Media on pullollaan erilaista väittelyä sodanajan asetelmista. Suomella on kuitenkin omasta takaa vakaat puolustusvoimat, joiden tehtävä on valtion sotilaallinen puolustaminen. Puolustusvoimat tukevat myös tehtävissään viranomaisia yhteiskunnalle elintärkeiden toimintojen turvaamisessa sekä osallistuvat aktiivisesti kansainväliseen kriisinhallintaan. Tiesitkö kuitenkaan kaikkea Suomen sotilaallisesta puolustuksesta? Tässä muutama muistinvirkitys, jos koet hätää tulevaisuuden mahdollisista uhkista!

1. Suomen puolustusvoimilla on myös salaiset erikoisjoukot
lähde
lähde

Rannikkoprikaatin komentajan, kommodori Raimo Pyysalon mukaan, vie jopa kymmenen vuotta, ennen kuin erikoisjoukon mies on valmis toimimaan!

lähde
lähde

Erikoisjoukkoja on tällä hetkellä kaksi, Utin jääkärirykmentin erikoisjääkärikomppania sekä Rannikkoprikaatin erikoistoimintaosasto.

lähde
lähde

Utissa keskitytään helikopteri- ja laskuvarjotoimintaan, kun taas Upinniemessä painotetaan sukeltamista ja merellisen ympäristön hallitsemista!

lähde
lähde

2. Puolustusvoimat jakautuvat kolmeen eri puolustushaaraan

suomen puolustus haaraumat

Puolustusvoimissa on kolme eri puolustusta ohjaavaa haaraumaa. Maavoimat, Ilmavoimat sekä Merivoimat ovat jaoteltu puolustamaan Suomea mahdollisilta hyökkäyksiltä

lähde
lähde

Puolustusvoimat toimivat pääosin koulutusorganisaationa, jossa pieni joukko ammattisotilaita koulutetaan asevelvollisia sen varalta, että maata joudutaan puolustamaan aseellisin voimin!

3. Erikoisjääkäripataljoona vastaa maavoimien erikoisjoukkojen koulutuksesta
lähde
lähde

Maavoimista valmistuu erikoisjoukkoihin mm. laskuvarjojääkäreitä. Laskuvarjojääkäreihin otetaan vain yksi saapumiserä vuodessa. Koulutukseen hakeutuu keskimäärin 350 henkilöä, joista vain 50-80 soveltuu mukaan erikoiskoulutukseen.

lähde
lähde

Maavoimien erikoisjoukkoihin luetaan myös erikoisjääkärikomppania, joka koostuu pääosin palkatusta sotilashenkilöstöstä eli erikoisjääkäreistä. Puolustusvoimat kouluttavat myös nopean toiminnan joukkoja, eli ns. erikoisoperaatio-osastoa. Tämä koulutettava erikois-osasto kuuluu EU:n päivystyvalmiuden mukaiseen Alankomaiden johtamaan taisteluosastoon!

4. Korkea valmius on liitetty ammattilaisten miehittämiin Meri- ja Ilmavoimiin
lähde
lähde

Puolustusvoimissa korkea valmius on liitetty perinteisesti ammattilaisten miehittämiin Ilma- ja Merivoimiin. Erikoisjoukot eivät kuitenkaan paljasta valmiuteen tai vahvuuteensa liittyviä yksityiskohtia. Myöskään joukoille tarkasti räätälöityjä erikoismateriaaleja ei esitellä julkisesti.

lähde
lähde

Merivoimien sukeltajakoulun varusmiehet saavat erikoiskoulutusta taistelusukeltajalinjalla ja raivaajasukeltajalinjalla. Merivoimilla on myös erikoistoimintaosasto, joka koostuu palkatusta sotilashenkilöstöstä toimien itsenäisenä perusyksikkönä!

Sukeltajakurssille hakijoita on ollut keskimäärin 60-80 vuosittain, mutta itse kurssille on selviytynyt vain 15-20 oppilasta. Sukeltajakurssille hakijat joutuvat suorittamaan 12 minuutin juoksutestin 2 800 metrin lukemin.

lähde
lähde

Sukeltajakoulun ohjelmaan on haettu mallia maailman ehkä kovimpien eliittisotilaiden, Yhdysvaltain Navy Sealsien koulutuksesta.

5. Rajavartiolaitoksen erikoisrajajääkärit toimivat vaativimmissa kriisinajan rajaturvallisuus- ja taistelutehtävissä
lähde
lähde

Erikoisjääkärit saavat koulutuksen liittyen vaativiin tiedustelu- ja iskuosastotehtäviin. Kaikki erikoisrajajääkärit saavat vähintään aliupseeritason johtajakoulutuksen

lähde
lähde

Erikoisrajajääkärien tunnuksena toimii ruskea baretti, jossa on barettimerkkinä Rajavartiolaitoksenkultainen karhunpää. Baretti ansaitaan erikoisrajajääkäritestissä!

6. Naiset Suomen erikoisjoukoissa
lähde
lähde

Suomen puolustusvoimien erikoisjoukoissa naiset ovat harvinainen näky. Naisten hakemuksia saapuu joukoille vuosittain muutamia, mutta valintakokeen fyysinen osio osoittautuu yleensä heille liian raskaaksi. Tavanomaisesti naisten lihaskunto ja kestävyys ei vastaa pääsykokeiden vaatimuksia.

7. Suomalaiset erikoisjoukot ovat toimineet myös Afganistanissa
lähde
lähde
lähde
lähde

Armeijan esikunta on myöntänyt ensimmäistä kertaa avoimesti, että suomalaiset armeijan erikoisjoukot toimivat aktiivisesti Afganistanissa amerikkalaisten kenraalien johtamissa salaisissa ISAF-iskuoperaatioissa kansainvälisen oikeuden tavoittamattomissa.

8. ” Olette samaa tasoa, kuin parhaat”
lähde
lähde
lähde
lähde

Suomen erikoisjoukot olivat mukana amerikkalaisten yhteisharjoituksissa, kun amerikkalainen komentaja kehui erikoisjoukkojen toimintaa:

– Erikoisjoukkonne ovat samaa tasoa kuin maailman parhaat. Joten jatkakaa harjoittelua, syökää vihanneksenne ja nukkukaa hyvin. Jatkakaa samaan tahtiin, Yhdysvaltain Eurooppaan sijoitettujen erikoisjoukkojen komentaja Gregory Lengyel kannustaa.

Yhdysvaltojen komentaja Gregory Lengyel, Kuva: usafa.af.mil
Kuvassa Yhdysvaltojen komentaja Gregory Lengyel. Kuva: usafa.af.mil

Harjoituksen aikana ei ollut tietoa Krimin valloituksesta tai nykyisesti Ukrainan sodasta. Harjoituksessa keskityttiin simuloimaan tilannetta, jossa terroristit ovat saaneet jalansijaa keskellä eurooppaa!

Lähteet: Suomenkuvalehti, Puolustusvoimat, Finnsanity,Iltalehti, Yle