Lentopelko on yleisimpiä pelkoja maailmassa, ja jopa 20 prosenttia ihmisistä kärsii jonkinlaisista lentopelon tuntemuksista. Vaikka lentopelkoiselle selittäisi kuinka usein, että lentäminen on kaikista turvallisin matkustusmuoto, se ei auta, ellei itse halua uskoa sitä ja tehdä töitä pelon laantumisen eteen.

Kun olet päättänyt tehdä lentopelollesi jotain, eli yrittää päästä siitä yli, on aika ottaa alla olevat vinkit hyötykäyttöön.

Pelkäätkö lentämistä? 10 tapaa päästä yli lentopelosta

Tutustu turbulenssiin

Turbulenssi pelottaa ja vaikuttaa vaaralliselta osaksi siksi, että et saata tietää sen faktoja. Oikeasti turbulenssin aiheuttaa samat tuulen muutokset mitä linnutkin kohtaavat päivittäin. Niin kuin linnut, lentokoneetkin on rakennettu kestämään nämä muutokset. Suurin osa turbulenssista on pientä verrattuna siihen, mitä lentokoneet kestävät. Opiskele turbulenssia niin sen mystisyys katoaa.

Pelkäätkö lentämistä? 10 tapaa päästä yli lentopelosta

Maksa ykkösluokasta

Jos sinulla on edessäsi pitkä lento, kannattaa harkita ykkösluokan lipun ostoa. Saat paremman ja isomman penkin, joka menee kokonaan makuuasentoon, joten nukut sikeästi jopa koko lennon ajan. Et ehdi edes pelätä kun jo laskeudutte! Kun sinulla on fyysisesti hyvä olla, voit paremmin myös henkisesti ja osaat laittaa pelonkin oikeisiin mittasuhteisiin.

Tsekkaa turvallisuustoimenpiteet

Kun luet esitteestä, kuinka perusteellisesti koneet on rakennettu ja suunniteltu kestämään ja hoitamaan hätätilanteet, lennostasi tulee rauhallisempi. Kannattaa myös pitää mielessä, että pilotteja sekä muuta lentohenkilökuntaa koulutetaan jopa aina puolen vuoden välein, jotta taidot ovat aina ajan tasalla. Ketä tahansa ei päästetä ohjaamoon.

Osallistu lentopelkokursseille

Lentopelkokursseja löytyy kaikkialta maailmasta, ja niille osallistuminen voi olla fiksua, jos et pelkosi takia suostu koneeseen astumaan. Kursseilla käydään läpi lentokoneen toimintoja, erilaisia hätätilanteita, opiskellaan sitä, mitä lentokoneen eri äänet tarkoittavat ja voit päästä myös itse lentämään. Joillain kursseilla tehdään myös harjoitus, jossa moottorit sammutetaan ja laskeudutaan lähimmälle kentälle.

Näin pääset yli lentopelostasi.

Puhu terapeutillesi

Jos sinulla on jo terapeutti, lentopelko kannattaa ottaa puheeksi. Jos et ole käynyt terapeutilla ja pelkosi on sitä luokkaa, ettet yksinkertaisesti pysty lentämään, ei ole huono idea varata aikaa ja käydä puhumassa asiasta muutamia kertoja. Puhuminen ääneen oikeasti auttaa ja saat vinkkejä ahdistuksen hoitamiseen.

Istu koneen etuosassa

Jos olet ikinä matkustanut bussin takaosassa, tiedät, että siellä se kuoppaisin matka on. Sama pätee yleensä myös lentokoneisiin, ja koneen etuosassa turbulenssin ei pitäisi tuntua niin selkeästi.

Vieraile ohjaamossa

Lentohenkilökunnalle voi ja pitääkin kertoa, jos kärsit kovasta lentopelosta. Vaikka et lapsi enää olekaan, sinulla on mahdollisuus päästä käymään ohjaamossa, ainakin jos rohkenet kysyä asiasta! Ota huomioon, että ohjaamoon ei päästetä vierailijoita silloin kun kone on ilmassa. Kannattaa siis mennä koneeseen ensimmäisten joukossa ja kysyä, voitko piipahtaa ohjaamossa pilottien luona juttelemassa.

Lue nämä 10 tapaa päästä yli lentopelosta.

Mieti, missä haluat istua

Useimmille lennoille voit valita paikkasi etukäteen (pientä maksua vastaan tosin), joten voit miettiä etukäteen, mikä paikka voisi olla sinulle levollisin. Yleensä käytäväpaikka voi tuntua parhaimmalta idealta, sillä silloin voit jaloitella ja käydä vessassa aina kun haluat muita häiritsemättä ja esimerkiksi helpoten pysäyttää lentoemännän jos sinulla on kysyttävää. Lisäksi et näe taivasta joten voit olla autuaan tietämättömänä mitä ulkona tapahtuu.

Lääkitse itseäsi oikein

Jos kärsit kovasta lentopelosta, lääkärisi voi kirjoittaa sinulle lääkereseptin ahdistuneisuuteesi tai määrätä sinulle tilapäisiä rauhoittavia. Näin et säikähdä jokaista ääntä ja liikettä ympärilläsi ja pystyt kenties nukahtamaan helpommin. Tähän auttavat myös esimerkiksi miedot melatoniinit, joita saa apteekista ilman reseptiä. Kannattaa pakata myös silmälappu mukaan, joten lentokoneessa nukkuminen on helpompaa. Älä lääkitse itseäsi alkoholilla, ainakaan lasia kahta enempää, sillä ahdistuksesi voi kasvaa entisestään kun alkoholi alkaa poistua elimistöstäsi.

Turvaudu logiikkaan ja lennä pelostasi huolimatta

Lue lentämiseen liittyviä artikkeleita, katso dokumentteja ja juttele asiantuntijoiden kanssa jos mahdollista. Yritä oikeasti sisäistää lentämisen turvallisuus toistamalla faktoja itsellesi niin paljon kuin on tarpeen. Aloita lentämällä ensin vaikka lyhyempiä matkoja esimerkiksi Suomen sisällä ja etene siitä omaan tahtiisi pidemmille lennoille. Pelkojesi kohtaaminen antaa sinulle mielettömän vapauden ja itseluottamuksen tunteen, jonka saavuttaessasi voit saada entistä enemmän sisältöä elämääsi. Se on todellakin tavoittelemisen arvoista!

 

 

Lähde.