohjelman eri vaiheet uudelleen.

Venäjän jättiläismäinen ilmatyynyalus

Vuonna 2013 Venäjän kansalaiset olivat nauttimassa kesäistä aurinkopäivää hiekkarannalla, kunnes lähes kerrostalon kokoinen ilmatyynyalus liukui vauhdilla kohti rantaa. Venäjän armeijan tiedotuksesta vastaava henkilö kertoi, kuinka hiekkarannan olisi tullut olla evakuoituna sotaharjoitusta varten.

Tundra – ohjelma
lähde
lähde

Venäläiset kehittivät Tundra -nimisen satelliittiohjelman, joiden avulla he pystyisivät havaitsemaan erilaisia maata lähestyviä ohjuksia. Tämän satelliitin alkuperäinen laukaisupäivämäärä oli suunniteltu vuodeksi 2013.

lähde
lähde

Kuitenkin useiden teknisten ongelmien vuoksi, satelliittien lähestys viivästyi kerta toisensa jälkeen. Venäläiset päättivät jatkaa vanhoilla satelliiteilla toimimista. Lopuksi tammikuussa vuonna 2013 Venäläisten viimeisetkin kaksi satelliittia lopettivat päivittäisen muutaman tunnin toimintansa ja poistivat armeijalta mahdollisuuden havaita taivaalta maata lähestyviä ohjuksia.

T-14 Armata
lähde
lähde

Kyseistä tankkia markkinointiin maailman ensimmäisenä sodanjälkeisenä kolmannen sukupolven tankkina. Tankki kuitenkin koitui varsinaiseksi pettymykseksi, sillä vuosittaisessa toukokuun voiton paraatin harjoituksissa se jouduttiin hinaamaan pois paikalta hinausajoneuvojen avustuksella.

lähde