Matkustaminen on avartavaa, ihanaa ja rentouttavaa ‒ monille ihan harrastus iästä riippumatta. Kun Euroopan elämykset on koettu, mieli halajaa kaukomaille katselemaan ihan uudenlaista ympäristöä ja eri kulttuureja. Monelle ajatus tyssää kuitenkin lentomatkojen pituuteen. Yksi kärsii lentopelosta, toinen pelkää raajojensa puutumista ja kolmas aikaerojen aiheuttamaa väsymystä.

Pitkien lentomatkojen ei kuitenkaan tarvitse olla yhtä kärsimystä. Keräsimme yhteen 15 vinkkiä, joiden avulla selviydyt matkasta pienemmillä haitoilla, ja jotka rohkaisevat sinua lähtemään matkaan. Lue pitkien lentomatkojen selviytymisopas alta.

Varaa matkasi ajoissa

Kun varaat lentolippusi ajoissa, sinulla on enemmän valinnanvaraa istumapaikkojen suhteen, ja pystyt helpommin varaamaan lempipaikkasi. Niin yksinkertaista se on.

Älä säästele turhaan

Jos sinulle on kertynyt bonuksia tai pisteitä aiemmista matkoistasi, käytä niitä varatessasi lentoja. Kiität itseäsi, kun istut ykkösluokassa siemailemassa shamppanjaa leveämmillä istuimilla ja isommalla jalkatilalla. Aina ei kannata säästää myöhempää tilaisuutta varten. Paras on tässä ja nyt.

Varaudu aikaeroihin

Voit alkaa valmistautumaan kohdemaasi aikavyöhykkeeseen jo päiviä ennen itse matkaa. Rytmitä päivääsi tulevan aikavyöhykkeen mukaan, vaikka se ensimmäisenä päivänä saattaisi tuntua hassulta. Ja mikä tärkeintä, lepää hyvin ennen lentoa. Vaikka luulet voivasi nukkua hyvin koneessa, totuus on usein toinen ja huomaat valvovasi myös koko lentomatkan ‒ ja olevasi kuolemanväsynyt saapuessasi perille.

Tee lähtöselvitys ajoissa

Mikään ei ole stressaavampaa kuin se, että edessäsi on pitkä lentomatka ja joudut kiireessä juoksemaan lähtöselvityksen, turvatarkastuksen ja lentokentän läpi etsiessäsi oikeaa porttia.

Rentoudu ennen matkaa

Sinulla on edessäsi jopa yli kahdentoista tunnin melkein yhtäjaksoinen istuminen lentokoneessa, joten kevyt lenkkeily tai jopa kovempi treenikin lievittää stressiä ja verryttää kroppaasi. Syö hyvin, lue kirjaa ja tee sinulle mieluisia asioita ‒ yritä päästä lomafiilikseen jo etukäteen.

Älä kanna mukanasi liikaa käsimatkatavaroita

Vaikka luulet, että tarvitset käsimatkatavaroihisi mukaasi kaikkea mahdollista siksi, että laukkusi saattaa lähteä toisen koneen matkaan, liian suuren laukun kantaminen ei ole fiksua. Kaikkea saa ostettua tarvittaessa lentokentältä, etkä joka tapauksessa tule lukemaan Arto Paasilinnan koko tuotantoa. Lisäksi aiheutat närää muissa matkustajissa, kun yrität tunkea ylisuurta laukkuasi tavaratilaan muiden laukkujen väliin.

Ota oma tyyny mukaan

Pieni matkatyyny on erittäin kätevä pitkillä lennoilla. Saat nojattua siihen pääsi mukavasti jos haluat nukkua, ja se voi toimia myös selkätukena.

