Herääminen aikaisin aamulla herätyskelloon ei ole koskaan hauskaa, eikä Suomen pimenevät ja kylmenevät syysaamut tee siitä yhtään mukavampaa. Oletko krooninen myöhästelijä? Torkutatko usein aamulla useita kertoja?

Miten motivoitua nousemaan sängystä kello 5:30 aamulla raapimaan jäisiä auton ikkunoita? Keräsimme vinkkejä, joiden avulla nouset ylös sängystä helpommin. Helpota heräämistä seuraavilla vinkeillä:

Heräämisvalo
Heräämisvalon idea on se, että herätyskellona toimivaan kirkasvalolamppuun syttyy puolen tunnin aikana ennen herätystä yhä kirkkaampi ja kirkkaampi valo. Näin kehosi alkaa valmistautua tulevaan herätykseen ja ajan koittaessa herääminen on helpompaa. Tämä on varsinkin pimeään talvisaikaan erinomainen keksintö ja se todella toimii useimmilla ihmisillä.
Nuku verhot auki (kesäaikaan)
Heräämisvalon kanssa samaan asiaan perustuu verhot auki nukkuminen. Ikkunasta kantautuva valo kertoo kehollemme, että pian on aika herätä. Tämä tosin toimii suomessa vain kesäaikaan ja pakottaa sinut tiettyyn rytmiin. Ei siis sovi esimerkiksi vuorotyöläiselle. Valoisassa huoneessa nukkuminen huonontaa unen laatua, joten jos aikomuksissasi ei ole herätä vielä auringonnousun aikaan, kannattaa mielummin käyttää heräämisvaloa ja pitää verhot kiinni.

Pidä herätyskelloa kauempana sängystä
Sijoita herätyskello niin kauas sängystä, että sammuttaaksesi herätyksen sinun on noustava sängystä. Tämä tekee torkuttamisesta vaikeampaa ja pakottaa sinut nousemaan ylös ajoissa. Varsinkin jos herätyskellon ääni on erityisen ärsyttävä.
Monta herätyskelloa
Laita useampi herätyskello herättämään esimerkiksi muutaman minuutin päähän toisistaan. Tästä seuraava melu pakottaa paatuneemmankin torkuttajan nousemaan ja sammuttamaan herätykset. Et myöskään voi jatkaa unia, sillä uusi kello herättää jo parin minuutin päästä. Tämä temppu sopii myös vaikeammin herääville, sillä useamman herätyskellon ääneen herää yhtä varmemmin.
Erikoisherätyskellot
Vaikeasti herääville on suunniteltu erikoisia herätyskelloja, joiden avulla heräät helpommin. Kellon herätysääni saattaa olla normaalia voimakkaampi, tai sen sammuttamiseen vaatii enemmän kuin yhden napin painalluksen. Tämä estää uudelleennukahtamisen.
Tee ”heräämissopimus”
Heräämissopimuksen ideana on, että kumppanisi tai kaverisi varmistaa että todella olet herännyt sovittuna ajankohtana. Tämän voi hoitaa esimerkiksi puhelimitse siten, että samoihin aikoihin heräävät kaverukset soittavat toisilleen ja varmistavat että toinen on jo herännyt sovitun ajan jälkeen.

Älä anna itsellesi armoa
Onko sinulla tapana neuvotella itsesi kanssa heräämishetkellä? Mietitkö herääväsi vasta 10 minuutin päästä, tai ehkä 20 minuutin? Näitä ajatuksia ei kannata käydä läpi herätyskellon soidessa, sillä yleensä ”neuvottelu” päätyy siihen, että jatkat unia kaikesta huolimatta. Jos huomaat käyväsi läpi näitä ajatuksia niin pakota itsesi nousemaan ylös heti.
Nuku riittäväsi
Kaikkia yllä olevia keinoja tehostaa se perusasia, että olet ennen heräämistä ehtinyt nukkua riittävästi. Se on myös pidemmällä aikavälillä ainoa keino ylläpitää jaksamista ja hyvää oloa. Jos joudut aina kamppailemaan heräämisen kanssa, kannattaakin miettiä ehditkö nukkua tarpeeksi? Jos vastaus on kyllä, saattaa unen laadussa olla parantamisen varaa. Unen laadun seuraamiseen ja parantamiseen on monia työkaluja, joita tulemme käymään läpi myöhemmin.

Kun olet noussut, ota normaalia kylmempi suihku
Kun olet viimein päässyt sängystä ylös, toivottavasti ajoissa, ota normaalia kylmempi aamusuihku. Tämä saa kroppasi virkistymään ja herättää sinut uuteen aamuun nopeammin. Tämä keino on terveellisempi, kuin monta kuppia mustaa kahvia joka aamu.

Lähde