Dysleksia eli lukihäiriö on yleisin oppimisvaikeus, ja sitä esiintyy noin 3-10 prosentilla suomalaisista. Oppimisvaikeuksilla tarkoitetaan opetettavien taitojen oppimisen vaikeutta ja siihen kuuluvat lukemisen, kirjoittamisen sekä laskemiskyvyn häiriöt.

Lukihäiriössä lukemisessa voi esiintyä hitautta, vaikeutta ja samankaltaisten äänteiden oikeinkuuleminen voi olla vaikeaa. Kirjoittamisessa sekä lukemisessa kirjaimet ja niiden paikat voivat sekoittua ja kirjaimia tai jopa kokonaisia sanoja voi jäädä lauseista pois. Syinä olevia geenivirheitä on löydetty ainakin neljä, ja lukihäiriön vakavuutta mitataan asteikolla yhdestä neljään. On arvioitu, että noin 5-10 prosentilla maailman ihmisistä on lukihäiriö.

Ihmisten, joilla ei tätä häiriötä ole, on vaikea kuvitella, miltä dysleksia tuntuu, tai lähinnä näyttää. Vaikka sitä kuinka kuvailisi, on vaikea astua sellaisen ihmisen saappaisiin, jolla lukihäiriö on. Monet saattavat häpeillä dysleksiaansa, ja saattavat helposti vältellä tilanteita, joissa he joutuvat esimerkiksi lukemaan ääneen muiden kuullen, tai vaikka koulussa kirjoittamaan taululle. Kun ottaa huomioon, kuinka surullisen yleistä koulukiusaaminen varsinkin ala- ja yläasteella on, ei ole ihme, että lukihäiriön omaava oppilas harjoittaa lukemisessa ja kirjoittamisessa välttelykäyttäytymistä julkisissa tilanteissa.

Onneksi lukihäiriöstä sekä muistakin oppimisvaikeuksista puhutaan yhä enemmän, jottei sellaisen omaava ajattele olevansa yksin tai epänormaali. Nyt on luotu lisäksi sivusto, joka näyttää mahdollisimman realistisesti, miltä lukihäiriö näyttää. Tämä sivu osoittaa, miten lukihäiriöstä kärsivät näkevät tekstin, yritäpä itse lukea!

Sivustolle pääset klikkaamalla tästä. Ei todellakaan näytä helpolta, ei. Joten seuraavan kerran, jos turhaudut toisen ihmisen hitaudesta lukemisen tai kirjoittamisen suhteen, muista että hänellä saattaa olla siinä paljon enemmän haastetta kuin voit kuvitellakaan.

 

 

Lähteet: www.potilaanlaakarilehti.fi, wikipedia, www.theladbible.com