Pian on taas pääsiäinen. Vaikka suurimmalle osalle nykysuomalaisista se tarkoittaa vain pidennettyä viikonloppua, juhla se on sekin ja on aika rauhoittua, rentoutua ja kenties hiljentyäkin.

Ja mikä parasta, on aika syödä.

Suomalaiset rakastavat perinteitä, ja takuulla pasha, mämmi ja lammas löytävät tiensä myös tänä vuonna suomalaisten pääsiäispöytiin. Mutta suomalaiset pitävät myös moderneista mauista ja tuunauksesta, joten melkein joka vuosi keksitään jotain uutta, miten piristää pölyistä ruokalistaa. Uusin juttu tänä pääsiäisenä on töhnämunat! Jos et ole vielä kuullut tästä uudesta termistä ja herkusta, kerromme että se on kreemitäytteinen suklaamuna! Kansankielellä sitä kutsutaan myös nimellä töhnis, ja vaikka nimi ei olekaan kovin houkutteleva, voimme luvata että herkkua se on. Sillä kuulostavatko muutkaan pääsiäisherkut, esimerkiksi mämmi, nekään maukkailta? Niinpä, joten anna sille edes mahdollisuus!

Töhniksiä voit löytää kaupoista valmiiksi tehtyinä, mutta mitä hauskaa siinä olisi? Nyt kun vapaatkin koittavat, koita tehdä nämä hieman tarkkuutta vaativat jälkiruoat itse. Itse täytteen valmistaminen ei tarvitse niin tarkkaa kättä ja sotkea voit niin paljon kuin haluat, mutta suklaamunan (esimerkiksi Kinder-munan) lakkiosan leikkaaminen vaatii terävää veistä ja hellää käsittelyä, ettei muna hajoa. Leikkaa tarpeeksi iso aukko, että saat munan sisällä olevan yllätyksen pois helposti, muttei liian isoa jottei muna hajoa osiin. Pystyt siihen kyllä! Alle kokosimme kaksi erilaista töhnämunaohjetta: näin valmistat hitiksi nousseen pääsiäisherkun!

Suklaamoussetäytteiset töhnämunat

1 tlk (2 dl) vispikermaa
100 g tummaa leivontasuklaata

Lisäksi
8 suklaamunaa (esim. Kinder)
Nonparelleja

Mittaa 1/2 dl kermaa ja paloiteltu suklaa kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä noin 30-asteiseksi.
Vatkaa loppu kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt suklaa kermavaahdon joukkoon ja lusikoi seos pursotinpussiin. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 1/2 tuntia.
Kasta veitsi kuumaan veteen ja kuivaa se. Leikkaa suklaamunista varovasti hattu irti kuumalla veitsellä ja nosta yllätys pois. Pursota suklaamousse suklaamunien sisälle ja koristele nonparelleilla. Tarjoa heti.

Mangomoussella täytetyt suklaamunat

Ainekset:

8 annosta = 8 suklaamunaa

Mangomousse:
1 prk (150 g) mangorahkaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunan mehua
0,5 dl tomusokeria
1 dl kuohukermaa
Ohjeet:

Valmista mangomousse. Mausta rahka sitruunan kuorella ja mehulla sekä tomusokerilla. Vaahdota kerma ja nostele rahkan joukkoon.

Leikkaa suklaamunista lakkiosa pois pienellä, sahalaitaisella veitsellä varovasti viilaten niin, että saat yllätyskapselin poistettua. Täytä munat vaahdolla. Ja done! Eikö olekin helppoa?

Varsinkin yllä oleva resepti sopii pääsiäisteemaan kuin nakutettu värinsä ja makujensa puolesta.

Herkullista pääsiäistä!

 

 

Lähteet ja reseptit: www.k-ruoka.fi, www.yhteishyva.fi, www.valio.fi