Jos tunnet väsymystä tai silmäluomesi tuntuvat raskailta kesken työpäivän, niin pikaiset päiväunet voivat toimia pelastuksenasi! Nopeat päiväunet antavat sinulle mahdollisuuden aloittaa päiväsi jälleen alusta, sillä päiväunilla on suora vaikutus ihmisen mielialaan sekä valppauteen.

Päiväunien nauttiminen vääränlailla voi myös toimia sinua vastaan! Tutkimusten mukaan ihmisen tulisi opetella nukkumaan oikean mittaisia päiväunia, sillä liian syvään uneen vaipuminen saattaa sekoittaa yöunien rytmin ja aiheuttaa jatkuvaa väsymystä loppupäiväksi!

Kuitenkin päiväunet toimivat oivana konstina saada lisävirtaa päivääsi. Katso seuraavasta hyödylliset vinkit, jotka auttavat sinua jaksamaan paremmin päiväunien avulla!

1. Päiväunien kesto ratkaisee – aloita 15 minuutista!
kuva: photospin
kuva: photospin

Ihmiset ovat erilaisia ja niinpä jokaisella on erilainen oikea päiväunien mitta. Tärkeintä on selvittää juuri sinulle sopivan mittaisten päiväunien kesto!

Time-lehden haastattelema päiväuniin erikoistunut tohtori Sara Mednick kertoo, kuinka päiväunien oikea kesto vaihtelee ihmisten välillä:

– Toiset voivat nukkua 20-30 minuuttia ja tuntea tämän jälkeen olonsa virkeäksi ja tehokkaaksi. Toiset viettävät päiväunilla jopa 90 minuuttia, eli täyden unisyklin keston verran.

Mednick kehottaa ihmisiä aloittamaan päiväunien harjoittelun 15 minuutin jaksolla, kunnes ihminen löytää lopulta itselleen sopivan mittaiset päiväunet!

Tutkimukset myös viittaavat siihen, että 90 minuutin päiväunien jälkeen ihmisten muisti ja luovuus parantui jopa 40 -prosentilla verrattuna ihmisiin, jotka torkkuivat lyhyempiä päiväunia tai eivät torkkuneet laisinkaan!

2. Käytä kahvia hyväksesi
kuva: giphy
kuva: giphy

Tunnet varmasti kahvin virkistävät vaikutukset, joten olet todennäköisesti skeptinen tämän suhteen. Kuitenkin tutkimusten mukaan nopeat ”kahviunet” ovat tehokkaampia kuin tavalliset päiväunet!

Nauti siis kuppi kahvia juuri ennen päiväunille käymistä! Herätessäsi pikaisilta päiväuniltasi tunnet kahvin virkistävän vaikutuksen!

3. Ajoita päiväunesi – paras tulos ennen klo 17 !
kuva: photospin
kuva: photospin

Älä pilaa yörytmiäsi! Ajoita päiväunesi ennen klo 17, jolloin saat nukuttua myös kunnolliset yöunet!

4. Vesi on ystäväsi
kuva: giphy
kuva: giphy

Muista nauttia lasillinen vettä, jos tunnet olevasi tokkurainen päiväuniesi jälkeen! Heräät varmasti tuota pikaa, sillä vesi auttaa kehoasi palautumaan!

5. Makuuasento ei ole ehdoton!
kuva: photospin
kuva: photospin

Nukahtaminen työtuolissasi istuen tai sohvallasi kylkiasennossa toimivat yhtä tehokkaasti kuin päiväunet makuuasennossa! Tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että istuma-asennossa nukkuminen voi aiheuttaa potentiaalisia terveysriskejä, mutta lyhytkestoisten päiväunien merkeissä nämä eivät kuitenkaan aiheuta seurauksia!

Lähteet: thetime/nationalgeographic