Haluatko lähteä reissuun, mutta sinulta uupuu reissukaveri? Sen ei tarvitse olla este unelmalomallesi, sillä jos sinulla on aikaa, rahaa ja mahdollisuus lähteä, voit aivan hyvin reissata yksin. Useat elämäntapareissarit ovat sanoneet, että itseasiassa jokaisen kannattaisi matkustaa yksin ainakin kerran elämässään. Kun sinulla ei ole tuttua kaveria vierelläsi, tutustut helpommin uusiin ihmisiin, rohkeutesi kasvaa ja saat tehdä juuri sitä mitä huvittaa. Kerrankin saat olla itsekäs ihan luvan kanssa.

Monia, varsinkin naisia, mietityttää kuitenkin onko yksin matkustaminen turvallista. Voiko matkustaa yksin ilman turhia riskejä? Voi toki. Lue vinkit alta ja pysy turvassa matkustaessasi yksin.

Vinkit yksin matkustamiseen

Nappaa tiedot talteen

Heti kun saavut majapaikkaasi, nappaa hostellin/hotellin käyntikortti lompakkoosi. Näin sinulla on kätevästi majapaikkasi osoitetiedot ja puhelinnumero mukanasi sen varalta että eksyt. Osoitteen voit näyttää kortista kätevästi esimerkiksi taksikuskille, jos et puhu paikallista kieltä. Jos heillä ei ole antaa korttia, pyydä henkilökuntaa kirjoittamaan tiedot ylös paperille tai puhelimeesi.

Lue vinkit yksin matkustamiseen

Pakkaa kevyesti

Kun olet pakannut, mahdollisimman kevyesti ja vain kaiken oikeasti tarvittavan (naiset, huomio!), poista vielä kolme tavaraa/vaatetta kun olet valmis. Tulet kohtaamaan tilanteita, joissa sinun pitää esimerkiksi juosta ruuhkassa ehtiäksesi bussiin, kavuta jyrkkiä portaita tai tietä ylöspäin ja et halua joutua taistelemaan rinkkasi kanssa. Ketään ei kiinnosta, onko sinulla usein samat vaatteet päällä ja pyykkiä voi pestä melkein missä vain. Pakkaa siis vain välttämättömimmät.

Näin matkustat turvallisesti yksin

Osta lippu festareille tai muuhun tapahtumaan

Koska livekeikan kuuntelu, taidenäyttelyssä kiertely tai jonkin esityksen/shown katselu ei vaadi keskustelua ja sosialisoitumista (keikoilla ei yleensä edes kuule mitään), nyt sinulla on täydellinen tilaisuus ostaa lippu tällaiseen tapahtumaan kun matkustat yksin! Mieti myös jokin sellainen juttu, johon et ole saanut kavereitasi/kumppaniasi mukaan ja tee se nyt yksin. Tee juuri sitä, mistä nautit eniten.

Osallistu ilmaiselle kävelykierrokselle

Monissa suurkaupungeissa nuoret paikalliset oppaat järjestävät kävelykierroksia paikallisiin nähtävyyksiin pientä maksua vastaan. Kierroksen lopussa maksat sen summan, jonka haluat ja pystyt. Nämä kierrokset ovat houkuttaneet varsinkin yksin matkustavia, joten samalla voit saada seuraa ja juttukaverin. Kannattaa kysäistä oppaalta myös vinkkejä parhaisiin ravintoloihin ja pubeihin, sillä he osaavat kertoa myös sellaisista paikoista, jotka ovat autenttisia ja yleensä edullisempia kuin turistirysät.

Tippaa hyvin ensimmäisenä päivänä

Yövytkö jossain useamman päivän tai jopa viikon? Siinä tapauksessa kannattaa etsiytyä majapaikkasi avuliaimman/mukavimman työntekijän (mieluiten paikallinen) seuraan ja antaa hänelle reilu tippi ensimmäisenä päivänä. Näin saat takuulla parempaa palvelua, kääntöapua, apua kaupungin tutkimiseen ja jopa pieniä ekstrajuttuja kuten alennusta, taksin aina kun haluat ja parempaa palvelua myös muualla ‒ muista että hänellä voi olla ystäviä monessa paikassa.

Pidä käteistä aina mukanasi

Vaikka luottokortit käyvät maksuvälineenä nykyisin melkein kaikkialla, käteinen on silti paras maksutapa. Varsinkin, jos matkustat hieman syrjemmillä seuduilla. Et halua joutua tilanteeseen, jossa korttisi suljetaan tai automaatti imaisee sen sisäänsä tai ei sitä hyväksy. Kun löydät automaatin, joka toimii moitteetta, nosta käteistä useamman päivän, jopa viikon tarpeiksi. Sitten ekstrarahat kannattaa piilottaa hyvin eri paikkoihin. Tämä siksi, että jos sinut ryöstetään, kaikki munasi eivät ole samassa korissa. Siksi kannattaa hyödyntää rahavöitä ja hostellin turvalokeroita sekä rinkkasi salataskuja.

Pidä pala kotia rinkassasi

Jos matkustat pidemmän aikaa, koti-ikävä iskee jossain vaiheessa, ja se on täysin luonnollista vaikka kuinka olisitkin paatunut reissuhiiri. Siksi mukana kannattaa pitää jotain tuttua ja turvallista joka lohduttaa yksinäisinä iltoina hostellihuoneessasi. Oli se sitten muutama jakso suosikkisarjaasi, kotimaisia herkkuja tai muutama lempikirjasi omalla kielelläsi, pakkaa joitain näistä mukaan. Sinulle tulee heti parempi mieli ja reissuakin on mukavampi jatkaa.

Tee kotiläksysi

Selvitä hyvin, miten kohteessa kannattaa matkustaa fiksuiten ja edullisesti, esimerkiksi millainen paikallinen julkinen liikenne on ja mistä pääset mihinkin ja paljon se maksaa. Kannattaa selvittää etukäteen myös se, paljon taksimatkojen kuuluisi suurin piirtein maksaa, jottet tule huijatuksi. Ota selvää säätiloista ja niiden muutoksista ja pakkaa niiden mukaan ja pidä rinkassasi myös pientä apteekkia hätätilanteita varten. Kukaan ei nimittäin ole välttämättä juoksemassa apteekkiin puolestasi. Paikallisista tavoista kannattaa lukea ja pitää mukana vaikka sanakirjaa tai Lonely Planet -opusta. Tieto luo turvallisuutta varsinkin yksin matkustaessa kun pystyt luottamaan vain itseesi.

Turvallista matkaa!

 

 

Lähde.