Eikö uusi viikko ja aamut meinaa käynnistyä ilman jättikupillista kahvia? Me suomalaiset juomme tunnetusti eniten kahvia maailmassa asukasta kohti, ja kahvi rytmittää monen päivää sopivasti. Aamukahvi kotosalla, ensimmäinen kahvitauko työpaikalla, lounaan jälkeinen kahvi, toinen kahvitauko töissä ja joku keittää vielä kahvit kotosalla töistä päästyään. Tai menisinkö sittenkin ulos kahville kaverin kanssa?

Kaikki ovat varmasti kuulleet, että liiallinen kahvinjuonti voi aiheuttaa esimerkiksi närästystä ja jopa vatsahaavan, mutta viime aikoina kahvin terveysvaikutukset ovat nousseet esille. Lue alta 5 syytä, miksi kahvi tekee sinulle hyvää eikä sinun pidä tuntea huonoa omaatuntoa tästä tummasta nestemäisestä herkustasi.

Elät pidempään

Harvardin terveystieteiden tiedekunnassa tutkittiin yli sataatuhatta kahvinjuojaa yli 24 vuoden ajalta ja he tulivat tulokseen, että kahvin pelätyistä ”sivuvaikutuksista” ei tarvitse olla huolissaan ‒ itseasiassa päinvastoin ja kahvi oli yhteydessä pitkäikäisyyteen.

Urheilusuorituksesi paranevat

Tuntuuko sinusta, että olisit liian vanha aloittamaan uuden urheilulajin tai ettei sinulla ole jaksamista lähteä lenkille? Eräässä tutkimuksessa selvitettiin, että kahvi lisää rasvahappojen määrää verenkierrossa, jolloin lihasten on helpompi käyttää niitä polttoaineena urheillessasi.

Sinun on helpompi pudottaa painoa

Monesti ajattelemme, että kahvi on meille vain virkistävä juoma kesken kiireisen päivän. On kuitenkin selvitetty, että vihreistä kahvipavuista saatava uute (pavuista, joita ei ole vielä paahdettu) voi olla merkittävä apu painonhallinnassa. Scrantonin yliopiston tekemässä tutkimuksessa he seurasivat 16 ylipainoista aikuista 22 viikon ajan. He selvittivät, että he, joille oli annettu koko tutkimuksen ajan vihreää kahviuutetta, pudottivat painoa merkittävästi. Tutkijat huomasivat myös, että 37,5 prosenttia liikalihavuuden rajoilla olevista aikuisista pääsivät normaalipainoon.

Psyykkinen ja fyysinen terveytesi voivat olla turvassa

Amerikan kemian yhteisön tutkimuksessa selvitettiin, että kahvinjuojilla riski sairastua kakkostyypin diabetekseen on pienempi. On tutkittu myös, että he, jotka juovat kahvia neljä kuppia tai useamman päivässä, pienentävät riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen jopa 50 prosentilla. Lisäksi Itä-Suomen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan heillä, jotka juovat kolmesta viiteen kuppia kahvia päivässä, on 65 prosenttia pienempi riski sairastua Alzheimerin tautiin.

Kahvi tekee sinut älykkäämmäksi

Joka-aamuinen (ja iltapäiväinen) kahvi tekee sinulle hyvää fyysisesti ja kutkuttelee makuhermojasi, mutta se voi tehdä sinut myös älykkäämmäksi! Innsbruckin lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuksessa selvitettiin, että he, jotka joivat kiltisti aamukahvinsa, pärjäsivät paremmin testeissä, joissa mitattiin lyhyen aikavälin muistia.

Vaikka aina tarvitaan lisätutkimuksia kahvin terveysvaikutusten todistamiseksi, kaikki kahvin ystävät ovat takuulla samaa mieltä tästä; aamuisin ei ole mitään parempaa kuin laittaa rakas keitin porisemaan ja siemaista ensimmäiset hörpyt aamu-uutisten kera. Se on silkkaa arjen onnellisuutta, ja se jos jokin edistää terveyttä!

 

Lähde.
Kuva: www.freedigitalphotos.net