Hämäläisisäntä päätti että taloon pitää saada yksi lypsylehmä lisää. Paikkakunnalla ei ollut yhtään lehmää myynnissä ja lähin oli kaupan Pohjanmaalla. No ei siinä mitään, isäntä lähti Pohjanmaalle lehmää katsomaan. Elukka oli terveen näköinen ja papereiden mukaan kovatuottoinen, mutta isäntä halusi omin käsin kokeilla miten se heruu.

Ei muuta kuin kiulu käteen ja lypsämään. Kun isäntä tarttui lehmää tisseistä, se pieraisi. Piereskely jatkui koko lypsyn ajan, mutta maitoa tuli tuli kuin paloletkusta. Mitäs tuollainen pieni paukuttelu nyt haittaa muuten hyvässä lehmässä, tuumi isäntä ja osti elukan.

Kotona hän kutsui naapurinsa katsomaan lehmää. ”Koetapa mitä tapahtuu kun tartut sen tisseihin”, kehotti isäntä. Naapuri kokeili ja tietysti lehmä pieraisi. ”Olet tainnut hakea tämän Pohjanmaalta”, totesi naapuri. Kyllä, mutta mistä ihmeestä arvasit?” ”No, emäntä on sieltäpäin kotoisin.”