Onko suunnitelmissasi lähteä kaukomaille? Jos lähdet lomalle Euroopan ulkopuolelle, aikaero kasvaa sen verran huomattavasti, että se voi vaikuttaa merkittävästi unensaantiisi. Varsinkin jos olet herkkäuninen ja/tai kärsit univaikeuksista, vinkit jet lagin eli aikaeroväsymyksen hoitoon ovat paikallaan. Näin lomastasi tulee miellyttävämpi ja kotiinpaluu sujuu sutjakammin!

Näin vältät jet lagin

Totu rytmiin

Ota selvää kohteesi kellonajasta ja ala pikkuhiljaa ennen matkaa totuttautumaan uuteen rytmiin. Tämä voi olla hankalaa, jos olet vielä töissä ja sinun tulee herätä tiettyyn aikaan, mutta voit kääntää rytmiäsi vähitellen uuteen kellonaikaan ja muuttaa edes hieman päivärytmiäsi. Alle viikkokin voi riittää tähän. Vuorokautta tai kahta ennen matkaa käännä rytmisi täydellisesti kohteesi aikaan, jotta sinua alkaa väsyttää oikeaan aikaan lomakohteessasi ja saat helposti unta.

Vinkit jet lagin hoitoon

Pakkaa täsmätuotteet mukaan

Jos siis kärsit nukahtamisvaikeuksista tai sinulla on taipumus heräillä keskellä yötä, varaa aika lääkärille, jolta saat reseptin esimerkiksi melatoniinia varten. Apteekeista voit ostaa mietoja melatoniineja ilman reseptiä, mutta ne tuppaavat olemaan liian mietoja herkkäunisille. Näiden avulla voit helpottaa unirytmin kääntämistä. Muista ottaa resepti mukaasi! Mukaan kannattaa pakata myös silmäsuojat, jotka blokkaavat auringonvalon, joten et herää liian aikaisin ensimmäisiin valonsäteisiin. Korvatulpat ovat myös hyvä idea, jos matkaseurasi on äänekästä tai he valvovat sinua pidempään.

Nuku lentokoneessa, älä tuijota ruutua

Kaukomatkojen lennot ovat täynnä viihdettä. Sinulla on koneessa oma näyttö, josta voit katsoa elokuvia ja sarjoja, ja jopa kaukosäädin, joka toimii peliohjaimena. Saat myös omat kuulokkeet käyttöösi. Jet lagin välttämiseksi kannattaa kuitenkin mielummin ottaa mukaan hyvä kirja, sillä lukeminen väsyttää ja saat helpommin unta koneessa. Näyttöjen valot piristävät aivojamme ja kertovat niille, että täytyy pysyä hereillä, joten saatat tulla valvoneeksi vaikka sinua oikeasti väsyttäisikin. Kietaise ympärillesi tarjottu viltti, laita lämpimät sukat jalkaasi ja uppudu kirjaan kunnes sinua alkaa sopivasti väsyttää. Jos yksi viinilasi auttaa tähän, niin nautiskele se kaikin mokomin. Alkoholin liikakäyttö taas vain pahentaa jet lagia.

Näin hoidat jet lagia

Tankkaa oikein

Jet lag eli aikaeroväsymys voi aiheuttaa esimerkiksi ripulia tai ummetusta, sillä kehosi toiminnot ovat eri ajassa ja matkustaminen saattaa aiheuttaa jännitystä, joka useimmilla ihmisillä menee suoraan vatsaan. Jotta vältät tukalan olon mahdollisimman hyvin, juo vettä normaalia enemmän ja pidä huoli, että syöt pieniä aterioita tai välipaloja tasaisin väliajoin. Hyvä vinkki on välttää hiilihapollisia juomia sekä nopeita hiilihydraatteja (valkoista vehnää ja sokeria) sillä ne turvottavat ja saavat aikaan ilmavaivoja, joita ei niin mielellään lentokoneessa päästelisi ilmoille. Ja vaikka kuinka väsyttäisi, älä myöskään tankkaa kahvia tai energiajuomia liiaksi, sillä ne vain kuivattavat kehoasi. Ja sinähän halusit nukkua, eikö vain?

Toimi näin kohteessa

Kun saavut kohteeseesi, yritä lähteä ulos reippailemaan ja saamaan raitista ilmaa mahdollisimman pian sen jälkeen kun olet vienyt matkatavarasi majapaikkaasi. Päivänvalolle altistuminen ja ulkona oleilu helpottaa rytmin kääntämistä. Jos matkustat itään, missä aika kulkee edellä Suomea, yritä saada myöhäisiltapäivän valoa jos suinkin mahdollista, jotta kuljet kohti ”nukkumaanmenoaikaa”. Lännessä, missä aika kulkee Suomea jäljessä, aamuauringosta nauttiminen kääntää rytmisi helpoiten.

Jos olet aivan poikki, nuku päiväunia muutamien ensimmäisten päivien aikana jotta korjaat univajeesi. Päiväunien ei kuitenkaan pitäisi olla pidempiä kuin korkeintaan puoli tuntia kerrallaan.

Mikä tärkeintä

Stressi vain pahentaa jet lagia, joten pienillä asioilla voit helpottaa kiirettä ja mahdollista reissuahdistusta. Tee lähtöselvitys ennakkoon netissä, valitse ajoissa haluamasi paikka lentokoneesta (tämä saattaa tosin maksaa jotain ekstraa) ja pakkaa ajoissa ja mahdollisimman kevyesti. Muista, että kaikkea saat hankittua myös reissukohteessa. Kun olet hoitanut pakolliset matka-asiat ajoissa ja olet kentällä hyvissä ajoin, kiireestä ei tule stressiä, pääset helpommin lomamoodiin ja aikaeroväsymyksestäkin selviät nopeammin. Hyvää matkaa!

 

 

Lähde.
Kuvat: healthytravelblog.com