Tutkijat ympäri maailman kehittelevät toinen toistaan kummallisempia laitteita. Jonkun kuitenkin täytyy olla se ensimmäinen, jotta kehitys voi mennä eteenpäin. Esittelemme nyt kuusi keksintöä, joiden kehitystyö on hyvässä vauhdissa ja jotka voimme nähdä toiminnassa jo lähivuosina. Lue lisää muun muassa vetyautoista, lähes äänen nopeasta junasta, itseohjautuvista rekoista ja muista uskomattomista keksinnöistä. Jutut on peräisin BBC Science lehden ”39 ideaa jotka voivat muuttaa maailmaa” julkaisusta.

Vetyautot

uskomattomia keksintöjä
Japanilainen Toyota automerkki esittelee ensimmäisten autonvalmistajien joukossa laajempaan jakeluun tulevan vetyauton, kun automalli Mirai tulee myyntiin 2015 lopussa. Auton hintaa nostaa vetykaasun hankala säilöntä. Turvallisuussyistä kaasu on säilytettävä isoissa painetankeissa. Ehkä tekniikan kehitys mahdollistaa kevyempien ja halvempien vetytankkien valmistamisen jatkossa.
Samaan aikaan Ison Britannian Tiede ja Teknologia –yksikkö (STFC) kehittää nykyistä halvempaa menetelmää valmistaa puhdasta vetykaasua. Uusi keksintö mahdollistaisi vedyn suodattamisen ammoniakista. Professori Bill Davidin mukaan ammoniakkia pystyisi käyttämään auton moottorissa sekoittamalla siihen pienen määrän puhdasta vetyä. Kun prosessista saadaan vakaa, professori uskoo noin 2 litran vetytankin riittävän normaaliin henkilöautoon.

 

Lähes äänen nopea juna

äänen nopea juna

Matkustajajuna tulisi kulkemaan tyhjiöputkessa jopa 760 mailia tunnissa. Esimerkiksi Japanissa käyttöönotettu uusi Maglev luotijuna kulkee ”vain” 374 mailia tunnissa, joten tämä keksintö olisi yli tuplasti nopeampi. Ideaa on viety eteenpäin opiskelijoista ja yrittäjistä rakennetuilla joukkueilla, jotka kilpailevat idean kehittämisessä. 1700 joukkueen joukosta on nyt jäljellä 300 parasta ja kilpailu jatkuu yhä. Voittajajoukkueen on määrä päästä testaamaan ideaansa oikeassa elämässä. BBC:n tiedelehden mukaan testiajot on määrä aloittaa noin 2 vuoden kuluttua.

 

Internet kaikkien saataville

sateliitti internet
Washington Post:in mukaan Elon Musk odottaa valtion hyväksyntää projektille, jossa 4000 pientä sateliittia lähettettäisiin maata kiertävälle radalle. Näiden sateliittien kautta olisi tarkoitus jakaa nopeakaistaista internetyhteyttä kaikkialle maailmassa. Sateliittiyhteys ylettyisi myös niihin maapallon osiin, joissa ei tänä päivänä ole saatavilla internet yhteyksiä.

Projektin ensimmäinen testausvaihe on määrä aloittaa vuoden 2016 toukokuussa ja koko järjestelmä olisi suunnitelmien mukaan toiminnassa muutaman vuoden sisällä.

 

Itsestään ohjautuvat kuorma-autot

tietokoneohjattu rekka

Rahtikulut on iso osa monien yritysten kustannuksia. Kaikkien yritysten täytyy saada raaka-aineet ja valmiit tuotteensa liikkeelle ja useimmiten jossain välissä ketjua tarvitaan myös pyörillä liikkuvaa rahtia. Mercedes-Benz ja teknologiayhtiö Peloton on tarttunut tähän haasteeseen ja kehittää parhaillaan kuljetuskalustoa, joka ei tarvitsisi ihmiskuskia. Tietokonekoneohjaus mahdollistaisi kaluston käyttämisen ilman levähdystaukoja ja näin kalusto voisi olla liikenteessä lähes taukoamatta. Tämä laskisi monenlaisia kuljetusalaan kohdistuvia kuluja.
Vaikka projektin parissa työskentelevät tahot ovat luottavaisia, että jonain päivänä nähdään täysin tietokoneohjattuja kulkuneuvoja, ei tämä läpimurto ole näkyvissä aivan lähitulevaisuudessa.

 

Tulen sammuttaminen ääniaalloilla

via GIPHY

Maastopalot ovat olleet katastrofaalisia ympäri maailman, eikä niiltä voida välttyä tulevaisuudessakaan. Kaksi George Mason –yliopiston opiskelijaa on nyt onnistuneet hyödyntämään keksintöä, joka voi tulevaisuudessa muuttaa käsityksemme tulipalon sammuttamisesta. Seth Robertson ja Viet Tran kehittivät laitteen, joka lähettää tietyllä taajuudella ääniaaltoja kohti tulipaloa saaden sen sammuksiin. Laitteen teho perustuu siihen, että ääniaaltojen tuottama paine ja liikehdintä estää hapen liikkumisen kohti tulta. Näin tuli ei saa uutta polttoainetta ja se tyrehtyy nopeasti. Katso uskomaton video aiheesta.

Opiskelijat itse ovat luottavaisia, että tekniikkaa voisi käyttää myös isompiin maastopaloihin ja rakennuspaloihin robottien avulla. Robotit voisi lähettää lähelle tulipesäkettä sammuttamaan paloa.

 

Liikuteltavat vedenpuhdistuslaitteet

veden puhdistuslaite
Kansainvälisen yhteisön mukaan yli 780 miljoonaa ihmistä maailmasta kärsii puhtaan veden puutteesta ja yli 2 biljoonalla ihmisellä ei ole mahdollisuutta kunnolliseen päivittäiseen peseytymiseen. Tätä ongelmaa on yritetty ratkaista jo vuosia useiden tutkijoiden toimesta. Nyt Englannissa ollaan kuitenkin lähempänä läpimurtoa.

”Projektimme ensimmäinen prototyyppi pystyy tuottamaan 2 kuutiota juomakelpoista vettä 12 päivässä”, kehitystä johtava professori Darren Reynolds kertoi. ”Tämä ei kuulosta vielä maailmaa mullistavalta määrältä, mutta ihminen tarvitsee juodakseen 2 litraa vettä päivässä, joka tarkoittaa yhtä kuutiota vuodessa.”
Nähtäväksi jää miten laite toimii oikeissa olosuhteissa paikan päällä. Joka tapauksessa tämä on askel oikeaan suuntaan ja toivottavasti laitetta saadaan hyödynnettyä oikeassa elämässä mahdollisimman pian.

Lähteet: BBC Science Focus, Business Insider UK