Madventuresin Riku Rantalakin antoi aikoinaan oman mielipiteensä siitä, kuinka travelleri eroaa turistista. Periaatteessa nämä kaksi tarkoittavat samaa; matkailijaa, joka on vieraassa maassa ja kulttuurissa tai vieraassa ympäristössä käymässä vierailijan roolissa. Matkailija voit siis toki olla myös omassa kotimaassasi ja jopa kotikaupungissasi ‒ aina on jotain uutta nähtävää, jos on vain halua ja kekseliäisyyttä.

Travellerissa ja turistissa voi olla paljon samaa, mutta näiden matkailijatyyppien välillä on tiettyjä karrikoituja eroavaisuuksia. Oletko turisti vai travelleri? Selvitä näiden kuvien avulla!

Oletko turisti vai travelleri? Selvitä näiden kuvien avulla

Turistin ja travellerin erottaa matkustustavoista. Turisti luottaa, että viski vie ja taksi tuo, ja travelleri hyppää paikallisbussiin. Toki lompakko saattaa hävitä taskusta matkan aikana, mutta eipähän siellä onneksi rahaa paljon ollutkaan. Sitä paitsi voihan se taksikuljettajakin vetää höplästä.

 


Varmaan selkein ero näiden matkailijoiden välillä on majoittuminen. Turisti haluaa usein lomaltaan mukavuuksia ‒ mikäs loma se muuten olisi ‒ ja luksusta, josta ei arjessa pääse nauttimaan. Travelleri taas haluaa juuri päinvastaista. Kaikki mukavuudet on jo kotona saatavilla, joten reissussa halutaan kokemuksia ja laittaa itsensä likoon. Se tarkoittaa telttoja, hostelleja, guest house -majoitusta, sohvasurffailua, paikallisten luona yöpymistä ja joskus juna-asemilla torkkumista.

Oletko turisti vai travelleri? Selvitä näiden kuvien avulla

Turisti omistaa selfietikun, ja ottaa selfien sen kanssa tai ilman jokaisen nähtävyyden edustalla, jonne vain ehtii. Nähtävyys ja/tai rakennus on monesti sivuroolissa selfaajan reissuhymyn rinnalla. Travelleri taas keskittyy ottamaan kohteesta täydellistä kuvaa, ja saa monesti kuulla reissun jälkeen ihmettelyjä siitä, miksi hänestä ei ole melkein yhtään kuvia. Travelleri saattaa myös kadottaa kameransa herkemmin, mikä voi olla yksi syy.

Turisti menee yleensä pääteitä pitkin, ja noudattaa tielleen tulevia kieltokylttejä. Tämä onkin fiksua vaaratilanteiden välttämiseksi, mutta joskus olisi hyvä heittää travellerin asenne reppuun ja suunnata sivukujille. Voit löytää herkullisia ravintoloita (hintansa sekä ruokansa puolesta), koskemattomia maisemapolkuja tai paikallisia arkiaskareissaan.

Oletko turisti vai travelleri? Selvitä näiden kuvien avulla

Mitä löytyy turistin ja travellerin matkalaukuista? Useinkin turistilla on juuri se matkalaukku, jossa läppäri ja arvoesineet (kuten se ihana uusi mekko ravintolaa varten) pysyvät ehjinä. Travelleri sen sijaan tyytyy usein reppuun tai rinkkaan, jonka saa monesti kuljetettua käsimatkatavarana joten kustannuksiakin säästyy. Travelleri usein ajattelee, että kaiken saa ostettua paikan päältä, eikä siksi pakkaa liikaa. Turisti taas saattaa ajatella matkalaukun olevan tarpeeksi iso tuomisia varten.


Turistit liikkuvat usein ryhminä, sillä vaikka matkatoimistot ovat enenevissä määrin saaneet väistyä omatoimimatkailun tieltä, pakettimatkat ovat silti varsinkin vanhemman väen suosiossa (mikä on toki ymmärrettävää). Travelleri saattaa jopa kohahduttaa sukulaisia lähtemällä matkalle yksin.
Kun sinne ostoksille päästään, turisti usein haluaa kohdemaan tai kohdemaan oluen koristavan uuden T-paitansa rintamusta. Nuoremmat suosivat halpoja Jack Daniels -logolla varustettuja toppeja, joiden poisheittäminen ei sapeta, jos illan rommikolat sattuvat päätymään rinnuksille. Travelleri taas ei saata ostaa mitään, tosin hän saattaa tarvita matkan varrella uusia vaatteita, jotka käyvät matkamuistoista.

Ihminen voi helposti ja nopeastikin vaihtaa näiden kahden tyypin väliltä puolelta toiselle. Nuorena sitä heittäytyy mielummin travelleriksi uusien kokemusten ja itsensä haastamisen toivossa, kun taas vanhempana selkävaivat eivät enää innosta makaamaan betonilla vain saronki patjana.

Tämä vaihto voi käydä myös saman reissun aikana. Esimerkiksi pidemään reissatessa sitä voi kulkea kuukauden kahdella vaatekerralla yöpyen sohvalla ja syöden katukeittiöstä, mutta viidennellä viikolla voi huomata kaipaavansa lämmintä suihkua, posliinipönttöä ja sitä turistikiertoajelua, jossa lepuuttaa rakkulaisia jalkojaan.

Myös kohdemaa vaikuttaa siihen, millainen matkailijasta tulee. Jos kalenterissa on aikaa vain viikon huilireissulle, voi hyvillä mielin saapastella turistina Kyproksella ja leikkiä, ettei tajua korttitemppuilijan huijaavan 6‒0. Jos taas edessä on pidempi reissu Euroopan tuonne puolen, haluaa saada kulttuurista enemmän irti yrittämällä välttää turistirysiä ja kokeilemalla kaikkea vaihtoehtoista tekemistä hotellin altaalla notkumisen sijaan. Rahaakin säästyy ja voi reissata pidempään.

Kaikista tärkeintähän on se, että ylipäätään lähtee reissuun. Oli rokkaava tyylisi sitten vyölaukku tai haaremihousut.

 

 

Lähde.