Suomessa olemme tottuneet tiettyihin jouluperinteisiin, jotka tuntuvat niin tutuilta ja jopa pakonomaisilta, että niistä poikkeaminen olisi suorastaan rikos. Esimerkkeinä haudoilla käynti, joulukirkko joululauluineen, riisipuuro jouluaattoaamuna, joulurauhan julistuksen katseleminen ja joulupukin vierailu varsinkin lapsiperheissä.

Ellei suomalaisessa perheessä ole hippunen kansainvälisyyttä, tulemme harvoin miettineeksi, miten joulua vietetään muualla Euroopassa tai maailmalla. Osat perinteistä ovat hyvinkin tutun kuuloisia, mutta jotkut eroavat toisistaan aika tavalla. Lue miten Joulua vietetään muualla maailmassa ja löydät muun muassa sen, missä maassa nainen tuo perinteisesti perheelle lahjat.

Pohjois-Amerikassa tunnetaan myös Joulupukki lahjojen tuojana, niin kuin Suomessakin. Amerikassa tosin painotetaan tarinoissa hyvin paljon enemmän sitä, että Joulupukki tulee savupiipusta, mikä onkin tuottanut lukuisia vitsejä pukkipolon painosta. Amerikassa syödään myös kalkkunaa kinkun sijasta, juodaan munatotia ja lahjat jaetaan joulupäivän aamuna jouluaaton sijasta.

Espanjassa, Meksikossa, Puerto Ricossa ja Etelä-Amerikassa lapset saavat lahjansa Kolmelta viisaalta mieheltä Joulupukin sijaan. Espanjassa pienissä kylissä sytytetään pieniä öljylamppuja jouluaattona, ja keskiyöllä joulurauhan hiljaisuus rikkoutuu kellojen soittoon, jotka kutsuvat ihmiset messuun, joka on nimeltään La Misa Del Gallo eli suoraan käännettynä Kukon messu. Tämä siksi, koska kukko ensimmäisenä kiekuu uuden päivän saapuessa. Espanjassa lapset saavat lahjansa vasta loppiaisena Kolmen kuninkaan päivänä.

Venäjällä lapset saavat lahjansa Babouskalta, eli viljelijän vaimolta, joka antoi ruokaa ja suojan Kolmelle viisaalle miehelle heidän matkallaan Betlehemiin. Tarina kertoo, että miehet pyysivät Babouskan mukaansa matkalle katsomaan Kristuksen lasta, mutta hän kieltäytyi. Tajuttuaan virheensä vaimo yritti löytää heidät uudelleen, mutta epäonnistui ja antoi Jeesus-lapselle tarkoittamansa lahjat lapsille, jotka hän tapasi epäonnisella matkallaan. Venäjällä joulua vietetään vasta 7. tammikuuta, jota juhlitaan uuden vuoden juhlien jatkeena.

Näin Joulua vietetään muualla Euroopassa

Myös Italiassa lapset saavat lahjansa naiselta. Hyvä noita La Befana on vanha mustiin pukeutunut leskinainen, jonka Kolme viisasta miestä tapasivat matkallaan.

Saksassa Pyhä Nicolas jakaa lahjat lapsille apulaisensa kanssa. Perinne on sama kuin Suomessa, eli vain kiltit lapset saavat lahjoja, kun taas tuhmat saavat risusta. Saksassa jouluperinteet vaihtelevat sen mukaan, missä päin Saksaa asutaan. Yleisesti syödään hanhea, mutta myös makkara ja perunasalaatti maistuvat. Joulun vietto aloitetaan hyvissä ajoin, jopa aiemmin kuin Suomessa, ja ensimmäiset merkit lähestyvästä joulusta nähdään kaupoissa jo kesän alennusmyyntien loputtua.

Ruotsissa lahjat tuo Jultomten eli Joulutonttu Joulupukin sijaan. Joulua vietetään muutoin aika lailla samoin kuin Suomessa, mutta jouluruoat eroavat hieman. Ruotsissa suositaan lipeäkalaa ja perunaa valkokastikkeella, muita kaloja, kananmunia, salaatteja , makkaroita, Janssonin kiusausta ja kaaleja.

Englannissa törmäät todennäköisesti joululauluja laulaviin seurueisiin, jotka kiertävät ovelta ovelle. Joulupuuna on nuori mänty, ja lahjat sujautetaan takan reunuksella riippuviin joulusukkiin. Joulupöydässä on kalkkunaa ja jouluvanukasta.

Ranskalaisessa joulussa uskonnollisuus on yhä suht vahvasti näkyvissä, mutta sen merkitys on laskenut viime vuosina. Joulu alkaa 6. joulukuuta Pyhän Nikolauksen päivänä, ja perinteinen keskiyönmessu pidetään jouluaattona eli 24. joulukuuta. Lahjat avataan joko aattona tai joulupäivänä, ja perinteen mukaan lapset jättävät kenkänsä takan eteen ja Joulupukki tuo siihen yöllä lahjat talon väen nukkuessa. Joulupöydässä syödään kalkkunaa, hanhea, hanhenmaksaa ja mereneläviä. Ranskalaiset eivät myöskään yleensä lähetä joulukortteja – tosin uudenvuodentoivotuksia he lähettävät postitse sukulaisilleen ja tuttavilleen.

 

Sketsi.net toivottaa kaikille rauhaisaa joulua!

 

 

Lähteet: www.kotiliesi.fi, www.allthingschristmas.com, www.suomalainenjoulu.fi
Kuva: http://www.wsaeurope.com