Yllytyshullut on alun perin Australialainen ohjelmaformaatti. Alkuperäinen Who Dares to win –nähtiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1996. Sittemmin Nordisk Film & TV osti oikeudet formaattin tuottamiseen suomessa. Suomalaisesta versiosta tuli nopeasti menestys ja sen muistaa lähes kaikki TV-viihteen ystävät. Ohjelman juontajina nähtiin nykyään Radiossa vaikuttava, jämäkkä mediapersoona, Arttu Harkki. Toisena juontajana toimi alkuun Anu Harkki ja myöhemmin tutuksi tullut ja katsojien mieleen jäänyt Teresa De Rita-Cavlek.

Sarjan ohjelmissa nähdään aina kaksi erilaista osiota. Pääosiossa tavalliset ihmiset ovat saaneet ilmoittaa tuttujaan Yllytyshullut-ohjelmaan näiden tietämättä. Ohjelmassa seurataan alusta asti, kun tuotantoryhmä hakee pahaa-aavistamattoman päähenkilön tekemään hurjaa temppua. Kilpailijan taustat on usein selvitetty tarkkaan ilmoittajan avulla, joten esimerkiksi haastetun henkilön pelot ja kammot ovat tempun kehittelijöiden tiedossa. Usein tempussa lähdetäänkin rikkomaan näitä pelkoja ja kammoja, joka tekee tilanteesta vielä vaikeamman haastetulle. Jokaisessa ohjelman jaksossa seurataan yksi temppu alusta loppuun. Osion temppuina nähtiin mm. hyisen jään alla sukeltamista, temppuradan läpäisyä täysin säkkipimeässä ja prätkän ohjastamista liikkuvan kuljetusauton kyytiin täydestä vauhdista.
Toisessa osiossa TV:stä tutut juontajat haastavat ihmisiä kadulla tekemään lyhyitä taitoa ja rohkeutta vaativia tehtäviä mahdollista rahapalkintoa vastaan. Tehtävissä muun muassa limbottiin piimälasi suussa ja syötiin vastenmielisiä ötököitä ja aineksia.


Suomen TV:ssä Yllytyshullut –ohjelmaa nähtiin viimeisen kerran kesällä 2010, kun viimeiseksi jääneen kuudennen tuotantokauden jaksot pyörivät TVssä. IMDB:stä tai TV-kanavien tietokannoista ei löydy tarkempaa tietoa ohjelman suosiosta ja katsojaluvuista, mutta ohjelmasta tehdyt 6 kotimaista tuotantokautta ja formaatin tunnettavuus ympäri maan kertovat ainakin suuntaa Yllytyshullujen suosiosta. Sketsi.netin toimitus on jäänyt kaipaamaan lisää tuotantokausia tähän suosikkiformaattiin. Suomessa mm. Extreme Duudsonit ovat ammattilaisia stunttien parissa, joten osaamista uusien tuotantokausien suunnitteluun ja toteutukseen varmasti löytyisi. Nähtäväksi jää, vieläkö tämä suosikkiohjelma palaa ruutuun joko alkuperäisenä tai päivitettynä versiona.
Ohjelman alkuperäinen, Australialainen versio on saanut suositussa Elokuvien ja TV-sarjojen nettitietokannassa 7,2 tähteä kymmenestä. Australiassa Sarja pyöri 5 vuotta 1996-2001. Ohjelman idea on sama kun suomalaisessa versiossa ja myös osa tempuista ja haastetehtävistä on identtisiä.


Lähteet:
imdb.com
wikipedia (yllytyshullut)