Melua vaimentavat kuulokkeet ovat parhaat ystäväsi

Kukaan ei halua joutua tilanteeseen, jossa kaksitoista tuntia putkeen parkuva pikkulapsi sattuu oman paikan lähistölle lentokoneessa. Eivät edes lapsen omat vanhemmat. Tämä luulisi olevan riittävä syy tällaisten kuulokkeiden hankkimiseen, mutta ne vaimentavat kätevästi myös aikuisten äänet ‒ monen tunnin väittely siitä kumpi on parempi, Frasier vai Will & Grace, ei ole mielenkiintoista kuunneltavaa.

Pukeudu rentoihin vaatteisiin

Lehdet ovat täynnä kuvia julkkiksista, jotka kiitävät piikkikoroissaan ja tiukoissa farkuissaan Australiasta Englantiin ja takaisin. Mutta meillä tavallisilla ihmisillä ei ole yksityiskoneita käytettävissämme, toisin sanoen tilaa, joten pukeudu rennosti ja väljiin vaatteisiin. Pitkien lentomatkojen aikana vatsaan kertyy ilmaa, aineenvaihduntasi on tukossa ja nilkkoja turvottaa. Kroppasi kiittää, kun valitset collegehousut ja rennon hupparin makkarankuoren sijasta.

Ota mukaan omia eväitä

Ehkä ei kannata suunnata koneeseen Burger Kingin take awayn kautta, mutta kannattaa varautua esimerkiksi pussillisella suolattomia pähkinöitä ja muutamalla proteiinipatukalla. Nälkä saattaa yllättää, ja terveelliset välipalat estävät sekä huonoa oloa että turhia kiukkukohtauksia.

Juo vettä

Pitkien lentomatkojen selviytymisoppaamme yksi tärkeimmistä vinkeistä. Kun luulit jo juoneesi vettä tarpeeksi, juo vielä vähän lisää. Vessassa ravaaminen ei kerrankin haittaa, sillä olet vain iloinen saadessasi jaloitella ja kun huomaat että kropastasi tulee jotain uloskin. Kehosi kuivuu lentokoneessa, joten nesteytä sitä vedellä virvoitusjuomien sijaan.

Älä juo liikaa alkoholia

Ei ole yksi eikä kaksi matkustajaa, jotka ovat lähteneet koneesta käsiraudoissa liiallisen alkoholinjuonnin seurauksena. Alkoholi poistaa kuivuneesta kropastasi nestettä vielä lisää, ja humalluttaa sinut lentokoneessa helpommin kuin yleensä. Pysy turvottavista kaljoista ja limppareista erossa ja noudata edellistä ohjetta.

Ole valmis pieneen small talkiin

Et ikinä tiedä, kuka sattuu istumaan viereesi lentokoneessa (paitsi jos olet kahden paikan rivillä ikkunapaikalla ja matkustat kumppanisi kanssa), joten varaudu, että joudut sosialisoitumaan. Aina voi tietenkin sanoa keskustelukumppanille, että haluat nukkua tai katsoa elokuvaa, mutta muutaman sanan vaihtaminen voi tehdä tilanteen rennommaksi. Etkä ikinä tiedä, vaikka päätyisit miten mielenkiintoiseen keskusteluun tahansa.

Ole tuottelias

Jos sinulla vain on jaksamista, työstä kesken olevat projektit loppuun. Olivat ne sitten mitä tahansa keskeneräisestä sähköpostista tai kirjeestä klassikkoelokuvaan, jonka olet aina halunnut nähdä muttet ole vielä saanut aikaiseksi katsoa ajanpuutteen vuoksi. Nyt sinulla on aikaa, käytä se hyvin.

Pakkaa oikea asenne mukaan

Pitkien lentomatkojen taakan joutuu vain sietämään, jos haluaa matkata maailman ääriin suht nopeasti. Siksi on tärkeää hyväksyä asia, ja olla valittamatta siitä liikaa. Tämä vain kiristää lisää kaikkien hermoja ja on vaikeampi päästä lomatunnelmaan. On aika nauttia!

 

Lähde.